Κορινθία
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
O Ακροκόρινθος, κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία και στη μυθολογία της Κορινθίας. Ήταν ο αγαπημένος τόπος του θεού ήλιου αφού πρώτος αυτός δεχόταν κάθε πρωί τις χρυσές του ακτίνες. Στην ψηλότερη κορυφή του (575 μ.) είχε το θρόνο του ο Ήλιος τον οποίο αργότερα παραχώρησε στην Αφροδίτη. Η φυσική …»
-
ΖΥΓΟΥΡΙΕΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Η θέση βρίσκεται μεταξύ Κορίνθου και Μυκηνών. Κατοικήθηκε διαρκώς από την πρωτοελλαδική έως την μυκηναϊκή περίοδο (3200 - 1200 π.Χ.), οπότε καταστράφηκε από φωτιά. Σημαντικότερο εύρημα, το μυκηναϊκό κεραμικό εργαστήριο (1300 - 1200 π.Χ.) που περιείχε μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένης κεραμικής. …»
-
ΗΡΑΙΟ
Αρχαιολογικός Χώρος
Η αρχαία πόλη του Ηραίου που βρίσκεται κοντά στο Λουτράκι, αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό για τον επισκέπτη με μεγάλο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Στην περιοχή αυτή, έχουν ανακαλυφθεί μεταξύ άλλων μια στοά του λιμανιού και θεμέλια ιερών της Ήρας της Λιμένιας και της Ήρας της Ακραίας. Από …»
-
ΙΣΘΜΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Το κυκλώπειο τείχος της ύστερης μυκηναϊκής εποχής συνδέεται με οχυρωματικά έργα που έγιναν εν όψει κάποιας εισβολής (13ος - 12ος αι. π.Χ.). Το διίσθμιο τείχος, με φρούριο στα Α. του ιερού της Ισθμίας, το λεγόμενο στους μεσαιωνικούς χρόνους «Εξαμίλιον», που αρχικά οικοδομήθηκε στις αρχές του 5ου αι. …»
-
ΚΕΓΧΡΕΑΙ
Αρχαιολογικός Χώρος
Το ανατολικό προς το Αιγαίο λιμάνι της Κορίνθου, με δύο αρχαίους λιμενοβραχίονες σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους καταβυθισμένους. Λείψανα οικοδομημάτων των ρωμαϊκών χρόνων. Στο ιερό της Ίσιδος, στο νότιο λιμενοβραχίονα; βρέθηκαν πάνω από 100 γυάλινοι πολύχρωμοι πίνακες με παραστάσεις τοπίων, …»
-
ΚΛΕΩΝΑΙ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ερείπια της αρχαίας κώμης μεταξύ του σημερινού χωριού Κλεωναί και του σιδηροδρομικού σταθμού Αγίου Βασιλείου. Είναι ορατά τμήματα τείχους της ακρόπολης και του οικισμού, και το ιερό του Ηρακλέους έξω από την πόλη, όπου ναός, και βωμοί μέσα σε περίβολο. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου …»
-
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Η οικονομική και καλλιτεχνική ακμή της Κορίνθου αρχίζει από τον 8ο αι. π.Χ. και συνδέεται με τη διακυβέρνηση της οικογένειας των Βακχιαδών και την ίδρυση δύο σημαντικών αποικιών, της Κέρκυρας και των Συρακουσών. Η ανάπτυξη της πόλης κορυφώνεται στα χρόνια των Κυψελιδών (μετά τα μέσα του 7ου αι. …»
-
ΚΥΡΑ-ΒΡΥΣΗ / ΙΣΘΜΙΑ
Αρχαιολογικός Χώρος
Το ιερό του Ποσειδώνος, χώρος τέλεσης των πανελληνίων αγώνων των Ισθμίων, βρίσκεται στο σημερινό χωριό Κυρά-Βρύση. Ο δωρικός ναός του Ποσειδώνος κτίσθηκε τον 7ο αι. π.Χ. και έκτοτε ανακαινίσθηκε πολλές φορές έως το 2ο αι. μ.Χ. Το ιερό καταστρέφεται από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. και ανασυγκροτείται …»
-
ΝΕΜΕΑ
Αρχαιολογικός Χώρος
Το Ιερό της Νεμέας ήταν γνωστό πανελλαδικά για τα Νέμεα (ή Νέμεια), αθλητικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Δία που τελούνταν κάθε δύο χρόνια, τον Εκατομβαίωνα (23 Ιουνίου-23 Ιουλίου). Οι πρώτοι αγώνες έγιναν το 573 π.χ. όταν η Νεμέα ανήκε στη πόλη - κράτος των αρχαίων Κλεωνών. Η …»
-
ΠΑΛΑΤΑΚΙ / ΣΟΛΥΓΕΙΑ
Αρχαιολογικός Χώρος
Θεμέλια αψιδωτού ναού με υπόστυλο πρόδομο (8ου - 6ου αι. π.Χ.) Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου …»
-
ΣΤΑΔΙΟ ΝΕΜΕΑΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
(τηλ. 27460 22739) Το Στάδιο, χωρητικότητας περίπου 40.000 θεατών, κατασκευάσθηκε 400 μ. ΝΑ του ναού του Διός της Νεμέας. Ο στίβος του, συνολικού μήκους 178 μ., πλαισιωνόταν από λίθινο αγωγό με λίθινες λεκάνες κατά διαστήματα για συγκέντρωση πόσιμου νερού. Στη νότια πλευρά του υπάρχει η λίθινη …»
-
ΦΛΕΙΟΥΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Βορειοδυτικά του ιερού της Νεμέας. Στη θέση της εκκλησίας της Παναγίας στη δυτική πλαγιά του λόφου της ακρόπολης εντοπίζεται το Ασκληπιείο. Κοντά βρίσκεται η αγορά, όπου τα λείψανα ορθογώνιου οικοδομήματος με περιστύλιο (5ος αι. π.Χ. και 2ος αι. μ.Χ.) και ερείπια θεάτρου. Συντάκτης: Φωτεινή …»