Ρόδος
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
H ακρόπολη της Ρόδου δέσποζε στο δυτικό και ψηλότερο μέρος της πόλης. Δεν είχε οχυρωματικό χαρακτήρα όπως οι παλιές ακροπόλεις. Αποτελούσε μια μνημειακή ζώνη με Ιερά, μεγάλους ναούς, δημόσια κτίρια και υπόγειους χώρους λατρείας. Τα οικοδομήματα ήταν κτισμένα κλιμακωτά σε διαφορετικά επίπεδα, πάνω σε …»
-
Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται η κοινότητα Λίνδος που χτίσθηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Το αρχαίο αμφιθέατρο εντοπίζεται, σκαλισμένο σε βράχο, στη νοτιοδυτική πλευρά της Ακρόπολης της Λίνδου, κάτω από το ναό της θεάς Αθηνάς. Σώζονται τμήματα του κοίλου (5 κερκίδες από τις …»
-
Στο λόφο του Μόντε Σμιθ (ή Αγίου Στεφάνου), σε υψόμετρο 111 μ., στην άνω Ακρόπολη του νησιού, βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ρόδου. Ο Άγγλος ναύαρχος Σίντεϊ Σμιθ έδωσε το όνομα του στο λόφο, το 1802, όταν εγκατέστησε στο χώρο το παρατηρητήριο του για να ελέγχει τη δράση του στόλου του Ναπολέοντα κατά …»
-
Το αρχαίο Στάδιο (ή Στάδιο του Διαγόρα) βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Στεφάνου, κοντά στο αρχαίο θέατρο. Χρονολογείται στα ελληνιστικά χρόνια (3ος ή 2ος π.χ. αι.), εποχή διεξαγωγής των Αλίων, μεγάλων αθλητικών αγώνων προς τιμήν του θεού Ήλιου (ή Άλιου) δηλαδή του Απόλλωνα, του πολιούχου του νησιού. …»
-
Η Ιαλυσός, έχει διατηρήσει το όνομα της αρχαίας πόλης από τον 5ο αιώνα π. Χ. και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον λόγω των πολλών ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν ανακαλυφτεί εκεί. Η αρχαία πόλη της Ιαλυσού ήταν μια από τις τρεις ισχυρές πόλεις - κράτη της κλασικής Ρόδου. Η …»
-
Η Αρχαία Κάμειρος, είναι η μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού κοντά στο ακρωτήριο του Αγίου Μηνά και είναι κτισμένη σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα σε τρία επίπεδα. Αποτελείται από την ακρόπολη πάνω στο λόφο, τον οικισμό σε δεύτερο επίπεδο και …»
-
Η ακρόπολη της αρχαίας Λίνδου, βρίσκεται στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου πάνω από τη θάλασσα, ενώ δίπλα στον γκρεμό, υπάρχουν τα ερείπια του ναού από τον 4ο αιώνα και του ιερού της Λίνδιας Αθηνάς. Στο σημείο αυτό έχουν βρεθεί ειδώλια του 8ου αιώνα, πολλές βάσεις αγαλμάτων Ελληνιστικής Εποχής, με …»
-
Στην Άνω Ακρόπολη της αρχαίας πόλης σώζονται τμήματα από το ναό του Πυθίου Απόλλωνα, καθώς και από τους ναούς της Πολιάδας Αθηνάς και του Πολιέως Διός. Ο Απόλλωνας έλαβε το όνομα Πύθιος, όταν σκότωσε -ενώ ήταν βρέφος- τον Πύθωνα την χθόνια θεότητα με σώμα φιδιού που φύλαγε το Μαντείο των Δελφών. Η …»
-
Ο ναός του Αταβύριου Διός κτίσθηκε πιθανόν στην ελληνιστική περίοδο. Ο θρύλος τον αποδίδει στον Αλθαιμένη από την Κρήτη, γιο του Κατρέα. Αναφορές στο ναό κάνουν ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και ο Πίνδαρος. Σήμερα σώζονται ερείπια περικλειόμενα σε περιτείχισμα από ογκόλιθους. Πηγή: Δήμος Ρόδου …»
-
Στην Μεσαιωνική πόλη κοντά στα βορειοανατολικά τείχη, μεταξύ του σημερινού εμπορικού λιμένα και του Μανδρακίου, βρίσκεται ο αρχαίος Ναός της Λιμενίας Αφροδίτης που χρονολογείται τον 3ο π.χ. αιώνα. Ο ναός είναι μικρών διαστάσεων, πρόστυλος και «εν παραστάσι» (δηλ. με κίονες μπροστά και ανάμεσα στις …»
-
Ο ναός του Ερεθύμιου Απόλλωνος κτίσθηκε πιθανόν στην ελληνιστική περίοδο. Ο θρύλος τον αποδίδει στον Αλθαιμένη από την Κρήτη, γιο του Κατρέα. Αναφορές στο ναό κάνουν ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και ο Πίνδαρος. Σήμερα σώζονται ερείπια περικλειόμενα σε περιτείχισμα από ογκόλιθους. Πηγή: Δήμος Ρόδου …»