Σέρρες
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Στην περιοχή της πόλης των ιστορικών χρόνων λείψανα από την ύστερη νεολιθική και την εποχή του Χαλκού (5 η - 2 η χιλιετία π.Χ.). Ιδρύθηκε κοντά στον ποταμό Στρυμόνα από τους Αθηναίους το 437 π.Χ. με τη συμμετοχή Ιώνων αποίκων. Στην περιοχή προϋπήρχε το θρακικό πόλισμα Εννέα Οδοί. Υπήρξε ακμαίο …»
-
ΓΑΛΗΨΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ιδρύθηκε από Θασίους τον 7 ο αι. π.Χ. ως εμπορικός σταθμός. Το 356 π.Χ. καταστράφηκε από τον βασιλιά Φίλιππο Β', αλλά ξανακτίστηκε. Η αρχαία πόλη εντοπίστηκε σε δύο ψηλούς λόφους (Γαϊδουρόκαστρο), 4 χλμ. ΝΑ. του χωριού Καρυανή. Στο βόρειο λόφο λείψανα ισοδομικά κτισμένου τείχους. Στο νότιο βρέθηκαν …»
-
ΙΕΡΟ ΗΡΩΟΣ ΑΥΛΩΝΕΙΤΟΥ
Αρχαιολογικός Χώρος
Βρίσκεται στην κορυφή χαμηλού λόφου, στις υπώρειες του Παγγαίου, ανάμεσα στα χωριά Κηπιά και Ακροβούνι. Ανασκάφηκαν δύο κτίσματα με έδρανα στο εσωτερικό τους και υπαίθριος βωμός. Τόπος λατρείας του ιππέα ήρωα Αυλωνείτη, φύλακα της «αυλώνος», του περάσματος από την «Πιερία κοιλάδα» προς την πεδιάδα …»
-
ΚΗΠΙΑ
Αρχαιολογικός Χώρος
Παλαιοχριστιανική βασιλική με επιγραφές επιταφίους στους ιερείς Βασίλειο και Στέφανο. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου …»
-
ΝΕΑ ΚΕΡΔΥΛΙΑ / ΑΡΓΙΛΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
( Άργιλος ) Πόλη της αρχαίας Βισαλτίας, κοντά στις εκβολές του Στρυμόνα. Ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους της Άνδρου στα μέσα του 7 ου αι. π.Χ. Τον 6 ο αι. π.Χ. ίδρυσε με τη σειρά της νέες αποικίες στην περιοχή, το Κερδύλιον και την Τράγιλο. Το 357 π.Χ. καταλήφθηκε από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β'. Η …»
-
ΟΙΣΥΜΗ
Αρχαιολογικός Χώρος
Είναι η μόνη πόλη της Μακεδονίας που αναφέρεται στην Ιλιάδα. Ιδρύθηκε από Θασίους στο γ' τέταρτο του 7 ου αι. π.Χ. ως εμπορικός σταθμός. Στα χρόνια του Φιλίππου Β' (356 - 336 π.Χ.) το όνομα της πόλης αλλάζει σε Ημαθία και γίνεται μακεδόνικη αποικία. Ερείπια της αρχαίας τειχισμένης πόλης εντοπίστηκαν …»
-
ΠΟΔΟΧΩΡΙ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ερείπια τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής με ψηφιδωτά δάπεδα (α' μισό 5 ου αι.). Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου …»
-
ΣΙΤΑΓΡΟΙ - ΦΩΤΟΛΙΒΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Η θέση κατοικήθηκε από τη μέση νεολιθική έως το τέλος της πρώιμης εποχής του Χαλκού (6 η - 3 η χιλιετία π.Χ.). Πλούσιες επιχώσεις πάχους 11 μ., περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά λείψανα, ταφές, κεραμική και μικρά ευρήματα. Τα ευρήματα εκτίθενται στα Αρχαιολογικά Μουσεία Δράμας και Καβάλας. Συντάκτης: …»
-
ΤΡΑΓΙΛΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Πόλη της αρχαίας Βισαλτίας. Ίσως ιδρύθηκε από Ίωνες κατοίκους της γειτονικής Αργίλου. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, καταστράφηκε στα ελληνιστικά χρόνια (3 ος αι. π.Χ.) από επιδρομές Θρακών και Γαλατών και εγκαταλείφθηκε. Ο αρχαιότερος πυρήνας της (από τα τέλη 6 ου αι. π.Χ.) βρίσκεται στην …»
-
ΦΑΓΡΗΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ιδρύθηκε από τους Θράκες Πίερες γύρω στα μέσα του 7 ου αι. π.Χ. Αναφέρεται από τον ιστορικό Ηρόδοτο. Η αρχαία πόλη εντοπίστηκε πάνω σε μεγάλο λόφο, ΝΑ. της θέσης Κανόνι του χωριού Ορφάνι. Τα ευρήματα είναι κυρίως κινητά, από αρχαϊκούς αποθέτες και κλασικές ταφές-καύσεις με τη μορφή απλών λάκκων (στο …»