Φολέγανδρος μέσα από βίντεο

Σπήλαιο Γεωργίτση

Κοντά στον οικισμό Λιβάδι, ένα θαλάσσιο σπήλαιο όπου οι φώκιες χρησιμοποιούν για να ζήσουν, που μπορείτε να το επισκεφθείτε με καΐκι.

Πλατεία Χώρας

Κάτασπρα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφες πλατείες και πολλές πολλές εκκλησίες. Αυτή είναι η Χώρα της Φολεγάνδρου, χτισμένη σ΄ένα βράχο 210 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ίσως, ένας από τους καλύτερους εξώστες στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Παραλία Κάτεργο

Η παραλία Κάτεργο θεωρείται, και μάλλον είναι, η ωραιότερη παραλία του νησιού. Βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, σε μια τελείως ακατοίκητη περιοχή και έχει απέναντί της τη νησίδα Πελαγία. Τα παλιά χρόνια οι ντόπιοι έρχονταν εδώ για να προμηθευτούν ένα σιδηρούχο μετάλλευμα που ονομάζεται «αιματίτης», από το οποίο έφτιαχναν μια κόκκινη μπογιά για να βάφουν τα πλοία τους και ορισμένα τμήματα από τα σπίτια τους. Επειδή λοιπόν οι συνθήκες εξαγωγής του μεταλλεύματος ήταν εξαιρετικά σκληρές και ανθυγιεινές, ονόμασαν το μέρος Κάτεργο.

Παραλία Άγιος Νικόλαος

Η υπέροχη ερημική παραλία του Αγίου Νικολάου έχει ψιλή, χρυσαφένια άμμο και υπάρχουν αλμιρίκια για να σας προστατέψουν από τον ήλιο. Μπορείτε να φτάσετε στην παραλία μέσω του μονοπατιού πεζοπορίας που ξεκινά από την Αγκάλη και διαρκεί 20 λεπτά ή με καραβάκια που εκτελούν συχνά δρομολόγια, που ξεκινούμ από την Αγκάλη ή τον Καραβοστάσι.

Η Παναγία της Φολεγάνδρου

Η Παναγία είναι η πιο φημισμένη εκκλησία της Φολεγάνδρου. Είναι κτισμένη σε ένα βράχο πάνω από την Χώρα και δεσπόζει με το κατάλευκο χρώμα της στη θέση κάποιου αρχαίου ναού, του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί οικοδομικό υλικό. Στον αυλόγυρο του ναού, όπως και στο εσωτερικό του ο επισκέπτης διακρίνει εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές και πολλές βάσεις από αγάλματα. Παλαιότερα ήταν καθολικό γυναικείας Μονής.

Λαογραφικό μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Μεριά θα σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο. Φιλοξενείται σε μία από τις παραδοσιακές θημωνιές του 19ου αιώνα, ένα χαρακτηριστικό είδος αγροτόσπιτου, το οποίο αποτελεί μια καλά οργανωμένη και αυτόνομη αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα. Στον χώρο αυτό μπορείτε να δείτε πώς λειτουργούσε η μονάδα, αλλά και πολλά άλλα στοιχεία που συνέθεταν την καθημερινή ζωή των ντόπιων μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

Κάστρο

Το Κάστρο είναι το παλιό κομμάτι της Χώρας. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους του νησιού από τις εχθρικές επιδρομές. Από τότε μέχρι σήμερα κατοικείται χωρίς διακοπή.

Ηλιοβασίλεμα στη Φολέγανδρο

Η Παναγία προβάλλει πάνω από όλους με την απίστευτη πανοραμική θέα. "Πιάτο" όλο το νησί, οι απόκρημνοι γκρεμοί του, το ηλιοβασίλεμα που σβήνει από το μονοπάτι της στην αγκαλιά του Αιγαίου!

Η αυθεντική Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος είναι ένα από αυτά τα μικροσκοπικά, ήσυχα νησιά όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Είναι το κλασσικό ελληνικό νησί, με καθαρά νερά, λευκά σπίτια και μικρούς δαιδαλώδης δρόμους.

Το Αιγαίο από τη Φολέγανδρο

Η Φολέγανδρος ξεχωρίζει για το φως της, εκείνο το απερίγραπτο αιγαιοπελαγίτικο φως που καθορίζει το γυμνό τοπίο σ’ αυτόν «τον μικρό τον μέγα κόσμο» των Νότιων Κυκλάδων!