Λάρισα

Λάρισα

Αρχαιολογικοί Χώροι

 • ΓΟΝΝΟΙ

  ΓΟΝΝΟΙ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Πόλη της Περραιβίας στη δυτική είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Είχε τον έλεγχο του περάσματος ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Νότια Ελλάδα. Άκμασε κυρίως από τον 6 ο έως τον 4 ο αι. π.Χ. Στους ελληνιστικούς χρόνους υπήρξε κέντρο πολλών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η αρχαία πόλη εκτείνεται σε τρεις λόφους με ημικυκλική διάταξη, 2 χλμ. από τους σημερινούς Γόννους. Σώζεται το αρχαϊκό τείχος και τα ερείπια »

 • ΚΑΣΘΑΝΑΙΑ

  ΚΑΣΘΑΝΑΙΑ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Η οχυρωμένη ακρόπολη, με ψηλά σωζόμενα τείχη, σε χαμηλό λόφο ΒΑ. του Κεραμιδιού (4 ος αι. π.Χ.), ταυτίζεται με την αρχαία Κασθαναία. Η ακρόπολη χωρίζεται από την κάτω πόλη με εγκάρσιο τείχος με κυκλικούς πύργους στα άκρα του. Το λιμάνι της πόλης βρισκόταν στον όρμο Κακόρεμα. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΚΟΜΝΗΝΕΙΟ / ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΝ

  ΚΟΜΝΗΝΕΙΟ / ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΝ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη, μεταξύ των οποίων παλαιοχριστιανικά κιονόκρανα, είναι εντοιχισμένα στο καθολικό της Μονής της Θεοτόκου (τέλη 13 ου - αρχές 14 ου αι.). Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ

  ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ / ΕΥΡΥΜΕΝΗ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  ( Ευρυμένη ) Στα χρόνια του Ιουστινιανού Α' (6 ος αι.) ενισχύεται το οχυρό της Ευρυμένης, το οποίο ήλεγχε τη δίοδο των Τεμπών. Παλαιοχριστιανικά οικοδομικά λείψανα, στο δρόμο που οδηγεί στο μεταβυζαντινό γεφύρι, κοντά στις θερμές πηγές. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΛΑΣΠΟΧΩΡΙ / ΟΜΟΛΙΟΝ

  ΛΑΣΠΟΧΩΡΙ / ΟΜΟΛΙΟΝ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Πόλη της αρχαίας Μαγνησίας, στα σύνορα με τη Μακεδονία, κτισμένη σε στρατηγική θέση για τον έλεγχο των Τεμπών. Άκμασε κυρίως κατά τον 4 ο αι. π.Χ. Το 352 π.Χ. πέρασε στη μακεδόνικη κυριαρχία. Η αρχαία πόλη βρίσκεται κοντά στο σημερινό Λασποχώρι (Δερελί). Στη βραχώδη ακρόπολη σώζεται χαμηλός περίβολος, καθώς και τα τείχη της πόλης. Λείψανα θεάτρου. Στην ακρόπολη ανασκάφηκε αψιδωτός ναός, που »

 • ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΤΟΥΜΠΑ ΑΓΙΑΣ

  ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ (ΤΟΥΜΠΑ) ΑΓΙΑΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Μαγούλα που κατοικήθηκε σε όλη τη διάρκεια της προϊστορικής εποχής. Μυκηναϊκός θολωτός τάφος του 14 ου - 13 ου αι. π.Χ. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΜΕΛΙΒΟΙΑ

  ΜΕΛΙΒΟΙΑ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Ήταν ξακουστή για το κρασί της και την πορφυρή βαφή υφασμάτων από βότανα. Το 367/6 π.Χ. καταστράφηκε από τον τύραννο των Φερών Αλέξανδρο. Το 344 π.Χ. πέρασε στη μακεδόνικη κυριαρχία. Εκτεταμένα λείψανα οικισμού (β' μισό 5 ου αι.- α' μισό 2 ου αι. π.Χ.) έχουν εντοπισθεί στη θέση Σκιαθά κοντά στο χωριό Κάτω Πολυδένδρι, σε χαμηλό ύψωμα. Στην κορυφή του (Κάστρο), ελληνιστικό τείχος με τετράγωνους »

 • ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΑΓΙΑΣ

  ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΑΓΙΑΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Ανασκάφηκε συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών με αίθουσες διακοσμημένες με ψηφιδωτά δάπεδα. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »