Στη Λάρισα ο επισκέπτης, διανύοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης μέσω των πεζοδρόμων, μπορεί να επισκεφθεί το λόφο του φρουρίου, όπου από την Ακρόπολη (κατοικείται από το 6.000 πΧ, σήμερα σώζεται η κλειστή τουρκική αγορά, το Μπεζεστένι. Κάτω από την αρχαία Ακρόπολη και με προσανατολισμό την αρχαία αγορά βρίσκεται το Α΄ Αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 10.000 τουλάχιστον άτομα και η κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 3ου αι. πΧ. Σήμερα συνεχίζεται η συστηματική προσπάθεια για την αποκάλυψή του, ενώ το μεγαλύτερο μέρος μπορεί να το θαυμάσει ο επισκέπτης από τον πεζόδρομο της Βενιζέλου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει αξιόλογες συλλογές. Στη Νεάπολη στεγάζεται η Δημοτική πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα με σπάνια εκθέματα και συλλογές. Επίσης, από το 1983 λειτουργεί και το Λαογραφικό μουσείο με ποικίλες θεματικές ενότητες και πάνω από 15.000 αντικείμενα.
Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Νομού Λάρισας είναι τα τοπικά έθιμα που διατηρούνται από γενιά σε γενιά, αλλά και τα πανηγύρια, που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών. Στον Τύρναβο διοργανώνεται το περίφημο παραδοσιακό καρναβάλι και το μπουρανί, από τα γνωστότερα ελληνικά έθιμα. Παράλληλα, μπορεί κανείς να πάρει μέρος και σε μια σειρά από αγροτικές γιορτές, όπως η γιορτή της φέτας στην Ελασσόνα, η γιορτή του χαλβά στα Φάρσαλα, γιορτή κρασιού στη Ραψάνη, γιορτή μήλου και κερασιού στην Αγιά, κάστανου στην Καρίτσα και σαρδέλας στο Στόμιο.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Στο νομό Λάρισας, βρίσκονται διάσπαρτα θρησκευτικά μνημεία που αποτελούν ανεκτίμητο πλούτο για την περιοχή και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Οι Ιερές Μονές έγιναν κέντρα εθνικής αντίστασης και ενίσχυσαν ποικιλοτρόπως τους εθνικούς αγώνες.
Πηγή: Αεροδρόμιο Βόλου
www.volosairport.gr

Γιορτές Δήμου Ευρυμένων:

  • Γιορτή της Θάλασσας
  • Γιορτή Κάστανου
  • Γιορτή Καλαμποκιού

Δήμος Σαρανταπόρου:

Ήθη και έθιμα πλημμυρίζουν το Δήμο Σαρανταπόρου και γενικότερα πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνονται στην περιοχή του Δήμου όλο το χρόνο. Κάθε χωριό χωριστά, αλλά και πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Σαρανταπόρου «Ο ΠΕΡΡΑΙΒΟΣ», με τη δική τους μοναδική παρουσία, κρατούν τις παραδόσεις του τόπου αλώβητες από τη φθορά του χρόνου, έχοντας πάντα τελικό σκοπό το γλέντι και το κέφι τόσο των επισκεπτών, όσο και αυτών που συμμετέχουν. Τα «Ραγκατσάρια», αναβιώνουν κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά, όπως και οι «Λαζαρίνες» την ημέρα των Βαΐων. Έθιμα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον αυτών που λατρεύουν την παράδοση και όχι μόνο.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου