Για τους λάτρεις των δυνατών συγκινήσεων, παρέχονται οργανωμένες δραστηριότητες αναρρίχησης και rappel, σε τοποθεσίες που καλύπτουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Οι κυριότερες από αυτές βρίσκονται στα Τέμπη, στις θέσεις Μπουγάζι και Μέγας Λάκκος, καθώς και στο ύψωμα Γκιντίκι, στην περιοχή Συκουρίου.
Μια ακόμη επιλογή δράσης είναι το rafting στα νερά του Πηνειού. Οι καλύτερες διαρομές βρίσκονται στο Βερνέζι, ένα από τα δυσκολότερα και πιο συναρπαστικά σημεία στην Ελλάδα 3ου – 4ου βαθμού δυσκολίας στην κοιλάδα των Τεμπών 1ου-2ου βαθμού δυσκολίας και στο Δέλτα του Πηνειού canoe-kayak. Ο Κίσσαβος και το Μαυροβούνι θα ικανοποιήσουν απόλυτα και όσους αναζητούν περισσότερη περιπέτεια, με canyoning στα φαράγγια της Καλυψώς, του Ρακοποτάμου και του Κρυονερίου. Οι πιο τολμηροί θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το τοπίο της Λάρισας από ψηλά, με αλεξίπτωτα και αιωρόπτερα που ξεκινούν από τα Καλύβια του Ολύμπου και από τις πλαγιές του Κισσάβου.
Στις πλαγιές των βουνών, μπορεί κανείς επίσης να ανακαλύψει διαδρομές μοναδικής ομορφιάς, σε πεζοπορικές εξορμήσεις ή κάνοντας ορεινή ποδηλασία και jeeping 4x4. μια ξεχωριστή εμπειρία περιμένει και όσους επιλέξουν να κάνουν ιππασία στα δάση του Κισσάβου, κατεβαίνοντας μέχρι και τη θάλασσα, στην παραλία της Βελίκας.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΒΟΥΝΟΥ

Ο Όλυμπος είναι η ιδανική τοποθεσία για mountain bike. Από την άλλη πλευρά ο Κίσσαβος είναι σαν χώρος πιο οργανωμένος για την εξάσκηση του αθλήματος και κάθε χρόνο φιλοξενεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα (γύρος Κισσάβου).
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ-ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ

Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος αποτελούν τον ιδανικό τόπο για τους λάτρεις της ορειβασίας και πεζοπορίας. Οι διαδρομές που προσφέρουν είναι πολλές.
ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Οι κορυφές του Όλυμπου (Μύτικας, Στεφάνι, Σκολιό, Σταυραιτιές, Καζάνια κτλ.) καθώς και οι κορυφές του Κισσάβου αποτελούν τον καλύτερο τόπο αναρρίχησης.
ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΑ ΠΛΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΟ

Σε μεγάλη εξέλιξη βρίσκεται και ο αεροπτερισμός στο Ν. Λάρισας. Στα Καλύβια Ελασσόνας στη θέση «Τουρτοφωλιά» βρίσκεται το αεραθλητικό κέντρο Ολύμπου. Στο Δρυμό Ελασσόνας κάθε χρόνο γίνεται το ιπτάμενο καρναβάλι τις απόκριες και προπονείται ο Σύλλογος Αεραθλητών Λάρισας.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ

Η μεγάλη χιονοκάλυψη του Ολύμπου από την Καλλιπεύκη και την Καρυά ως τον Κοκκινοπηλό αποτελούν το καλύτερο σκηνικό για τη δραστηριοποίηση στο ορειβατικό σκι.
ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ

Ο Πηνειός προσφέρει τη δυνατότητα για εξάσκηση όλων των αθλημάτων ποταμού. Rafting 3ου-4ου βαθμού, Canoe-Kayak.
ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ

Διάσχιση φαραγγιών γίνεται στις περιοχές: Φαράγγι «Καλυψώ» - Κόκκινο Νερό (Κίσσαβος), Φαράγγι Κρυονερίου – Κίσσαβος και Ρακοπόταμος.
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ

Οι ακτές του Ν. Λάρισας με 60 χιλιόμετρα ακτογραμμής είναι το καλύτερο περιβάλλον για άσκηση θαλάσσιων σπορ όπως κολύμπι, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα (όμιλος, σχολή για παιδιά), ιστιοσανίδα και κανό.
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Υπάρχει κόκκινη ζώνη (αποχαρακτηρισμένη) και σχολές καταδύσεων.
ZODIACING

Από το λιμάνι του Αγιόκαμπου, φουσκωτά προς Σποράδες και Βένετο.
MOTO CROSS

Στην Καλλιθέα Ελασσόνας λειτουργεί πίστα moto cross όπου διεξάγονται αγώνες Πανελλήνιου και Παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Προχωρώντας στην ενδοχώρα, το τοπίο κυριαρχείται από τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Ολύμπου και του Κισσάβου.

Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με κορυφή του τον Μύτηκα σε υψόμετρο 2.917 μ. , η μυθική κατοικία των θεών, διαθέτει ένα από τα σπανιότερα οικοσυστήματα, με χλωρίδα και πανίδα που αποτελούν αντικείμενο μελέτης για πολλούς επιστήμονες και φυσιολάτρες. Ένα μεγάλο μέρος του Ολύμπου έχει χαρακτηρισθεί Εθνικός Δρυμός, ενώ η UNESCO κήρυξε το βουνό «Απόθεμα της Βιόσφαιρας».

Ο Κίσσαβος ή Όσσα, είναι ένα βουνό καλυμμένο από πυκνά δάση, με εντυπωσιακές χαράδρες, χειμάρρους και ρυάκια που διατρέχουν τις πλαγιές του. Ένα μεγάλο τμήμα του έχει χαρακτηρισθεί «Αισθητικό Δάσος της Όσσας» και προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 (Natura 2000), γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται «Βοτανικός Κήπος» με πολλούς υδάτινους δρόμους (φαράγγια, λίμνες).

Το Μαυροβούνι, κατάφυτο από μικτά δάση καστανιάς, οξιάς, μελιόγαυρου, βαλανιδιάς και άλλων θάμνων, αποτελεί έναν τόπο απόδρασης ξεχωριστού ενδιαφέροντος. Στην πυκνή του βλάστηση διατηρεί έναν σημαντικό πληθυσμό ζαρκαδιών, αγριογούρουνων, λαών και άλλων ζώων ενώ προσφέρεται για μονοήμερες εκδρομές με τετρακίνητα οχήματα ή πεζοπορίες. Το ήμερο τοπίο, οι ατέλειωτες πηγές και η τεχνητή λίμνη, με την ποικιλία των άγριων επίσης καρπών του δάσους (κάστανα, αγριοφράουλες, κορόμηλα, βατόμουρα, μήλα, κ. α. ) θα αποζημιώσει τους επισκέπτες οποιαδήποτε εποχή. Εδώ μπορεί κανείς να συνδυάσει την ορεινή περιήγηση με τις θαλάσσιες δραστηριότητες αφού οι ανατολικές πλαγιές του βουνού καταλήγουν σε μικρές παραλίες.

Το πρώην Βασιλικό τμήμα (Δάσος Πολυδενδρίου) με τα σηματοδοτημένα μονοπάτια και ποδηλατοδρόμους, οργανωμένους χώρους για πικνίκ και τις δύο παλιές μονές της Παναγίας αποτελεί χώρο ξεκούρασης και περισυλλογής. Στο στενό πέρασμα ανάμεσα στην Όσσα και στον Όλυμπο κυλά ο ποταμός Πηνειός, σχηματίζοντας την εντυπωσιακή Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία σε ορισμένα σημεία της έχει πλάτος μόλις 40 μέτρα. Οι ελιγμοί του ποταμού και η πλούσια βλάστηση συνθέτουν ένα γοητευτικό τοπίο, με μοναδικής ομορφιάς χερσαίες ή πλωτές διαδρομές.

Στις εκβολές του Πηνειού προς το Αιγαίο, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, γνωστός ως Δέλτα του Πηνειού. Η περιοχή προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar και προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών. Στο Δέλτα του Πηνειού ζουν σπάνια είδη πουλιών, ενώ συχνά κάνουν εντυπωσιακά αισθητή την παρουσία τους κορμοράνοι, ερωδιοί και φλαμίγκο κ.α.


Η ορεινή Περραιβία και ειδικότερα ο Δήμος Σαρανταπόρου, σας προσκαλούν να τον γνωρίσετε. Σκαρφαλωμένος στους πρόποδες των Καμβουνίων και ατενίζοντας από την πλεονεκτική θέση που έχει τον μυθικό Όλυμπο, γοητεύει τους επισκέπτες και σας καλεί να γνωρίσετε από κοντά τις φυσικές ομορφιές του. Η μυρωδιά του πεύκου και η ηρεμία από τα δάση βελανιδιάς και πεύκου, σας συντροφεύουν στις αναζητήσεις σας. Σπουδαίο μέρος για περίπατο είναι το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, και το ιδανικό μέρος για ήπια ορειβασία είναι ο Αμάρμπεης. Σε υψόμετρο 1250 μ., στη θέση «τρανό ίσιωμα» υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για ευχάριστες αποδράσεις και προτιμάται από ντόπιους και ξένους την Πρωτομαγιά. Για όσους αποφεύγουν τον περίπατο, υπάρχει δρόμος που οδηγεί εκεί και είναι ασφαλτοστρωμένος. Η θέα που αντικρίζει από κει ο επισκέπτης είναι απερίγραπτη, ενώ 200 μ. πιο πάνω, από προσβάσιμο μονοπάτι με λίγα λεπτά περπάτημα φθάνει στην κορυφή του Αμάρμπεη (1450 μ.). Από εκεί η ομορφιά είναι μοναδική, αντικρίζοντας με απλόχερη θέα τον Όλυμπο, τον κάμπο της Ελασσόνας, με ότι ψυχική ευφορία προσφέρει αυτό. Τα νερά των πηγών που αναβλύζουν, δροσίζουν τον επισκέπτη. Οι φυσικές ομορφιές του Δήμου Σαρανταπόρου, οι δασικές εκτάσεις βελανιδιάς και πεύκου, τα φαράγγια και η πλεονεκτική θέση που έχει, προσελκύει πολλούς κυνηγούς για το κυνήγι αγριογούρουνου, λαγού και άλλων θηραμάτων. Από το Δήμο Σαρανταπόρου, οι επισκέπτες μπορούν να προγραμματίσουν περιπάτους και ορειβασία στον Όλυμπο, αφού η απόσταση από εκεί μέχρι το σημείο που πάει οδικώς είναι περίπου 1 ώρα.