Λασίθι
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
ΓΟΥΡΝΙΑ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ο αρχαιολογικός χώρος των Γουρνιών παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη μιας και πρόκειται για ένα μέρος με έντονη αρχαιολογική σημασία. Στις ανασκαφές έχει βρεθεί ένας μεσαίου μεγέθους οικισμός της εποχής της Μινωικής ακμής και γι' αυτό έχει ονομαστεί "Πομπηία της μινωικής Κρήτης". …»
-
ΔΡΗΡΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
16 χλμ ΒΔ του Αγίου Νικολάου. Στον αρχαιολογικό χώρο αυτής της αρχαίας ελληνικής πόλης περιλαμβάνονται δύο ακροπόλεις κι ανάμεσα τους αγορά αρχαϊκής εποχής νότια της αγοράς ναός γεωμετρικής εποχής το Δελφίνιο, αφιερωμένος στον Απόλλωνα και μεγάλη δεξαμενή σκαμμένη ανάμεσα στο τέλος του 3ου και αρχές …»
-
ΖΑΚΡΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Το τέταρτο σε έκταση ανάκτορο της μινωικής Κρήτης. Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Κρήτης και ήταν το κέντρο εμπορικών συναλλαγών με χώρες της Ανατολής. Το παλαιότερο ανάκτορο οικοδομήθηκε το 1900 π.Χ. και το νεότερο περί το 1600 π.Χ. Καταστράφηκε το 1450 π.Χ., όπως όλα τα μινωικά …»
-
ΙΤΑΝΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ευρήματα από μεγάλη πόλη ελληνορωμαϊκών χρόνων. 117 χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολυτελές Μινωικό ανάκτορο, το τέταρτο σε σπουδαιότητα, και πλούσια ευρήματα που στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Το ανάκτορο αυτό, το οποίο καταλάμβανε έκταση …»
-
ΛΑΤΩ
Αρχαιολογικός Χώρος
15 χλμ δυτικά του Αγίου Νικολάου βρίσκονται απλωμένα στις πλαγιές δύο ακροπόλεων τα ερείπια της αρχαίας Λατούς, μια από τις ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης, που ιδρύθηκε τον 7ο αι. π. Χ. Ο χώρος περιλαμβάνει ερείπια από τείχη, σπίτια και καταστήματα χτισμένα σε κοίλωμα και σε διαφορετικές εποχές. …»
-
ΜΥΡΤΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Στα δυτικά της Ιεράπετρας βρίσκεται το παραλιακό χωριό Μύρτος. Έλαβε την ονομασία του από την Μυρτιά (ή Μυρθιά) που φύεται στην περιοχή. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στη θέση «Φούρνου Κορυφή», 3,5 χλμ. από το σημερινό χωριό, σε λόφο ύψους 66 μ., ένα σημαντικό Πρωτομινωικό οικισμό (2800-2200 …»
-
ΟΛΟΥΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Στη θέση Λενικά στο δρόμο από Άγιο Νικόλαο προς Ελούντα ανασκάφηκε ναός της Αφροδίτης και του Άρεως, ελληνιστικών χρόνων. Του ναού προϋπήρχε ιερό των γεωμετρικών χρόνων. Η βυθισμένη αρχαία πόλη Ολους βρίσκεται στον ισθμό που ενώνει την ξηρά με τη χερσόνησο Νησί (ή Σπιναλόγκα) Ελούντας. Τα …»
-
ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλαικάστρου βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της ανατολικής ακτής της Κρήτης και απέχει 90 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο. Η αρχαία πόλη κάλυπτε έκταση άνω των 50.000 τ.μ., ήταν πυκνοκατοικημένη και δεν έφερε εξωτερική τείχιση. Η αρχαιολογική σκαπάνη βρετανών αρχαιολόγων έφερε …»
-
ΤΡΥΠΗΤΗ
Αρχαιολογικός Χώρος
Στα 3 χλμ. ανατολικά της Σητείας ανακαλύφθηκε η ελληνιστική πόλη Τρυπητός που πιθανώς ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ητεία (ή Ήτις). Η πόλη (μέσα 4ου-μέσα 1ου π.χ. αι.), κτισμένη σε άνδηρα, καταλάμβανε όλη τη χερσόνησο Τρυπητός. Νότια προστατευόταν από ισχυρό τείχος κατασκευασμένο από ακανόνιστους …»
-
ΑΛΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Αρχαιολογικός Χώρος
Αγία Φωτιά Ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία του προϊστορικού Αιγαίου. Εκτείνεται σε παραλιακή θέση κοντά στη Σητεία και χρονολογείται στην πρωτομινωική περίοδο (3000 - 2300 π.Χ.). Οι περισσότεροι τάφοι ήταν λαξευμένοι στο βράχο, σε σχήμα του πρωτόγονου θαλαμοειδούς τάφου. Τα ευρήματα φανερώνουν …»