Εύβοια

Εύβοια

Αρχαιολογικοί Χώροι

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΡΜΑ
    ΜΟΝΗ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΜΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Μονή Αγ. Γεωργίου Άρμα Αρχαία και παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στη βυζαντινή εκκλησία του μοναστηριού. Κοντά στο μοναστήρι (θέση Αργυρού), λείψανα αρχαίου νεκροταφείου που χρησιμοποιήθηκε και στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΨΑΧΝΑ
    ΨΑΧΝΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ψαχνά Στη θέση Βάρκα, στην εύφορη πεδιάδα των Ψαχνών, εντοπίσθηκε παραθαλάσσιος οικισμός της νεότερης νεολιθικής εποχής (5300 - 4300 π.Χ.). Στην ευρύτερη περιοχή, επιφανειακά ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής. Παλαιοχριστιανικά γλυπτά (5 ος αι. μ.Χ.) εντοιχισμένα στη βυζαντινή εκκλησία της Μονής Αγίου »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΙΣΣΩΝΑΣ
    ΠΙΣΣΩΝΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Πισσώνας Κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, λείψανα κτιρίου με ψηφιδωτό δάπεδο. Πρόκειται για τμήμα εκκλησιαστικού, μάλλον, συγκροτήματος (6 ος αι.). Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΝΙΚΑ
    ΜΑΝΙΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Μάνικα Εκτεταμένη πόλη και νεκροταφείο της πρώιμης εποχής του Χαλκού (2500 - 2000 π.Χ.), σε εύφορο και στρατηγικό σημείο του Ευβοϊκού κόλπου. Έχουν ανασκαφεί μικρά τμήματα της πόλης, που είχε σχε­τικά κανονικό πολεοδομικό σχέδιο, με δρόμους, λιθόστρωτους ανοικτούς χώρους και σπίτια με αυλές και »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΑΛΚΙΣ
    ΧΑΛΚΙΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Χαλκίς Ίχνη εγκατάστασης από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3 η χιλιετία π.Χ.). Μυκηναϊκά νεκροταφεία θαλαμωτών τάφων της περιόδου 1600 - 1200 π.Χ. Η πόλη αναφέρεται από τον Όμηρο στον κατάλογο των πλοίων που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία της Τροίας. Ιδρύθηκε γύρω στο 800 π.Χ. με τον συνοικισμό »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΕΥΚΑΝΤΙ
    ΛΕΥΚΑΝΤΙ Αρχαιολογικός Χώρος

    Λευκαντί Βρίσκεται σε στρατηγικό και εύφορο σημείο του νότιου Ευβοϊκού κόλπου, μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας. Στον παραθαλάσσιο λόφο της Ξερό-πολης, οι διαδοχικές οικιστικές φάσεις χρονολογούνται από την ύστερη νεολιθική εποχή έως τον 7 ο αι. π.Χ. Σημαντική είναι η φάση των τελευταίων μυκηναϊκών »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑ
    ΕΡΕΤΡΙΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ερέτρια Λείψανα κατοίκησης από τη νεολιθική έως τη μυκηναϊκή εποχή (4 η - 2 η χιλιετία π.Χ.) βρέθηκαν στην ακρόπολη και την αγορά της αρχαίας πόλης. Η θέση της πρωτοϊστορικής Ερέτριας (1100 - 750/700 π.Χ.) έχει αναζητηθεί στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Ερέτριας και από ορισμένους ερευνητές »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΒΑΘΕΙΑ / ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ
    ΒΑΘΕΙΑ / ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Βάθεια / Αμάρυνθος Ακρόπολη οτον Ευβοϊκό κόλπο, που κατοικήθηκε σε όλη την εποχή του Χαλκού, κυρίως στη μεσοελλαδική και την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο (2000 - 1500 π.Χ.). Το όνομα της πόλης αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β' γραφής από τη Θήβα. Η πόλη διέθετε φυσικό λιμάνι και κατοικήθηκε από »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΘΑΡΟΥΝΙΩΝ
    ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΘΑΡΟΥΝΙΩΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Σπήλαιο Σκοτεινής Θαρουνιών Βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια. Το σπήλαιο κατοικήθηκε κατά τη νεότερη και τελική νεολιθική (5300 - 3700 π.Χ.), ενώ στην επόμενη φάση ανήκει ο παρακείμενος οικισμός και το νεκροταφείο κιβωτιόσχημων τάφων. Πλήθος αποθηκευτικών αγγείων, λεπτή κεραμική, ειδώλια, χάλκινα και »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΚΑΛΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
    ΚΑΤΑΚΑΛΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Κατάκαλου Αλιβερίου Μυκηναϊκός θολωτός τάφος (16 ος - 12 ος αι. π.Χ.), ο μοναδικός στην Εύβοια που διατηρείται σε καλή κατάσταση. Είναι κτισμένος με λίθους μικρών διαστάσεων και έχει μικρό δρόμο και κυκλικό θάλαμο. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙ
    ΝΕΟΧΩΡΙ Αρχαιολογικός Χώρος

    Νεοχώρι Νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού υπάρχει οχυρωμένη θέση με πολλά ορατά ερείπια, αλλά δεν έχει ταυτιστεί με κάποια συγκεκριμένη πόλη. Στην ακρόπολη οδηγούν σκαλοπάτια λαξευμένα στο βράχο. Στο εσωτερικό της ανασκάφηκαν θεμέλια σπιτιών. Διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη είναι διάσπαρτα στον χώρο. »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΥΛΩΝΑΡΙ
    ΑΥΛΩΝΑΡΙ Αρχαιολογικός Χώρος

    Αυλωνάρι Κοντά στον οικισμό Ιτέα Αυλωναρίου ανασκάφηκαν κτίρια και περίπτερος ναός του 4 ου αι. π.Χ., που ταυτίστηκε με το ναό του Απόλλωνος στις Ταμύνες. Τα κινητά ευρήματα στην περιοχή χρονολογούνται από τα γεωμετρικά χρόνια (9 ος - 8 ος αι. π.Χ.) έως την παλαιοχριστιανική εποχή. Συντάκτης: »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΥΜΗ
    ΚΥΜΗ Αρχαιολογικός Χώρος

    Κύμη Δεκαεννέα χάλκινα τάλαντα της μυκηναϊκής εποχής (15 ος - 13 ος αι. π.Χ.) αποτελούν τυχαίο θαλάσσιο εύρημα έξω από την ακτή της Κύμης. Τα τάλαντα καθαρού χαλκού ήταν σταθερό μέσο εμπορικής συναλλαγής κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού στην Ανατολική Μεσόγειο (Νομισματικό Μουσείο Αθηνών). Στη θέση »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΔΗΨΟΣ
    ΑΙΔΗΨΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Αιδηψός Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού αναφέρονται για πρώτη φορά τον 4ο αι. π.Χ. και σχετίζονταν με τη λατρεία του Ηρακλέους. Ιδιαίτερα δημοφιλής τόπος λουτροθεραπείας και αναψυχής, κυρίως τη ρωμαϊκή περίοδο (1ος αι. π.Χ. έως το 2ο αι. μ.Χ.). Η αρχαία πόλη τοποθετείται στα σημερινά Λουτρά Αιδηψού. »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΡΟΒΙΕΣ
    ΡΟΒΙΕΣ /ΟΡΟΒΙΑΙ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ροβιές /Οροβιαί Η αρχαία πόλη βρισκόταν μάλλον πάνω στο λόφο του Αγίου Ηλία, στα ΒΔ. των Ροβιών, όπου εντοπίσθηκαν ερείπια κλασικών κτισμάτων. Διάσπαρτα λείψανα συναντώνται και κατά μήκος της παραλίας προς την κατεύθυνση της Αιδηψού. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΙΜΝΗ
    ΛΙΜΝΗ Αρχαιολογικός Χώρος

    Λίμνη Εδώ τοποθετείται το αρχαίο Ελύμνιον που καταστράφηκε το 427 π.Χ. από σεισμό και ξανακατοικήθηκε μόλις στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους (2ος - 1ος αι. π.Χ.). Το 890 λεηλατήθηκε από πειρατές και ερημώθηκε. Λιμάνι με τοπική σημασία. Λείψανα κοσμικού κτιρίου (5ος - 6ος αι. μ.Χ.) με πλούσια »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙ / ΚΗΡΥΝΘΟΣ
    ΜΑΝΤΟΥΔΙ / ΚΗΡΥΝΘΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Μαντούδι / Κήρυνθος Πελασγική πόλη που αναφέρεται στην Ιλιάδα. Τοποθετείται σε βραχώδη λόφο, 5 χλμ. βόρεια του χωριού Μαντούδι, στο άκρο του όρμου Πελέκι, όπου εκβάλλει ο ποταμός Βούδωρος. Στην απότομη ακρόπολη επάνω στο λόφο του Αγίου Ηλία, τμήματα του αρχαϊκού περιβόλου (6ος αι. π.Χ.), του »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ
    ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στρογγύλη Σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΩΡΕΟΙ
    ΩΡΕΟΙ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ωρεοί Στην ακρόπολη της αρχαίας Ιστιαίας (ή Ωρεών) εντοπίστηκαν λείψανα κατοίκησης της εποχής του Χαλκού (3η - 2η χιλιετία π.Χ.). Η πόλη των ιστορικών χρόνων ιδρύθηκε από Αιολείς και αναφέρεται στην Ιλιάδα. Περιήλθε για λίγο στους Πέρσες, αλλά μετά τα «Περσικά» προσχώρησε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία. »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΥΣΤΟΣ
    ΔΥΣΤΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Δύστος Ιδρύθηκε από Δρύοπες στο εσωτερικό της νότιας Εύβοιας, σε ελώδη πεδινή περιοχή περιτριγυρισμένη από βουνά. Αρκετά και καλά διατηρημένα λείψανα της αρχαίας πόλης σώζονται στις πλαγιές κωνικού λόφου, 20 χλμ. ΝΑ. του Αλιβερίου. Το ανατολικό σκέλος του κλασικού τείχους με μνημειακή πύλη σώζεται »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΥΡΑ
    ΣΤΥΡΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στύρα Δρυοπική πόλη που αναφέρεται στην Ιλιάδα. Κοντά στο χωριό Νέα Στύρα, στην περιοχή του ενετικού κάστρου Λάρμενα, ακρόπολη με λείψανα οχύρωσης των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Ίχνη αρχαίου μώλου από το λιμάνι της πόλης, στα Δ. κάτω από το λόφο. Παρακείμενα ερείπια ιωνικού ναού. Στη θέση »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΑΓΡΑ
    ΦΙΛΑΓΡΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Φιλάγρα 2 χλμ. ΒΑ. του χωριού Γιαννίτσι δεσπόζει στην παραλία ο απόκρημνος λόφος της Φιλάγρας (Ακρωτήρι). Το οχυρωματικό τείχος από μεγάλες σχιστόπλακες με δύο πύργους και προμαχώνες περιβάλλει τη νότια και ανατολική πλευρά του λόφου. Ίχνη σκωρίας μαρτυρούν την ύπαρξη ορυχείου στην περιοχή. »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ OΧΗΣ
    «ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ» ΤΗΣ OΧΗΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    «Δρακόσπιτο» της Όχης Βρίσκεται σε πλάτωμα κάτω από την κορυφή Νεράιδα της Όχης (υψόμετρο 1400 μ.), κοντά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Έχει ορθογώνια κάτοψη με μεγάλους μονόλιθους στο θυραίο άνοιγμα, τοίχους χτισμένους ισοδομικά και στεγάζεται με τον εκφορικό τρόπο. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΣ
    ΚΑΡΥΣΤΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Κάρυστος Ιδρύθηκε από Δρύοπες κατά τους «σκοτεινούς αιώνες» (11ος - 10ος αι. π.Χ.). Περίφημο ήταν το τοπικό πράσινο μάρμαρο (cipollino verde). Η αρχαία πόλη εκτεινόταν κάτω από το λόφο με το μεσαιωνικό κάστρο (Castel Rosso), στη σημερινή Παλαιοχώρα. Στον Πλατανιστό σώζονται λείψανα της κλασικής »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΣΤΡΙ / ΓΕΡΑΙΣΤΟΣ
    ΚΑΣΤΡΙ / ΓΕΡΑΙΣΤΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Καστρί / Γεραιστός Πάνω στο δυσπρόσιτο από τη στεριά ακρωτήριο Μαντήλι, δίπλα στον προφυλαγμένο όρμο του σημερινού οικισμού Καστρί, τοποθετείται το ιερό του Γεραιστίου Ποσειδώνος. Το λιμάνι της Γεραιστού προσέφερε ασφαλές αγκυροβόλιο στα πλοία που ταξίδευαν προς την Ανατολή και το ιερό ήταν »