ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΥ
(Επανοχώρι - Πλατανιστός - Ποτάμι: διαδρομή 4 περίπου ωρών)

Οι πηγές στη μαγευτική τοποθεσία του Επανοχωρίου και τα θεόρατα πλατάνια, μας προϊδεάζουν για το θεσπέσιο τοπίο της κοιλάδας του Πλατανιστού. Ο χωματόδρομος μας οδηγεί στους Μαστρογιανναίους και μέσα από το παλιό μονοπάτι του σχολείου κατεβαίνουμε στο γεφύρι και προχωρούμε προς την τοποθεσία Ελληνικό - Άγιος Κωνσταντίνος. Συνεχίζουμε την παραποτάμια διαδρομή ως το Αιγαίο, αγναντεύοντας τα νερά του στενού του Καβοντόρο και το νησί της Άνδρου. Φτάνουμε σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της έξω Εύβοιας και σίγουρα όλου του Αιγαίου, το Ποτάμι.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΑΡΗ

Στην πίσω πλευρά της Όχης ξεκινά ένα από τα ωραιότερα ελληνικά φαράγγια. Η ονομασία "Δημοσάρης", είναι βυζαντινό τοπωνύμιο. Αποτελούσε έναν από τους κυριότερους δρόμους επικοινωνίας της νότιας Εύβοιας, συνδέοντας τα χωριά του Καβοντόρου με την Κάρυστο. Στο παράλληλο με το ποτάμι μονοπάτι, σώζονται λείψανα του μεσαιωνικού λιθόστρωτου καλντεριμιού. Καλύπτεται από τεράστια δέντρα, που ο ήλιος δεν διαπερνά. Γάργαρες πηγές, γαλαζοπράσινες λίμνες και κελαηδίσματα πουλιών, δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση. Η διαδρομή είναι βατή και διανύεται σε 3 ½ με 4 ώρες. Καταλήγει στο χωριό Λενοσαίοι και συνεχίζει από εκεί έως την παραλία των Καλλιανών ως μια στενή και απότομη κοιλάδα. Τα χωριά Λενοσαίοι-Καλλιανοί, ενώνονται επίσης με χωματόδρομο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Δήμος Καρύστου οργανώνει πεζοπορικές διαδρομές στο φαράγγι. ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΌΧΗΣ Με υψόμετρο 1398 μ. δεσπόζει στον κόλπο της Καρύστου και είναι ένα μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο. Ακόμα και τα βουνά της Χίου, της Σάμου και της Πελοποννήσου μπορούν να φανούν μια "καθαρή" μέρα. Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας αποτελούσε ιερό τόπο λατρείας: της Ήρας στο παρελθόν, του Προφήτη Ηλία σήμερα. Εκεί, στις 2 Αυγούστου γίνεται ένα από τα πιο παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής (του Προφήτη Ηλία, με το παλιό ημερολόγιο). Λίγο πιο κάτω από την κορυφή και δίπλα στον καστανόλογγο, το τελευταίο αρχέγονο καστανόδασος της νότιας Εύβοιας, βρίσκεται από το 1962 το ορειβατικό καταφύγιο (υψόμετρο 1050 μ.) το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 15 επισκέπτες. Είναι ένα καλά οργανωμένο κατάλυμα για όσους αγαπούν το βουνό και τη φύση και προσεγγίζεται με αυτοκίνητο που φτάνει ως την άκρη του μονοπατιού για την κορυφή. Για διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Όχης, επικοινωνήστε με τον κο Ν. Γκίκα (22240-26417, 24414 και 6936-365435).

ΚΑΣΤΑΝΟΛΟΓΓΟΣ

Ανατολικά της κορυφής της Όχης, στα 1000 μέτρα περίπου υψόμετρο, βρίσκεται ένα αιωνόβιο δάσος καστανιάς. Ένα φυσικό μουσείο με κάθε δέντρο του να αποτελεί ζωντανό γλυπτό. Η μοναδική αισθητική αξία του, το κατατάσσει στα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΙΔΗΨΟΥ & SPA

Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού θεωρούνται από τις πιο περιεκτικές σε θεραπευτικά συστατικά και από τις πιο αποτελεσματικές παγκοσμίως. Από τη μυθολογική εποχή που θέλει το Δευκαλίωνα και την Πύρρα, να τεκνοποιούν με τη βοήθεια των νερών της Αιδηψού, φαίνονται καθαρά οι θεραπευτικές επιδράσεις των θερμών πηγών της σε χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις. Η ετυμολογία άλλωστε του ονόματος της Αιδηψού, φανερώνει κάτι τέτοιο. Η λέξη «Αιδηψός» προέρχεται από το αιδοίον (γεννητικό όργανο) και το ρήμα άπτομαι (αγγίζω, πιάνω και κατ' επέκταση θεραπεύω δια της επαφής). Εκτός όμως από τις χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών, τα ύδατα των πηγών της Αιδηψού ενδείκνυνται και για εκφυλιστικές αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, ριζίτιδες, οσφυαλγίες, ισχυαλγίες, μετατραυματικές δυσμορφίες και αγκυλώσεις, περιφερικές νευρίτιδες, ημικρανίες, τενοντίτιδες, αγγειοπάθειες, παθήσεις του ενδοκρινολογικού κύκλου και άλλες). Η δράση των λουτρών είναι ισχυρή και πάντα γίνεται με συμβουλή ειδικών γιατρών (λουτριάτρων). Οι περισσότερες ιαματικές πηγές της Αιδηψού, αναβλύζουν στο νοτιοανατολικό άκρο της λουτρόπολης. Εντυπωσιάζει το θέαμα των αναθυμιάσεων του θερμού ύδατος, η θερμοκρασία του οποίου σε μερικές περιπτώσεις φτάνει και ξεπερνά τους 80 βαθμούς Κελσίου. Οι περισσότερες ιαματικές πηγές, αναβλύζουν στην περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις του ΕΟΤ, όμως στην περιοχή, εκτός από τον ΕΟΤ, λειτουργούν υπερσύγχρονες μονάδες SPA, ικανές να καλύψουν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες.