Ιωάννινα Μουσεία | Ήπειρος | Golden Greece
Ιωάννινα Μουσεία | Ήπειρος | Golden Greece
Ιωάννινα Μουσεία | Ήπειρος | Golden Greece
Ιωάννινα Μουσεία | Ήπειρος | Golden Greece
Ιωάννινα Μουσεία | Ήπειρος | Golden Greece
Ιωάννινα Μουσεία | Ήπειρος | Golden Greece
Ιωάννινα Μουσεία | Ήπειρος | Golden Greece

Ιωάννινα

Μουσεία

 • ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

  ΑΛΗ ΠΑΣΑ

  Μουσείο

  Σε ένα κτίσμα, που σώζεται μέχρι σήμερα, στο μικρό μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα στο νησί της Λίμνης Παμβώτιδας (και έχει μετατραπεί σήμερα σε μουσείο) κατέφυγε ο Αλή πασάς με λίγους αφοσιωμένους και με την κυρά Βασιλική. Κατά την παράδοση, το κάστρο των Ιωαννίνων συνδεόταν με υπόγεια σήραγγα με το Νησί των Ιωαννίνων. Εκεί γράφτηκε ο επίλογος της ταραχώδους ζωής του όταν ένα καΐκι γεμάτο με »

 • ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

  ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

  Μουσείο

  Το Μουσείο Αργυροχοΐας αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων. Η Αργυροχοΐα, τέχνη παραδοσιακή και με ξεχωριστή άνθηση στην Ήπειρο, η οποία φιλοξενείται στο λεγόμενο ''θησαυροφυλάκιο'' του Μουσείου όπου εκτίθενται εκκλησιαστικά και κοσμικά έργα προερχόμενα από τις ιδιωτικές συλλογές του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα και του γιαννιώτη αργυροχόου Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, ενώ πρόσφατα »

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

  Μουσείο

  Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως των Ιωαννίνων και σε περίοπτη θέση στον επονομαζόμενο λόφο Λιθαρίτσια . Το μουσείο οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1960 (1963-1966) σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του επιφανούς Έλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων εκτίθενται σε επτά αίθουσες, στον κεντρικό διάδρομο και τρία αίθρια. »

 • ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

  ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ

  Μουσείο

  Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται στο χώρο της ΝΑ ακρόπολης (Ιτς-Καλέ) του κάστρου των Ιωαννίνων. Είναι ένα διώροφο κτίριο, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η κεντρική συλλογή του Μουσείου και η οποία φιλοξενεί ευρήματα (γλυπτά, νομίσματα, κεραμική, εικόνες, βημόθυρα, ευαγγέλια) από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα. Η μόνιμη αυτή έκθεση αναπτύσσεται σε επτά αίθουσες που αντιστοιχούν σε τρεις εκθεσιακές »

 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

  ΔΗΜΟΤΙΚΟ

  Μουσείο

  Στο στενό χώρο της βορειοανατολικής ακρόπολης της πόλης των Ιωαννίνων δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν-πασά, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Δημοτικό Μουσείο. Το εσωτερικό του τζαμιού του Ασλάν-πασά φιλοξενεί συλλογές στις οποίες σκιαγραφείται το ελληνικό, το εβραϊκό και το τουρκικό στοιχείο που κατοικούσαν στην πόλη των Ιωαννίνων. Όλα τα αντικείμενα προέρχονται από δωρεές επιφανών οικογενειών και είναι »

 • ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΒΡΕΛΛΗ

  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΒΡΕΛΛΗ

  Μουσείο

  Το «Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας» στεγάζεται σε κτίριο που μιμείται οικοδομήματα αστικής φρουριακής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα ενώ οι στέγες είναι καλυμμένες με μαυρόπλακα. Ο περιβάλλων χώρος του μουσείου κοσμείται με βραχόκηπους και καλντερίμια (που καλύπτουν λειτουργικούς και αισθητικούς σκοπούς). Εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό του μουσείου με αναπαραστάσεις με κατασκευές και »

 • ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

  ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

  Μουσείο

  Το στρατιωτικό Μουσείο πολέμου 1940 - 41 βρίσκεται στην είσοδο του Καλπακίου, Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται - μεταξύ των άλλων - πυροβόλα, φορητός οπλισμός, στολές, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα της εποχής. Επιπλέον, μέσα από τη γραφική και ηχητική αναπαράσταση των μαχών του ελληνοϊταλικού πολέμου ο επισκέπτης αισθάνεται ρίγη συγκινήσεως και εθνικής υπερηφάνειας, καθώς βρίσκεται στον τόπο »

 • ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΟΝΤΖΟΣ

  ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΟΝΤΖΟΣ

  Μουσείο

  Το Μουσείο στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίσμα, με πέτρινους τοίχους. Το κτίριο ανεγέρθηκε γύρω στο 1800-1808 και ανήκε στις Αριφέ ή Ραζέ και Σαφιέ, χήρα και κόρη του Αχμέτ Μουσλή. Πριν την απελευθέρωση στέγαζε τούρκικο Δημοτικό Σχολείο. Αργότερα και ως το 1935 στέγαζε το Διδασκαλείο Ιωαννίνων. Ως το 1938 στέγαζε τη νεοϊδρυθείσα Παιδαγωγική Ακαδημία καθώς και στη διάρκεια του πολέμου 1940-44. »

 • ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

  ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

  Μουσείο

  Το Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Ελληνικού βρίσκεται στο χωριό Ελληνικό στο Δήμο Κατσανοχωρίων του νομού Ιωαννίνων. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και των Κατσανοχωρίων. Η ηπειρώτικη παράδοση αποτυπώνεται σε παραδοσιακές φορεσιές, χρηστικά αντικείμενα και σκεύη, αγροτικά εργαλεία και ξυλόγλυπτα. Τηλ.: 26590-22071 Συντάκτης: Φωτεινή »

 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΙΤΣΑΣ

  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΙΤΣΑΣ

  Μουσείο

  Στη Ζίτσα, σε ένα μικρό και ζεστό χώρο διαμορφώθηκε το Λαογραφικό μουσείο του χωριού, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εκεί διατηρούνται και εκτίθενται παλαιά αντικείμενα και παραδοσιακές στολές που μας θυμίζουν τον τρόπο της καθημερινής ζωής των προγόνων μας. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

  Μουσείο

  Το Κεφαλόβρυσο είναι το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Πωγωνίου χτισμένο στις πλαγιές της Νεμέρτζικας σε υψόμετρο 650 μ. Το Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλόβρυσου που έχει δημιουργηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλόβρυσου, έχει στις συλλογές του ενδιαφέροντα παλιά αντικείμενα μέσα από τα οποία καταγράφονται η καθημερινή ζωή και τα ήθη και έθιμα κατά το παρελθόν. Ανάμεσά τους θα δείτε υπέροχες γυναικείες »

 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΗΠΩΝ

  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΗΠΩΝ

  Μουσείο

  Το Λαογραφικό Μουσείο Κήπων Αγαπίου Τόλη, που λειτουργεί στους Κήπους Ιωαννίνων είναι έργο του Αγάπιου Τόλη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για τη δημιουργία του. Το μουσείο περιλαμβάνει περισσότερα από 40.000 εκθέματα από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής του Ζαγορίου. Η μεγάλη αυτή λαογραφική συλλογή στεγάζεται σε τρία αρχοντικά σπίτια. Μερικά από τα εκθέματα είναι σκεύη νοικοκυριού, »

 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΓΓΩΝ

  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΛΙΓΓΩΝ

  Μουσείο

  Λίγα χιλιόμετρα μετά την αρχαία Δωδώνη, στην πλαγιά του Τόμαρου (Ολύτσικα), βρίσκεται το ωραίο χωριό των Μελιγγών. Εκεί πλάι στην εκκλησία στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών. Ιδρύθηκε το 1994 και συντηρείται από τον Θεοχάρη Σακκά, ο οποίος θέλησε να περισυλλέξει και να διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του. Το Μουσείο στεγάζεται δίπλα στην εκκλησία και το κυπαρίσσι που μίλησε ο »

 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΡΟΠΗΣ

  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΡΟΠΗΣ

  Μουσείο

  Στο χωριό Κάτω Μερόπη της περιοχής Πωγωνίου του νομού Ιωαννίνων μπορείτε να επισκεφθείτε την ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή η οποία στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό σχολείο. Η συλλογή περιλαμβάνει παλαιά αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης κ.α. Η Κάτω Μερόπη είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του Πωγωνίου και απέχει περίπου 10 χλμ από το Κεφαλόβρυσο και 64 από τα »

 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

  Μουσείο

  Το λαογραφικό μουσείο Πωγωνίου - Δερόπολης, βρίσκεται στο χωριό Πωγωνιανή του νομού Ιωαννίνων. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται αντικείμενα της καθημερινής ζωής καθώς και παλαιές φωτογραφίες από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Ανάμεσα στα εκθέματα θα δείτε οικιακά σκεύη, υφαντά, αργαλειό, ξυλόγλυπτα, τοπικές φορεσιές, κοσμήματα, γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία και πολλά άλλα »

 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ

  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ

  Μουσείο

  Το Ροδοτόπι είναι ένας ειδυλλιακής ομορφιάς ορεινός οικισμός που υπάγεται στην επαρχία Δωδώνης του νομού Ιωαννίνων. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων περίπου στο 14ο χιλιόμετρο της δημοσίας οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσης. Στο Ροδοτόπι λειτουργεί από το 1994 το Λαογραφικό Μουσείο Ροδοτοπίου. Περιλαμβάνει αντικείμενα της καθημερινής ζωής παλαιότερων χρόνων, τα οποία είναι δωρεές κατοίκων. »

 • ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

  ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

  Μουσείο

  Στο Πέραμα Ιωαννίνων, στην είσοδο του χωριού στεγάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Προβολής του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων. Το Κέντρο Προβολής & Υποδοχής Επισκεπτών «Αννα Πετροχείλου» περιλαμβάνει αίθουσα προβολής, χώρο όπου εκτίθενται γεωλογικά και παλαιοντολογικά ευρημάτα που προέρχονται από το Σπήλαιο Περάματος. Στην αίθουσα προβολής του Κέντρου, κατά τις ώρες λειτουργίας του, (από 09:00 έως »

 • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1912-1913

  ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1912-1913

  Μουσείο

  Το Στρατιωτικό Μουσείο Στρατηγείου Πολέμου στεγάζεται στο Χάνι Εμίν - Αγά. Βρίσκεται στο 29ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αθηνών, στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Εθνική Οδό. Στη γύρω περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός ιστορικών Μνημείων και Ηρώων από τον πόλεμο του 1912-1913. Το μουσείο στεγάζεται στο Χάνι Εμίν Αγά, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως Στρατηγείο του »

 • ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

  ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

  Μουσείο

  Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Παπαγιάννη έχει ιδρύσει και κοσμήσει ο Γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης. Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης σπούδασε Γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Είναι Διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής ΚαΤο Μουσείο βρίσκεται στο χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Κατσανοχωρίων. Φιλοξενείται σ' ένα ωραιότατο κτίριο που παλαιότερα ήταν σχολείο και »

 • ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΙΟΥ

  ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΙΟΥ

  Μουσείο

  Στο Κουκούλι Ζαγορίου, αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το Μουσείο του Πνευματικού Κέντρου "Κ. Λαζαρίδης" το οποίο λειτουργεί εκεί. Στο Μουσείο αυτό, το οποίο στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε ο δάσκαλος, ιστορικός, λαογράφος και βοτανοσυλλέκτης Κώστας Λαζαρίδης, εκτίθεται μία μοναδική στο είδος της συλλογή από βότανα, που ευδοκιμούν στα βράχια και τα φαράγγια του Βίκου. Ο Κώστας Λαζαρίδης γεννήθηκε »