Το στρατιωτικό Μουσείο πολέμου 1940 - 41 βρίσκεται στην είσοδο του Καλπακίου, Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται - μεταξύ των άλλων - πυροβόλα, φορητός οπλισμός, στολές, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα της εποχής. Επιπλέον, μέσα από τη γραφική και ηχητική αναπαράσταση των μαχών του ελληνοϊταλικού πολέμου ο επισκέπτης αισθάνεται ρίγη συγκινήσεως και εθνικής υπερηφάνειας, καθώς βρίσκεται στον τόπο όπου μετουσιώθηκε σε πράξη το ηρωϊκό ΟΧΙ.
Απέναντι ακριβώς από το Μουσείο έχουν στηθεί οι προτομές του Αλέξανδρου Παπάγου, του Γεωργίου Β' και του Ιωάννη Μεταξά. Λίγα μέτρα μακρύτερα, ο περιηγητής συναντά τη σπηλιά που απετέλεσε το τακτικό στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη σπηλιά υπάρχει η προτομή του Κατσιμήτρου και μια πλάκα θυμίζει το απόσπασμα διαταγής της 8ης Μεραρχίας που εκδόθηκε στις 30-10-1940. Η εν λόγω διαταγή καταλήγει με τούτα τα λόγια: "ΟΥΔΕΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΣ ΟΥΔΕΝΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ. ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΘΩΜΕΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΘΑ ΠΕΣΩΜΕΝ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΑΣ".
Στη βόρεια πλευρά του Καλπακίου στην κορυφή του λόφου Σειλητούρα δεσπόζει το γιγαντιαίο μπρούτζινο άγαλμα του Έλληνα μαχητή του '40, έργο του γλύπτη και καθηγητή Λάζαρου Λαμέρα. Το μνημείο αυτό ανεγέρθηκε το 1966 με δαπάνες αξιωματικών και οπλιτών των ενόπλων δυνάμεων. Στη βάση του αγάλματος έχουν εναποτεθεί οστά των νεκρών του πολέμου. Κάθε χρόνο, στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιούνται εκεί επίσημες εκδηλώσεις και γίνεται εντυπωσιακή αναπαράσταση των μαχών με συμμετοχή κατοίκων και στρατιωτών. Αποδίδεται έτσι ο απαιτούμενος φόρος τιμής στους πεσόντες ήρωες του πολέμου.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου