Ρέθυμνο Μοναστήρια | Κρήτη | Golden Greece
Ρέθυμνο Μοναστήρια | Κρήτη | Golden Greece
Ρέθυμνο Μοναστήρια | Κρήτη | Golden Greece
Ρέθυμνο Μοναστήρια | Κρήτη | Golden Greece
Ρέθυμνο Μοναστήρια | Κρήτη | Golden Greece
Ρέθυμνο Μοναστήρια | Κρήτη | Golden Greece
Ρέθυμνο Μοναστήρια | Κρήτη | Golden Greece

Ρέθυμνο

Μοναστήρια

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

  ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

  Μονή

  Η Μονή βρίσκεται βόρειο δυτικά του χωριού Βουϊδομαγερειό (ή Δουμαεργιό), του σημερινού Κεντροχωρίου. Η ίδρυση της ορίζεται στα χρόνια της πρώιμης Ενετοκρατίας ή και παλαιότερα στα βυζαντινά χρόνια γύρω στο 961-1204 μ.χ. Αναφέρεται σε ενετικά έγγραφα του 1635 και 1640, και σε έγγραφο του 1658 του Ιεροδικείου Ρεθύμνης, ως ακμάζουσα μονή. Ιστορικά στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία της Μονής κατά τη »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

  ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στην τοποθεσία Κατεβατή, 6 χλμ. από το χωριό Ακούμια (ή Κούμια) στα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου (Δήμος Αγίου Βασιλείου), σε υψόμετρο 525μ. Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι πρέπει να διανύσει απόσταση 15 λεπτών με το αυτοκίνητο σε χωματόδρομο από την περιοχή Ακούμια. Η Μονή χτίσθηκε μετά την απελευθέρωση και ανοικοδομήθηκε από τον πατέρα Θεοδόσιο Δαμβακεράκη, »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

  ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗΣ

  Μονή

  Βρίσκεται κοντά στον ομώνυμο οικισμό, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων νότια της πόλης του Ρεθύμνου, στο δρόμο προς Ρουσσοσπίτι. Πρόκειται για πολύ παλαιό μοναστήρι, που θα πρέπει να υπήρχε από τον 14ο αι. Ωστόσο κάποια στιγμή καταστράφηκε και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε ολοσχερώς και ερημώθηκε. Η αναστήλωσή του ξεκίνησε το 1989 και από τότε οι μοναχές με την έντονη δραστηριότητά τους του έχουν »

 • ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

  ΑΡΚΑΔΙΟΥ

  Μονή

  Στις βορειοδυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο σχεδόν 500 μέτρων και σε απόσταση περίπου 23 χιλιομέτρων από την πόλη του Ρεθύμνου, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αρκαδίου. Για να φθάσει κανείς ως εκεί μπορεί ν΄ ακολουθήσει διάφορες διαδρομές, καθεμιά από τις οποίες παρουσιάζει ξεχωριστό φυσιολατρικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την παράδοση την Ι.Μ. Αρκαδίου θεμελίωσε ο Αυτοκράτορας του »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

  ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

  Μονή

  Η Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 170 μ. και υπάγεται στο Φόδελε Μαλεβιζίου. Ιδρύθηκε από μοναχούς της κατεστραμμένης Μονής του Αγίου Αντωνίου Πέρα Γαλήνων γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα. Στην είσοδο υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή με χρονολογία το έτος 1677. Πρόκειται για μοναστηριακό συγκρότημα φρουριακού τύπου. Στο κέντρο βρίσκεται ο ιερός ναός που περιτριγυρίζεται από κελιά, μαγειρεία, »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

  ΑΓ.ΠΑΥΛΟΥ

  Μονή

  Νοτιοδυτικά της πόλης του Ρεθύμνου, κοντά στην Πανεπιστημιούπολη, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Γάλλου. Στη δυτική πλευρά του οικισμού εντοπίζεται η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου η οποία χτίστηκε το 1566 περίπου και υπήρξε Μετόχι της Μονής Αρκαδίου. Στην επανάσταση του 1866, η Μονή πυρπολήθηκε και οι μοναχοί σφαγιάστηκαν. Το 1927 οι εκτάσεις που ανήκαν στη Μονή παραχωρήθηκαν από την Ι.Μονή Αρκαδίου »

 • ΜΟΝΗ ΑΡΣΑΝΙΟΥ

  ΑΡΣΑΝΙΟΥ

  Μονή

  Η Μονή Αρσανίου βρίσκεται σε απόστάση 12 χιλ. ανατολικά του Ρεθύμνου. Θα πρέπει να ιδρύθηκε στα χρόνια της Βενετοκρατίας από κάποιο μοναχό Αρσένιο που έδωσε και το όνομά του στο μοναστήρι. Σύμφωνα με άλλη άποψη το όνομα προέρχεται από κάποια Αρσινόη που αφιέρωσε την περιουσία της για να χτιστεί το μοναστήρι. Ο σταυροειδής με τρούλο ναός που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης οικοδομήθηκε το 1888 και είναι »

 • ΜΟΝΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ

  ΑΣΩΜΑΤΩΝ

  Μονή

  Στα 35 χλμ. νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, κοντά στο χωριό Αμάρι του δημοτικού διαμερίσματος Συβρίτη, βρίσκεται η Μονή των Ταξιαρχών ή Ασωμάτων. Σε έγγραφο του 13ου αιώνα, η Μονή ταυτίζεται με αυτή του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και χρονολογείται γύρω 961 - 1204 μ.χ. Υπήρξε φρούριο με ισχυρό τείχος και αποτέλεσε τη βάση της επανάστασης των Χορτατζήδων (13ος αι.) κατά των Ενετών. Το 1812, αναφέρεται ότι ο »

 • ΜΟΝΗ ΑΤΤΑΛΗΣ

  ΑΤΤΑΛΗΣ

  Μονή

  Σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες το μοναστήρι οικοδομήθηκε το 17ο αι., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε παλαιότερο στη θέση του. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη και εντυπωσιάζει η πρόσοψή του που παρουσιάζει έντονα στοιχεία αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Η μονή Ατάλης, λόγω της θέσης της και της γειτνίασής της με τον όρμο Μπαλί, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην »

 • ΜΟΝΗ ΒΕΝΙΟΥ

  ΒΕΝΙΟΥ

  Μονή

  Η Μονή είναι γνωστή ως Μετόχι Βένι (ή Μετόχι Αγίου Αντωνίου) και υπάγεται στην Ιερά Μονή Αρκαδίου. Βρίσκεται στο χωριό Αμάρι, στη κορυφή του λόφου Βένι (ανηφόρα στα κρητικά) και είναι χτισμένη σε βαθύ σπήλαιο που διαιρείται σε 2 μέρη. Αποτελεί κτίσμα των βυζαντινών χρόνων. Την εποχή της Ενετοκρατίας υπήρξε έδρα των επαναστατών Χορτατζήδων (οικογένεια του 13ου αι.). Λέγεται ότι τα χρόνια της »

 • ΜΟΝΗ ΒΩΣΑΚΟΥ

  ΒΩΣΑΚΟΥ

  Μονή

  Βρίσκεται σε απόσταση 50 περίπου χιλ. ανατολικά του Ρεθύμνου, από την παλαιά εθνική οδό Ρεθύμνου - Ηρακλείου με παράκαμψη βόρεια του χωριού Δοξαρό. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό. Στην επιγραφή της εισόδου του ναού αναφέρεται ότι χτίστηκε το 1195 αλλά καταστράφηκε 2 φορές. Ο σημερινός ναός είναι σύγχρονος και οικοδομήθηκε στο τέλος του 19ου αι. Το μοναστήρι έχει παραλληλόγραμμη »

 • ΜΟΝΗ ΔΙΣΚΟΥΡΙΟΥ

  ΔΙΣΚΟΥΡΙΟΥ

  Μονή

  Μονή Δισκουρίου, με ναό αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Βρίσκεται στον νομό Ρεθύμνου βορειοδυτικά της Αξού Μυλοποτάμου, με θέα την οροσειρά του Κουλούκωνα. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΜΟΝΗ ΚΑΛΟΕΙΔΕΝΑΣ

  ΚΑΛΟΕΙΔΕΝΑΣ

  Μονή

  Στο χωριό Άνω Μέρος Αμαρίου, στο όρος Κέδρος, σε υψόμετρο 1000 μ. βρίσκεται η Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (ή Καλόειδενας). Για την ονομασία υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η μία αναφέρεται στο θρύλο της Καλόειδενας και σχετίζεται με την εύρεση της θαυματουργής εικόνας. Μια κοπέλα από το απέναντι χωριό Φουρφουράς βλέποντας μια φλόγα, από τη θέση του μετέπειτα μοναστηριού, ανακάλυψε την εικόνα του »

 • ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ

  ΠΡΕΒΕΛΗΣ

  Μονή

  Η Μονή Πρέβελη, που βρίσκεται σε απόσταση 37 χιλ. από το Ρέθυμνο περιλαμβάνει δύο μοναστήρια που απέχουν μεταξύ τους 3 χιλ: την «Κάτω Μονή» που είναι εγκαταλειμμένη και το «Πίσω Μοναστήρι» που λειτουργεί και είναι επισκέψιμο. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του μοναστηριού που καθιερώθηκε μετά το 17ο αιώνα προέρχεται είτε από κάποιον κάτοικο του χωριού Πρεβελιανά Ηρακλείου που μετά από φόνο που »

 • ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

  ΜΟΝΗ ΠΡ.ΗΛΙΑ

  Μονή

  H Μονή του Προφήτη Hλία βρίσκεται κοντά στο όμορφο και κατάφυτο χωριό Pούστικα, 21 χλμ. δυτικά του Pεθύμνου. Στην ευρύτερη περιοχή του είχε αναπτυχθεί από τη δεύτερη Bυζαντινή περίοδο έντονη θρησκευτική ζωή και υπήρχαν πολλά κελιά και μοναστήρια, όπως εκείνα της Παναγίας Kεράς και του Aγίου Iωάννου του Θεολόγου. Σήμερα διατηρείται μόνο η μονή του Προφήτη Hλία, ένα μοναστήρι φρουριακού τύπου, που »

 • ΜΟΝΗ ΜΥΡΙΟΚΕΦΑΛΩΝ

  ΜΥΡΙΟΚΕΦΑΛΩΝ

  Μονή

  Ξακουστή η μονή του χωριού Μυριοκέφαλα με τη θαυματουργή εκκλησία της Παναγίας της Μυριοκεφαλίτισσας. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της βυζαντινής Κρήτης, και τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο ναός και το μοναστήρι χτίστηκαν από τον Ιωάννη τον Ξένο ή Ερημίτη γύρω στα 1000. Ο ίδιος περιγράφει στη διαθήκη του τις συνθήκες που τον οδήγησαν στην οικοδόμηση του ναού και »

 • ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ

  ΣΩΤΗΡΟΣ

  Μονή

  Μικρό μοναστήρι στις δυτικές παρυφές της πόλης του Ρεθύμνου. Ονομαστά είναι τα χειροτεχνήματα που κατασκευάζουν οι μοναχές του για πώληση για ενίσχυση της μονής. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

  ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

  Μονή

  Η θέση της διακρίνεται σαφέστατα στον θαυμάσιο αναγεννησιακό πίνακα του Ρεθύμνου, που ζωγραφί­στηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από άγνωστο μέχρι σήμερα ζωγράφο. Δεσπόζει μάλιστα στη δυτική πλευρά του λόφου, πάνω ακριβώς από την πηγή του νερού στην περιοχή του Κουμπέ. Επομένως στις αρ­χές του 17ου αιώνα η Μονή είχε ιδρυθεί. Εάν επρό­κειτο για την πρώτη ίδρυση της, ο βίος της ήταν σύ­ντομος, αφού »

 • ΜΟΝΗ ΧΑΛΕΠΑΣ

  ΧΑΛΕΠΑ

  Μονή

  Πρόκειται για την Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χαλέπας που βρίσκεται στα ανατολικά του Kάμπου Δοξαρού. Eίναι φρουριακού τύπου με πυλώνα στη νοτιοδυτική πλευρά. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε ο πρώτος. Aυτός που σώζεται σήμερα φέρει κτητορική επιγραφή με χρονολογία 1673. O αύλειος χώρος μας εντυπωσιάζει κυρίως για την απέραντη θέα, που μετριάζει τη θλίψη μας από τα ερείπια και την ερήμωση της »