Κέρκυρα Μοναστήρια | Ιόνια Νησιά | Golden Greece
Κέρκυρα Μοναστήρια | Ιόνια Νησιά | Golden Greece
Κέρκυρα Μοναστήρια | Ιόνια Νησιά | Golden Greece
Κέρκυρα Μοναστήρια | Ιόνια Νησιά | Golden Greece
Κέρκυρα Μοναστήρια | Ιόνια Νησιά | Golden Greece
Κέρκυρα Μοναστήρια | Ιόνια Νησιά | Golden Greece
Κέρκυρα Μοναστήρια | Ιόνια Νησιά | Golden Greece

Κέρκυρα

Μοναστήρια

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΚΡΙΠΕΡΟ

  ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

  Μονή

  Το διαλυμένο μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας εντοπίζεται στην περιοχή Σκριπερό του Δήμου Παλαιοκαστρίτσας. Η κατασκευή του ανέρχεται στον 19ο αιώνα. Μέχρι το 1940 λειτουργούσε ως ανδρικό μοναστήρι και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Ο χώρος είναι περιτειχισμένος και περιλαμβάνει ένα ισόγειο κτίσμα και τον ναό της Αγίας Βαρβάρας. Ο ναός, λευκού χρώματος, είναι ψηλός, μεγάλων διαστάσεων με καμπαναριό και »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΣΗ

  ΑΓ. ΒΛΑΣΣΗ

  Μονή

  Στο χωριό Kαμάρα, νότια των Kαστελλάνων, 10 περίπου χλμ. από τη χώρα, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Βλασίου. Πρόκειται για βυζαντινό μοναστήρι του 13ου αι., που ξανακτίσθηκε την εποχή της Βενετοκρατίας διατηρώντας τμήματα του προγενέστερου μοναστηριού. Υπάρχουν επίσης αρχιτεκτονικά μέλη αρχαιοελληνικού (δωρικό κιονόκρανο στην αγία τράπεζα) και παλαιοχριστιανικού ναού που υποδηλώνουν την ύπαρξη »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

  ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αγίων Δούλων βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού, σε απόσταση 30 χιλ. από την πόλη της Κέρκυρας. Στο χώρο της σημερινής Μονής υπήρχε μικρός ναός του 16 ου αιώνος, αφιερωμένος στον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλύτη. Ο ναός αυτός ανήκε στα όμορα χωριά Βαλανειό, Άγιοι Δούλοι και Ξανθάτες. Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη. Είναι »

 • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ

  ΑΓ. ΕΥΦΗΜΙΑΣ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή της Αγίας Ευφημίας είναι από τις αρχαιότερες μονές της Κέρκυρας, καθώς φαίνεται ότι ιδρύθηκε τον 15 ο αιώνα. Η παράδοση αναφέρει ότι στο σημείο που είναι σήμερα κτισμένο το καθολικό της Μονής υπήρχε παλαιός ναός επ' ονόματι της Αγίας Ευφημίας στα χαλάσματα του οποίου ευρέθη θαυματουργικά η εικόνα της Αγίας. Το έτος 1478 με νοταριακό έγγραφο ο Αντώνιος Μουσούλης αφιέρωσε κτήματα στη »

 • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΚΑΜΑΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ

  ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΚΑΜΑΡΑΣ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καμάρας ιδρύθηκε περί τον 16ο αι. Βρίσκεται σ ένα όμορφο ύψωμα, λίγο πιο πάνω από το χωριό Καμάρα του Δήμου Αχιλλείων, από το οποίο κανείς ατενίζει την Αδριατική θάλασσα αλλά και την πόλη της Κέρκυρας. Από τα αρχικά κτίσματα της μονής σώζεται ο ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο το Στρατηλάτη και τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, επισκευασμένος πρόσφατα, στον οποίο »

 • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΑΣ

  ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΑΣ

  Μονή

  Η Μονή των Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς ιδρύθηκε γύρω στα 1500. Βρίσκεται εντός της Παλαιοπόλεως (αρχαιολογική περιοχή). Στα δυτικά της Μονής βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου Δωρικού ναού της Αρτέμιδος (590-580 π.χ.). Η Μονή κτίστηκε στα ερείπια μιας Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 5ου αι. Για το κτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν υλικά τόσο από τον παλαιό χριστιανικό ναό όσο και από τον αρχαίο ναό. Ήταν »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

  ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ

  Μονή

  Η Μονή του Αγίου Ιωάννη εντοπίζεται κοντά στον οικισμό Μάρμαρο, στο λιβάδι του Ρόπα, στα 2 χλμ. περίπου από το Σιδάρι. Ο οικισμός ονομάστηκε Μάρμαρο από την παραγωγή μαρμάρου (τουφόπετρα) που τοποθετούσαν στις πόρτες και τα παράθυρα. Δεν είναι γνωστή η ημερομηνία ίδρυσης της Μονής. Σε έγγραφο του 1737 αναφέρονται τα ονόματα 8 ιερομόναχων ως αδελφών του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη. Η Μονή, που σήμερα »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΟΥΡΑΜΑΔΩΝ

  ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΟΥΡΑΜΑΔΩΝ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή της Αγίας Κυριακής Κουραμάδων ιδρύθηκε το 1992, κι είναι το νεώτερο από τα Μοναστήρια της Κέρκυρας. Το Καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Πέριξ του ναού υπάρχουν τα κελλιά, το αρχονταρίκι, η βιβλιοθήκη, η τραπεζαρία και οι βοηθητικοί χώροι της Μονής. Εντός του αυλείου χώρου της Μονής υπήρχε ημικατεστραμμένο εξωκλήσι επ' ονόματι της Αγίας Κυριακής, το οποίο »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ

  ΑΓ. ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ

  Μονή

  Η Μονή Αγίου Ονουφρίου βρίσκεται στη περιοχή Γαρδελάδων, βορειοδυτικά του Λιβαδιού του Ρόπα. Είναι διαλυμένη Μονή που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Από το μοναστηριακό συγκρότημα διασώζεται ένα μακρόστενο κτίσμα με καμάρες καθώς και το καμπαναριό με το διπλό κωδωνοστάσιο στην είσοδο. Στον ναό του Αγίου Ονουφρίου βρισκόταν η εικόνα της Στέψης της Θεοτόκου από την »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΙΝΟΠΙΑΣΤΩΝ

  ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΙΝΟΠΙΑΣΤΩΝ

  Μονή

  Το Ιερό Ησυχαστήριο της Αγίας Παρασκευής ανάγει την ύπαρξή του στον 16 ο αιώνα. Πρώτα στοιχεία βρίσκομαι γύρω στο 1620. Αρχικά ήταν κτισμένο εκατό μέτρα πιο πάνω από τη σημερινή του τοποθεσία και αυτό μαρτυρούν ερειπωμένα κελλιά που βρίσκονται μέχρι σήμερα με τοιχογραφίες κατεστραμμένες. Αρχικά η Μονή ήταν ανδρώα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 150 μ. και η θέα από τον περίβολο είναι μαγευτική. Το »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΚΡΑΔΩΝ

  ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΚΡΑΔΩΝ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μακράδων ιδρύθηκε τον 17ο αι. Βρίσκεται πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα σε μία πανέμορφη τοποθεσία. Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού απλής βασιλικής και έχει εικόνες μεταβυζαντινής και επτανησιακής τεχνοτροπίας. Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής εορτάζει στις 26 Ιουλίου με την αθρόα συμμετοχή όλων των γύρω χωριών. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΓΟΥΡΑΔΩΝ

  ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΓΟΥΡΑΔΩΝ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σγουράδων βρίσκεται 26 χιλ. βορειοανατολικά της πόλης της Κέρκυρας, σε μία ήσυχη τοποθεσία και περιβάλλεται από ελαιώνες. Στη θέση αυτή υπήρχε αρχικά παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού της Θεοτόκου Ευαγγελιστρίας Σγουράδων. Το εκκλησάκι αυτό της αγίας Παρασκευής, που ανήκε σε 22 κτήτορες της κοινότητος, παραχωρήθηκε κατά το 1883 σε 2 μοναχές από τις οποίες η Θεοδοσία Σγούρου, »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

  ΑΓ. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

  Μονή

  Η Μονή των Αγίων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ βρίσκεται κοντά στο χωριό Kαμάρα, στη νότια πλευρά των Kαστελλάνων. Πρόκειται για βυζαντινό μοναστήρι που ανάγεται πιθανώς στον 15ο αιώνα. Ο ναός των Ταξιαρχών είναι μονόκλιτη βασιλική και φέρει τοιχογραφίες 17ου αιώνα. Στο εσωτερικό του ναού μπορεί κανείς να διακρίνει αρχιτεκτονικά μέλη ενσωματωμένα σε διάφορα σημεία (π.χ. στην αγία τράπεζα), όπως »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

  ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ

  Μονή

  Η Μονή Αγίας Τριάδος είναι χτισμένη κοντά στον οικισμό Λουκάτα στη περιοχή του Σταυρού του Δήμου Αχιλλείων. Για την χρονολογία ανοικοδόμησης του μοναστηριού δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες. Πιθανολογείται η ανέγερση του στον 18ο αιώνα. Ο μοναστηριακός περιτειχισμένος χώρος περιλαμβάνει τον ναό της Αγίας Τριάδος, το καμπαναριό στην είσοδο, ένα κτιριακό συγκρότημα με καμάρες (κελιά, ξενώνες) και »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ

  ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ

  Μονή

  Πάνω από το χωριό Κληματιά, σε υψόμετρο 450 μ., βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Το καθολικό κτίστηκε τον 15ο αι. Ο ρυθμός του ναού είναι μονόχωρος θολωτός. Οι τοιχογραφίες που το κοσμούν και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον χρονολογούνται περί το 1672, ενώ οι εικόνες του τέμπλου το 1850. Ο προσκυνητής, εκτός από τον εικαστικό πλούτο που του προσφέρεται, μπορεί να γευθεί μια αγνή »

 • ΜΟΝΗ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ

  ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ

  Μονή

  Στη χερσόνησο Κανόνι, νότια της πόλης, διακρίνεται η μικρή Μονή των Βλαχερνών που ενώνεται με τη στεριά με μια πεζογέφυρα. Το 1568 αναφέρεται για πρώτη φορά ενώ το 1799 ανήκε επίσημα στην οικογένεια Χαλικιόπουλου-Μαντζάρου. Το 1822, σημειώνεται σε βιβλίο του γερμανού συγγραφέα Φερδινάνδου Γρηγορόβιου. Μέχρι το 1980 λειτουργούσε ως γυναικείο μοναστήρι. Το όνομα Βλαχέραινα ή Βλαχέρνα προέρχεται από »

 • ΜΟΝΗ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΣΤΟ ΣΚΡΙΠΕΡΟ

  ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΣΤΟ ΣΚΡΙΠΕΡΟ

  Μονή

  Η Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Βλαχέρνας εντοπίζεται κοντά στο χωριό Σκριπερό, στο βορειοδυτικό κεντρικό τμήμα του νησιού. Η ονομασία Βλαχέρνα ή Βλαχέραινα προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία στη Κωνσταντινούπολη. Η Μονή χρονολογείται τον 18ο αιώνα. Υπήρξε γυναικεία Μονή που μετατράπηκε στη συνέχεια σε ανδρική και σήμερα εγκαταβιεί σ' αυτήν 1 μοναχός. Το 1914, όταν ήρθε στο μοναστήρι η γερόντισσα »

 • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΟΥΛΩΝ

  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΟΥΛΩΝ

  Μονή

  Προς τα δυτικά της πόλης της Κέρκυρας, σε απόσταση 5 χιλ. περίπου βρίσκεται το γραφικό χωριό των Ευρωπούλων. Δεξιά και πάνω στο ύψωμα του χωριού βρίσκεται το μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου Ευαγγελίστριας, το οποίο ανήγειρε ο κτήτορας της Ι. Μονής Θεοτόκου Πλατυτέρας, ο ιερομόναχος Χρύσανθος Συρόπουλος, κατά τα έτη 1746-1747. Σχέσεις με το μοναστήρι και τους πατέρες της μονής είχε αναπτύξει η »

 • ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΣΣΩΠΙΤΡΑΣ

  ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΣΣΩΠΙΤΡΑΣ

  Μονή

  Στην περιοχή Φιγαρέτο Κανονίου Κέρκυρας βρίσκεται η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας. Η Μονή πρέπει να υφίσταται πριν του έτους 1706. Πέρασε μια περίοδο κρίσεως όπου « βαθμηδόν περιήλθεν εις πτώσιν και ερήμωσιν ». Το 1850 την αγόρασε ο Ηπειρώτης ιερομόναχος Γεννάδιος, ο οποίος την ανακαίνισε εκ βάθρων και εγκατέστησε τρεις μοναχές. Έκτοτε η Μονή κατέστη πυρήνας γυναικείου μοναχισμού, έως »

 • ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

  ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή της δυτικής μέσης Κέρκυρας. Η Μονή χρονολογείται περίπου στον 16 ο αιώνα. Βρίσκεται σε μια τοποθεσία εξαίρετου φυσικού κάλλους κοντά στη θάλασσα. Η αρχιτεκτονική της μορφή καθώς και το πλήθος των κειμηλίων, τα οποία επί αιώνες τώρα διαθέτει την κατατάσσουν στις πλέον σημαντικές Μονές της Κέρκυρας. Το πανέμορφο Καθολικό της Μονής »

 • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΔΩΝ

  ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΔΩΝ

  Μονή

  Η. Μονή της Θεοτόκου Χαμηλής ιδρύθηκε τον 16ο αι.. Γύρω στο 1800 βρισκόταν σε ακμή με σημαντική προσφορά. Τό 1920 ανηγέρθη νέος ο νέος ναός της Ιεράς Μονής, η οποία πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΔΩΝ

  ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΔΩΝ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή Θεοτόκου Υψηλής Μαγουλάδων βρίσκεται στην περιοχή Μαγουλάδων της βόρειας Κέρκυρας. Είναι από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες Μονές της Κέρκυρας. Η ίδρυσή της ανάγεται στο πρώτο τέταρτο του 10ου αι. Με την πάροδο του χρόνου η Μονή γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής και συνδέθηκε με την τοπική κερκυραϊκή ιστορία. Η άλλοτε μεγάλη περιουσία της, η βιβλιοθήκη, τα ιερά κειμήλια, τα μετόχια »

 • ΜΟΝΗ ΚΥΡΑΣ ΑΓΓΕΛΩΝ

  ΚΥΡΑΣ ΑΓΓΕΛΩΝ

  Μονή

  Η Μονή της Θεοτόκου «Κυράς των Αγγέλων» βρίσκεται κοντά στη κωμόπολη της Λευκίμμης, στο νότιο άκρο του νησιού. Από επιγραφή που βρέθηκε στη κόγχη του βήματος του ναού της Θεοτόκου, ορίζεται η ημερομηνία κατασκευής του ναού το 1656. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Μονή κτίσθηκε μεταξύ του 1696-1700 από την οικογένεια του Βαρλαάμ Καποδίστρια προς τιμήν της Παναγίας που έσωσε τους γιούς του από βέβαιο »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ

  ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ

  Μονή

  Το μοναστήρι της Παναγιάς είναι κτισμένο στο υψηλότερο σημείο ενός καταπράσινου λόφου και δεσπόζει στη δεξιά πλευρά του κόλπου της Παλαιοκαστρίτσας. Ο αρχικός πυρήνας της Μονής χρονολογείται από το 1228 σύμφωνα με μία παλαιά επιγραφή που έχει στην είσοδό του. Όμως η ιστορική έρευνα εντοπίζει την αρχή της ύπαρξής του στα μέσα του 15 ου αι. Μεταγενέστερα είναι το εκκλησάκι της μονής, τα κελιά των »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΚΟΥΔΙΛΑ

  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΚΟΥΔΙΛΑ

  Μονή

  Στον λόφο του Αρκουδίλα, κοντά στη Λευκίμμη, εντοπίζεται η Μονή της Παναγίας του Αρκουδίλα. Λέγεται ότι το μοναστήρι ίδρυσε η αδερφή της αρχόντισσας που έχτισε και το μοναστήρι της Κυράς της Κοκκινάδας (16ου αι.). Σύμφωνα με άλλες πηγές το μοναστήρι έκτισαν οι γιοί του Βαρλαάμ Καποδίστρια μαζί με το γειτονικό της Κυράς των Αγγέλων γύρω στο 1700. Η κατασκευή, με πολεμίστρες και τείχη, πρέπει να »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΜΑΡΕΛΑΣ

  ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΚΑΜΑΡΕΛΛΑΣ

  Μονή

  Ο ιερομόναχος Σωφρόνιος απ' το χωριό Περουλάδες, κατά το έτος 1800 ίδρυσε το Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο Παντοκράτορος Καμαρέλας, στην περιοχή των Αγ. Δούλων. Ο Ναός του Ησυχαστηρίου εγκαινιάστηκε γύρω στα 1810. Εν συνεχεία, το έτος 1890 ιδρύθηκε το νέο Καθολικό που είναι κι αυτό αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Βρίσκεται σε ωραιότατη τοποθεσία, περιβάλλεται από πυκνά δάση και άφθονα νερά »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΟΜΙΑΝΑΤΩΝ

  ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΚΟΜΙΑΝΑΤΩΝ

  Μονή

  Η Μονή Παντοκράτορος εντοπίζεται στο όρος Σταυρός, κοντά στον οικισμό Κομιανάτα του πρώην Δήμου Αχιλλείων. Από το διαλυμένο μοναστηριακό συγκρότημα σώζεται μόνο ο μικρός ιδιόκτητος ναός του Παντοκράτορος και το διώροφο καμπαναριό κερκυραϊκού τύπου. Ετησίως πραγματοποιείται αναστάσιμη λιτανεία των Μυροφόρων, την Κυριακή των Μυροφόρων, που καταλήγει στην ιδιωτική εκκλησία του Παντοκράτορος. »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ

  ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ

  Μονή

  Στη νοτιοδυτική πλευρά της Κέρκυρας, στη περιοχή της λίμνης των Κορισσίων και κοντά στο χωριό Χλωμός του Δήμου Μελιτειέων, βρίσκεται η Μονή Παντοκράτορος Κορισσίων. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν βυζαντινοί μισθοφόροι στρατιώτες (14ος αι.) που ίδρυσαν τον παραδοσιακό οικισμό των Κορισσίων. Η ίδρυση του ανακαινισμένου ναού του Παντοκράτορος ανέρχεται στον 14ο-15ο αιώνα. Πρόκειται για μονόχωρο »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ (ΧΑΜΗΛΟΣ)

  ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ

  Μονή

  Ο Ι. Ναός του Παντοκράτορος (σημερινό Καθολικό της Μονής) λειτούργησε από το 1634 και από το 1881 απετέλεσε μετόχι της Ι. Μονής Παλαιοκαστριτίσσης. Το 1978 ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, κτίστηκαν παρεκκλήσια και προστέθηκαν νέα κτίσματα, κι έτσι μετατράπηκε σε επίσημη γυναικεία Μονή. Στή μονή φυλάσσονται μικρά λείψανα πολλών αγίων. Η Ιερά Μονή εορτάζει στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΤΘΑΙΟ

  ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΜΑΤΘΑΙΟ

  Μονή

  Στο κεφαλοχώρι Άγιος Ματθαίος (Άη Mαθιάς), στη περιοχή Mέσης, 10 χλμ. από την Κέρκυρα, εντοπίζεται η Μονή Παντοκράτορος. Η διαλυμένη σήμερα Μονή, κτισμένη στη πλαγιά του όρους Άγιος Ματθαίος, χρονολογείται πιθανώς στις αρχές του 14ου αι. Στο χώρο υπάρχουν διάφορα εγκαταλειμμένα κτίσματα καθώς και η εκκλησία του Παντοκράτορος. Ο ναός είναι βασιλικού τύπου με τοξωτές θύρες και παράθυρα και επικλινή »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΔΕΚΑ

  ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΔΕΚΑ

  Μονή

  Η Μονή Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού είναι κτισμένη σε υψόμετρο 580 μ., στη πλαγιά του όρους Άγιοι Δέκα, του Δήμου Αχιλλείων. Εντοπίζεται στα 3 χλμ δυτικά του χωριού Άγιοι Δέκα. Στο χώρο της διαλυμένης σήμερα Μονής διακρίνονται ο ναός του Παντοκράτορος και δυτικά του ναού ο ναΐσκος του Προφήτη Ηλία. Ο ναός είναι ορθογώνιος, μονόχωρος με επικλινή στέγη και φαρδιά, τοξωτή είσοδο. Την Κυριακή των »

 • ΜΟΝΗ ΥΨΗΛΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

  ΥΨΗΛΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

  Μονή

  Στην κορυφή του όρους Υψηλού Παντοκράτορος (αρχαία Ιστώνη), σε υψόμετρο 914 μέτρων, βρίσκεται η ανδρώα Μονή του Υψηλού ή Μεγάλου Παντοκράτορος. Το μοναστήρι κτίσθηκε το 1347 με τη συναίνεση 23 χωριών του όρους Υψηλού Παντοκράτορος. Καταστράφηκε το 1537 και ξανακτίσθηκε τον 17ο αιώνα. Η πρόσοψη του χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από τον ναό του Παντοκράτορος »

 • ΜΟΝΗ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ

  ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή Πλατυτέρας Κερκύρας ιδρύθηκε το έτος 1743 από τον Λευκαδίτη Ιερομόναχο Χρύσανθο Συρόπουλο. Το έτος 1746-1747 ιδρύεται Μετόχι της Μονής αφιερωμένο στην Θεοτόκο Ευαγγελίστρια, στο χωριό Ευρωπούλοι της Κέρκυρας. Η Μονή υπέστη πυρπόληση από τους Γάλλους το έτος 1798. Το έτος 1801 εγκαινιάστηκε ο ναός από τον πρώτο Μητροπολίτη Κερκύρας, μετά την ανασύσταση του επισκοπικού θρόνου, Ιερόθεο »