Η παράδοση είναι πολύ σπουδαίο στοιχείο του πολιτισμού της Κέρκυρας. Όπως είναι φυσικό, το νησί και οι παραδόσεις του είναι επηρεασμένες από την ελληνική, ενετική, γαλλική και αγγλική κουλτούρα, καθιστώντας τα έθιμα της Κέρκυρας μοναδικά.
Κατά την εποχή του καρναβαλιού, οι πανηγυρισμοί στο νησί είναι ξεχωριστοί, αφού συνδυάζουν την αρχαία ελληνική παγανιστική κουλτούρα και τη λατρεία του Διόνυσου με το πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας.
Το Πάσχα είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερη γιορτή στην Κέρκυρα, όχι μόνο για την θρησκευτική σημασία του, αλλά επίσης επειδή είναι η εποχή που οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί του νησιού γιορτάζουν μαζί.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι πετούν κανάτες απ' τα παράθυρα των σπιτιών τους.
Η παράδοση, η πίστη και οι γιορτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ευλάβεια των κατοίκων, τις συνήθειες, τις εργασίες, τις αγωνίες και τις ελπίδες τους. Εξέχουσα θέση σε τρία γειτονικά χωριά (Επίσκεψη - Νυμφές - Κληματιά) κατέχει ο «χορός των Παπάδων», την Κυριακή της Τυρινής, χορός μόνον για άνδρες, οι ρίζες του οποίου χάνονται στην αρχαιότητα.
Οι ανοιξιάτικες λιτανείες προς τιμήν των εκκλησιών αλλά και λόγω του Πάσχα, είναι μια μοναδική εμπειρία. Χορωδίες, πιστοί, ιερά κειμήλια και ολάνθιστο τοπίο, συνθέτουν μια ουράνια πομπή, εθαγνίζει την ανθρώπινη ψυχή.
Το καλοκαίρι κάθε οικισμός έχει το πανηγύρι του. Με συνοδεία βιολιού, κιθάρας και ακορντεόν, οι κυκλικοί χοροί απογειώνουν το κέφι και τη χαρά της ζωής.

Οι Κερκυραίοι είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι με μεγάλη μουσική και καλλιτεχνική κληρονομιά. Στο νησί υπάρχουν 18 Φιλαρμονικές που κάνουν συχνά συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους στη διάρκεια του καλοκαιριού, και πολλές μαντολινάτες και χορωδίες που τραγουδούν στα καντούνια της πόλης.

Η όπερα έχει αγαπηθεί από τα χρόνια των Βενετών και οι παραστάσεις προσελκύουν πάντα πολύ κόσμο. Οι πολλές πινακοθήκες φιλοξενούν εκθέσεις ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών με διεθνή φήμη. Σήμερα το Δημοτικό Θέατρο και η πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο Παλιό Φρούριο καθώς και ρομαντικοί εξωτερικοί χώροι, χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων όπως ροκ συναυλιών, παραστάσεων σύγχρονου χορού, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. Στην Κέρκυρα το παρελθόν έχει εναρμονιστεί και ζει μέσα στο παρόν? γεγονότα τα οποία γιορτάζονταν για εκατοντάδες χρόνια συνεχίζουν ακόμα και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Οι 4 ετήσιες λιτανείες του πολιούχου του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα είναι οι πιο αγαπημένες και οι δύο απ' αυτές γίνονται τις μέρες αυτές (όπως το Μεγάλο Σάββατο στις 22 το πρωί που πετούν από τα παράθυρα κανάτια). Το καλοκαίρι γίνονται πολλά φεστιβάλ με παραδοσιακή μουσική και χορούς και οι ντόπιες νοστιμιές αρωματίζουν τις ζεστές νύχτες. Ενώ στους κερκυραίους αρέσουν οι γιορτές, δεν ξεχνούν ποτέ την Ελληνική Ορθόδοξη Θρησκεία τους. Περίπου 2.000 χρόνια εκκλησιαστικής παράδοσης καταγράφονται στις πολλές εκκλησίες με τις θαυμάσιες εικόνες, στα μικρά απέριττα ξωκλήσια όπου καίει πάντα ένα καντήλι και στους ασβεστωμένους τοίχους των μοναστηριών.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Κρήτης
http://www.edc.uoc.gr/

ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Στην οδό Ακαδημίας, στο νότιο μέρος της Σπιανάδας, βρίσκεται το κτίριο όπου στεγάστηκε η περίφημη Ιόνιος Ακαδημία. Η Ιόνιος Ακαδημία υπήρξε το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο και ιδρύθηκε το 1824 με πρωτοβουλία του Άγγλου φιλέλληνα λόρδου Φ.Ν. Γκίλφορντ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη Δημόσια εκπαίδευση των Ιονίων νήσων

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου