Από το καλοκαίρι του 2007, η Σίκινος πρωτοστατεί στην εφαρμογή του σχεδίου "Νησολόγιο", ένα σχέδιο για τον πολιτισμό και την ήπια ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, οργανώνονται κάθε καλοκαίρι οι "Γιορτές της Σικίνου", οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέσεις, προβολές, παραστάσεις και συναυλίες από διάφορα είδη μουσικής.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΡΕΣΤο Φεστιβάλ "Μέρες", είναι μια σειρά από κινηματογραφικές συναντήσεις και προβολές, που στόχο έχει την επαφή του κοινού με τον αξιόλογο, κυρίως ελληνικό, κινηματογράφο. Φέτος, είναι ο 3ος χρόνος ζωής του φεστιβάλ, στο οποίο περιλαμβάνονται ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ECOCINEMA.
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣΤον Δεκαπενταύγουστο, του Σταυρού, των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Παντανάσσης, το χωριό συγκεντρώνεται, ο παπάς λειτουργεί και τα μακριά τραπέζια γεμίζουν με λογής-λογής καλά: φαβοκεφτέδες, γίγαντες, αμπελοφάσουλα, ψάρια και θαλασσινά, ρεβίθια, σικινιώτικο κρασί και ντόπιο γεμιστό κατσίκι. Όλο το χωριό, καθώς και οι ξένοι που βρίσκονται στο νησί είναι καλεσμένοι. Όλοι συμμετέχουν και καλούνται να δοκιμάσουν τις ξεχωριστές γεύσεις και το γλυκόπιοτο κρασί αυτού του τόπου. Τα όργανα παίζουν, ο χορός ξεκινά και οι ευλογίες πιάνουν τόπο, αφού ντόπιοι και ξένοι γίνονται ένα και τα πρόσωπα όλων πλημμυρίζουν από ξεγνοιασιά και ευτυχία. Το βέβαιο είναι ότι με τους Σικινιώτες θα νιώσετε καλοδεχούμενοι και θα περάσετε αξέχαστα, καθώς το να περνούν καλά είναι πρωταρχικός γι΄ αυτούς στόχος.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου