Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το λαογραφικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην Κάτω Χώρα και συγκεντρώνει, εκτός των άλλων, δείγματα μεταλλευμάτων σπουδαίας σημασίας. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι ένα από τα λίγα μουσεία που διαθέτουν ανοιχτό θέατρο (300 θέσεων) στον πίσω χώρο, και στον οποίο πραγματοποιούνται πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύνδεσμο Σεριφίων στο τηλ: 2281-0-51181.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ
Στη Σέριφο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα έθιμα και οργανώνεται πλήθος πανηγυριών κατά τη διάρκεια του έτους. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά είναι τα εξής: Το «έθιμο της Καπετανιάς», όπου γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και έχει τις ρίζες του στον Απελευθερωτικό Αγώνα, το «Πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς», όπου γίνεται το Δεκαπενταύγουστο γύρω από τη γέρικη ελιά στην πλατεία και το όνομα του προέρχεται από τα «τσακώματα» με ξύλινες ράβδους των ανδρών για την κατάκτηση της πιο όμορφης γυναίκας στο νησί. Κατά την παράδοση, το ζευγάρι που θα χόρευε πρώτο γύρω από την ελιά μπροστά στην εκκλησία, θα παντρευόταν μέσα στο χρόνο. Το έθιμο δεν υπάρχει πλέον στις μέρες μας, αλλά το πανηγύρι συνεχίζει να υφίσταται και είναι ένα από τα σημαντικότερα στο νησί. Το γλέντι διαρκεί τρεις μέρες. Τέλος αξίζει να αναφερθεί το «Πανηγύρι της Λιόμαντρας» όπου γίνεται στον ομώνυμο οικισμό και το αξιοπερίεργο είναι ότι επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του χρόνου τέσσερις φορές.
Μερικά σημαντικά επίσης πανηγύρια:
Αγίου Πνεύματος: Αγια Τριάδα, Μαύρα Βολάδια, Λιόμαντρα στο Σκλαβογιάννη
1 Ιουλίου: Άγιοι Ανάργυροι στης Καλαβατσάνας
20 Ιουλίου: Προφήτης Ηλίας στα Βουνιά και το Ξερό Χωριό
15 Αυγούστου: Παναγιά στου Ράμου και τους Σκοπούς
16 Αυγούστου: Παναγιά στον Πύργο
24 Αυγούστου: Παναγιά η Μηλιανή

«ΚΤΗΤΟΡΕΣ»
Στη Σέριφο οργανώνονται, εκτός των άλλων, πανηγύρια από απλούς πολίτες, τους λεγόμενους κτήτορες. Οι κτήτορες, φορώντας πολύχρωμες ποδιές, περιποιούνται και προσφέρουν στους επισκέπτες , χωρίς κανένα κόστος, εδέσματα που έχουν φτιάξει οι ίδιοι (νοστιμότατο κατσίκι με μακαρόνια, φάβα, κρασί κλπ). Τα πανηγύρια τελειώνουν αργά τη νύχτα, μετά από πολύωρο γλέντι με τραγούδι και χορό.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΟΥΡΑΥΛΙΟΥ
Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής που πραγματοποιείται στο Ανοικτό Θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων, στην Κ. Χώρα, υπό την αιγίδα του Δήμου Σεριφίων, του Συνδέσμου Σεριφίων και τοπικών φορέων. Συμμετέχουν 10 σουραύλια και 15 τουμπιά, σε ένα μουσικό πέρασμα από την εποχή της Μυθολογίας έως και σήμερα, πλαισιωμένο με παλιά και άγνωστα τραγούδια της Σερίφου που εχουν πιά ξεχαστεί.
Το σουραύλι είναι ένα παραδοσιακό πνευστό όργανο που παίζεται κατ' εξοχήν στην Σέριφο και κατασκευάζεται από καλάμι από τους ίδιους τους μουσικούς.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Παραδοσιακές Ιστορίες - Σέριφος