Αλόννησος
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ Σημαντικά δεδομένα φέρνουν στο φως τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφτηκαν στην περιοχή της Αλοννήσου και μαρτυρούν τη στρατηγική θέση και τον καθοριστικό ρόλο του νησιού από την προϊστορική περίοδο και εντεύθεν. Ο εντοπισμός, παράλληλα, της μιας εκ των δύο πόλεων που …»
-
Η νήσος Ίκος (η σημερινή Αλόννησος) ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για την αμπελοκαλλιέργεια και για την οινοπαραγωγή της, όπως και οι γειτονικές της νήσοι Σκιάθος (που διατήρησε το αρχαίο της όνομα) και Πεπάρηθος (η σημερινή Σκόπελος). Μάλιστα η τελευταία κατείχε τα σκήπτρα αυτής της δραστηριότητας …»
-
Στην χερσόνησο Κοκκινόκαστρο, πιστοποιήθηκε κατοίκηση εποχιακού χαρακτήρα κατά τη Χαλκοκρατία, με βάση την κεραμική, μεταξύ της πρώιμης και μέσης εποχής του Χαλκού Στο κατώτερο στρώμα της εποχής του Χαλκού βρέθηκε τμήμα εστίας, πιθανώς εποχιακού χαρακτήρα, με έντονα ίχνη καύσης. Επίσης διαπιστώθηκε …»
-
Η Χώρα της Αλοννήσου ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, αλλά, επειδή υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή το 1965, όταν χτυπήθηκε από έναν μεγάλο σεισμό, οι περισσότεροι κάτοικοί της εγκαταστάθηκαν στο Πατητήρι, τη σημερινή πρωτεύουσα. Η Χώρα βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στο νοτιότερο άκρο του …»
-
Βρισκόμαστε στο τελευταίο τέταρτο του 5ου π. X αιώνα, μια ταραγμένη περίοδο κατά την οποία ο Κλασσικός Πολιτισμός υφίσταται μεγάλες αλλαγές. Η Αθήνα του Περικλή, ύστερα από 27 έτη πόλεμο με την Σπάρτη, τελικά ηττάται, όμως, παρ' όλη την ήττα της, εξακολουθεί να ηγείται του κλασικού κόσμου, όχι μόνο …»
-
Το «σπήλαιο του Κύκλωπα» βρίσκεται στο νησί ακατοίκητο ερημόνησο Γιούρα και είναι το μεγαλύτερο των Βορείων Σποράδων. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μ., στη νότια πλευρά του νησιού. Η είσοδος του που βλέπει προς τη θάλασσα είναι πλατιά και οδηγεί σε ευρύχωρη αίθουσα διαστάσεων 40X50 μ. περίπου …»