ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Το καλοκαίρι από το Πατητήρι ξεκινούν πολλά καϊκια και κρουαζιερόπλοια με προορισμό τις βόρειες και δυτικές ακτές του νησιού και το θαλάσσιο πάρκο. Υπέροχες θαλάσσιες εκδρομές που κάνουν αξέχαστες τις διακοπές σας.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τη νήσο Περιστέρα με τον κάβο του πειρατή και με τα πολλά αρχαία ναυάγια, τα Σκάτζουρα με τα λευκά μάρμαρα και το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, την Κυρά Παναγία με το μοναστήρι της Παναγίας, την Ψαθούρα με την υπέροχη παραλία στη νότια πλευρά και την σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα. Πληροφορίες και πρόγραμμα αυτών των εκδρομών μπορείτε να πάρετε στο λιμάνι και στα ταξιδιωτικά γραφεία.
Φυσικά, από το Πατητήρι, πρωτεύουσα του νησιού, μπορείτε και πεζοπορώντας, διασχίζοντας πανέμορφα μονοπάτια, να οδηγηθείτε σε άγνωστες, απομονωμένες, ειδυλλιακές παραλίες.
Μουρτιάς(Μικρός και Μεγάλος): Βρίσκονται νότια, κοντά στο Πατητήρι, έχει λεπτό βότσαλο, καθαρά νερά και υπέροχα ταβερνάκια.
Βύθισμα: Ένας απόκρυφος όρμος στρωμένος με ψιλή άμμο.
Μαρπούντα: Η πανέμορφη παραλία του ομωνύμου ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Ρουσούμ Γυαλός: Η πλησιέστερη στο Πατητήρι παραλία, με άσπρο χονδρό βότσαλο και γραφικά ταβερνάκια που προσφέρουν λαχταριστές λιχουδιές.
Βότση: Γραφικό λιμανάκι με υπέροχη θέα και ρομαντικά ταβερνάκια.
Σπαρτίνες: Απομονωμένος γιαλός για τους οπαδούς της μοναξιάς και του γυμνισμού.
Μηλιά: Παραλία με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά, ιδανική για τους εραστές του βυθού.
Χρυσή Μηλιά: Κοσμική παραλία με ψιλό βότσαλο, ιδανική για σπορ και υποβρύχια ξενάγηση.
Τζώρτζη-γιαλός: Μια παραλία με δικό της ξεχωριστό χρώμα.
Γλυφά: Κοχύλια και βότσαλα συνθέτουν αυτή την παραλία και την κάνουν ιδανική για κολύμπι και σπορ.
Άγιος Δημήτριος: Ίσως η ομορφότερη και μεγαλύτερη παραλία της Αλοννήσου. Εκεί η ομορφιά και η χάρη δόθηκαν απλόχερα και αποτυπώθηκαν στα καταγάλανα νερά και στην κατάλευκη παραλία.
Γυάλια & Βρυσίτσα: Βόρειες πανέμορφες παραλίες, στις Παρυφές της Παλιάς Αλοννήσου με ξεχωριστή μαγεία και ομορφιά.
Τσουκαλιά: Ένας γραφικός όρμος, σπαρμένος με θραύσματα και κελύφη, ιστορικά απομεινάρια παλιών καιρών.
Μεγάλη Άμμος και Αγάλλου Λάκκα: Παρθένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά προκαλούν τους ασκητές και τους φυσιολάτρες. Και ας μη θεωρήσει ο επισκέπτης ότι εδώ εξαντλήθηκε η «γκάμα» των παραλιών. Με βάρκα ή με φουσκωτό σκάφος μπορεί ν' ανακαλύψει νέους άγνωστους γιαλούς τόσο στην Αλόννησο όσο και στα δέκα ερημονήσια, που την περιβάλλουν.
ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ

Στην Περιοχή Αλοννήσου-Β. Σποράδων ιδρύεται το 1992 το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας που περιέχει εκτεταμένες νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές του ευρύτερου νησιωτικού συμπλέγματος της Αλοννήσου με ιδιαίτερα φυσικά, μορφολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.
Η Μεσογειακή φώκια, ή φώκια, η Μοναχός (Monachus - monachus), είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη της Ευρώπης και έχει εναποθέσει τις ελπίδες για την επιβίωσή της στην Ελλάδα. Κάποτε ένας μεγάλος αριθμός από αυτές ζούσε σε όλη τη Μεσόγειο, στις βόρειες ακτές της Αφρικής, στον Ατλαντικό και στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι κύριες απειλές για την επιβίωση της μεσογειακής φώκιας είναι η μείωση της διαθέσιμης τροφής και ο εγκλωβισμός της σε αλιευτικά εργαλεία. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον, τα βιομηχανικά απόβλητα, η ρύπανση και η ανεξέλεγκτη αλιεία είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή των βιότοπων και κυρίως στην εξαφάνιση της Μεσογειακής φώκιας.