Άνδρος
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
ΑΝΔΡΟΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΆνδρος Λιγοστά επιφανειακά ή τυχαία ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου (1400 - 1200 π.Χ.) στις περιοχές Αγίου Πέτρου, Παλαιόπολης, Κορθίου. Η ιωνική Άνδρος αποτελεί τη φυσική γέφυρα μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Αναπτύσσεται από τον 10ο αι. π.Χ. με τους οχυρωμένους οικισμούς της Ζαγοράς και της Υψηλής Απροβάτου στη δυτική ακτή. Στη Ζαγορά ανασκάφηκε γεωμετρικός οικισμός με μνημειώδες …»
-
ΖΑΓΟΡΑ
Αρχαιολογικός ΧώροςΟ αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στο απόκρημνο οροπέδιο (ύψους 160 μ.) της ομώνυμης χερσονήσου. Οι ανασκαφές που έγιναν από το 1960 μέχρι το 1972 έφεραν στο φως μεγάλο τμήμα του. Η ζωή του οικισμού άρχισε το 10ο αιώνα π. Χ. και διήρκεσε μέχρι το τέλος του 8ου αιώνα π. Χ. Ο οικισμός προστατευόταν με ισχυρό τείχος μήκους 110 μ. και πάχους 2 έως 4.80 μ., ενώ το ύψος του έφτανε τα 3 μ. H …»
-
ΥΨΗΛΗ
Αρχαιολογικός ΧώροςΟ λόφος της Υψηλής, λίγο βορειότερα της Ζαγοράς, φιλοξενεί έναν εξαιρετικά εκτεταμένο γεωμετρικό οικισμό ο οποίος διέθετε ισχυρό οχυρωματικό τείχος. Ο οικισμός συνέχισε να κατοικείται μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο, όπως αποδεικνύουν οικοδομικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή. Στον οικισμό, έχει αποκαλυφθεί και μεγαρόσχημος ναός με διπλό βωμό του 6ου αι. π.Χ. Η Υψηλή και η Ζαγορά καθιστούν …»
-
ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ
Αρχαιολογικός ΧώροςΗ Παλαιόπολη είναι η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου, που άκμασε από την κλασσική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία (6ος αι. π.Χ. - 6ος αι. μ.Χ.). Η αρχαία πολιτεία ήταν αρκετά χαμηλότερα, κοντά στο λιμάνι, που ο μισοβυθισμένος μώλος του φαίνεται από το χωριό. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως το ογκώδες σχιστολιθικό τείχος με τις οδοντώσεις και τις διαδοχικές πύλες, την αρχαία Αγορά και δύο νεκροταφεία με …»
-
ΠΥΡΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
Αρχαιολογικός ΧώροςΟ Πύργος του Αγίου Πέτρου, κτίσμα της ελληνιστικής περιόδου (4ος-3ος αιώνας π. Χ.), είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους πύργους των Κυκλάδων. Είναι κυλινδρικός και σώζεται σε ύψος περίπου 20 μ. Η διάμετρος της βάσης του είναι 9,40 μ. και είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο. Στο εσωτερικό του διασώζεται ελικοειδής κλίμακα που οδηγούσε σε πέντε τουλάχιστον ορόφους. Ο πύργος …»