ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Το φυσικό ανάγλυφο της Άνδρου με τις αλλεπάλληλες οριζόντιες κορυφογραμμές που επιτρέπουν να διασχίσει κανείς το νησί από τα ανατολικά στα δυτικά, και ταυτόχρονα κάνουν δύσκολη την επικοινωνία ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα του, έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός δικτύου πλακόστρωτων καλντεριμιών και μονοπατιών, τα οποία, με πολλές διακλαδώσεις, μπορούν να ενώσουν τη ΒΔ με τη ΝΑ ακτή. Στα πλαίσια ενός οργανωμένου προγράμματος ανάδειξης και συντήρησης των παραδοσιακών λίθινων μονοπατιών, πολλά από τα οποία ακολουθούν τα ίχνη του αρχαίου οδικού δικτύου, έχουν δημιουργηθεί πεζοπορικές διαδρομές με σήμανση και ενδιάμεσους σταθμούς, η κάλυψη των οποίων κυμαίνεται από 1 ώρα και 50 λεπτά έως 3 ώρες και 45 λεπτά.
Η πορεία μέσα στην πλούσια βλάστηση του νησιού και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των μικρών οικισμών της ενδοχώρας (Αρνάς, Μεσαθούρι, Μένητες) αποτελεί θαυμάσια επιλογή για όσους αναζητούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού και καθιστά την Άνδρο ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες και ανθρώπους που αγαπούν την πεζοπορία και την άσκηση.
1. Από Μπατσί προς Άγιο Μάμα
Διάρκεια 40 λεπτά έως 1 ώρα.

Ξεκινώντας από την πλατεία στο Μπατσί περπατάμε προς το ποτάμι (Είναι αποξηραμένο το καλοκαίρι). Από εκεί ξεκινάει η αναρρίχηση , περνώντας απο μικρές φάρμες προς την βόρεια πλευρά του Μπατσίου. Το τελευταίο μέρος της διαδρομής διασχίζει αγροτικούς δρόμους με αποτέλεσμα η καταπόνηση να είναι μικρότερη. Περνάτε από την κορυφογραμμή και κατευθύνεστε προς τον Άγιο Μάμα από όπου υπάρχει θέα προς το Ατένι , και στην Κατάκοιλο Στην επιστροφή μπορείτε να δείτε τον Άγιο Ζαχαρία , ένα άλλο μικρό εκκλησάκι. Ερημωμένες αγροκαλλιέργειες βρίσκονται γύρω από το εκκλησάκι. Μετά από λίγη ξεκούραση ξεκινάτε για την επιστροφή στο Μπατσί. Σημείωση Συνίσταται για όσους θέλουν να κάνουν κάποια προσπάθεια. Να έχετε μαζί σας νερό και κολατσιό.
2. Από Σταυροπέδα προς Μπατσί.
Είναι μια νέα διαδρομή , από τις μεγαλύτερες. Από το Μπατσί πάτε στην διασταύρωση Σταυροπέδα με κάποιο μέσο. Από εκεί ξεκινώντας προχωράμε ανηφορικά προς το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία όπου ξεκουραζόμαστε και απολαμβάνομε την θέα. Από εκεί βρίσκομε το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι - κάποια εποχή ήταν ο βασικός δρόμος από το Μπατσί προς το κέντρο του νησιού. Πηγαίνει ψηλά πάνω από την Παλαιόπολη . Στην διαδρομή υπάρχουν ποταμάκια ενώ έχετε θέα στην Παλαιόπολη και στην θέση ακρόπολη. Στην επιστροφή το μονοπάτι περνάει από το Άνω Απροβάτου όπου μπορείτε να σταματήσετε στην ταβέρνα για ένα ελαφρύ γεύμα. Κατεβαίνοντας περνάτε από το Κάτω Απροβάτου και από εκεί μπορείτε να επιστρέψετε στο Μπατσί μέσω Αγίας Μαρίνας - Ντελαβόγια - Στιβάρι.
3. Από Μένητες προς Χώρα.
Είναι μια εύκολη διαδρομή κατάλληλη για όλες τις ηλικίες μέσα από πανέμορφα μέρη Οι Μένητες είναι χωριό με πολλά νερά. Η περιοχή που περνάτε είναι καλυμμένη με δενδρόκηπους με εσπεριδοειδή. Περνάτε από τις Στραπουριές ένα αγροτικό χωριό με όμορφη θέα προς την χώρα . Τα Λάμυρα είναι ένα πλούσιο χωριό από όπου κατάγονται πολλοί από τους πλοιοκτήτες του νησιού, Τα παλιά σπίτια που χρησιμοποιούνται σαν εξοχικές κατοικίες και οι κομψοί κήπο εκτείνονται κατά μήκος της πλαγιάς του λόφου που περνάμε. Παίρνοντας το παραποτάμιο δρόμο δίπλα από αγροικίες με εσπεριδοειδή καταλήγομε στην παραλία Νιμποριό που βρίσκεται βορειότερα από την χώρα.
4. Από Αποίκια προς Γυάλια.
Διάρκεια 3 ώρες.
Ποιότητα διαδρομής : Καθαρισμένο Μονοπάτι. Ξεκινάει από την λοφοπλαγιά στα Αποίκια. Αξίζει να πάμε πρώτα στην Πυθάρα , μια περιοχή με καταρράκτες και λίμνες λίγο έξω από τα Αποίκια . Επιστρέφοντας απο το ίδιο μονοπάτι συνεχίζομε προς τα κάτω ακολουθώντας τον δασώδη δρόμο προς Στενιές , το χωριό των πλουσίων όπου πολλοί απόμαχοι καπετάνιοι έχουν τα εξοχικά τους. Πριν φτάσετε στο χωριό Κάντε μια επίσκεψη στον Πύργο ΜΠΙΣΤΗ ΜΟΥΒΕΛΑ.Και στα δυο μέρη Στενιές και Αποίκια υπάρχουν όμορφα σπίτια και κήποι. Πριν φτάσετε στα Γυάλια θα δείτε τον παλαιότερο υδρόμυλο των Βαλκανίων. Αν θέλετε το απόγευμα να το περάσετε στα Γυάλια μην ξεχάσετε τον κολυμβητικό σας εξοπλισμό. Σημείωση. Πάρτε νερό από τα Αποίκια.
5. Από Καπαριά προς Κόρθι
Είναι μια εύκολη διαδρομή κατάλληλη για όλες τις ηλικίες μέσα από πανέμορφα μέρη Ξεκινάτε από την Καπαριά . Η διαδρομή περνάει από το Μεγάλο Χωριό ένα μισοαφανισμένο μέρος με πολλούς παραδοσιακούς περιστεριώνες καθένας με την δική του διακόσμηση. Περνάτε το ποτάμι και παίρνετε τον δρόμο προς το Μοράκειο , ένα παραδοσιακό αγροτικό χωριό από όπου μια γέφυρα καλύπτει το ποτάμι που χύνεται στο Κόρθι. Παίρνομε το μονοπάτι δίπλα από το ποτάμι. Σημείωση. Πάρτε νερό μαζί σας. Το απόγευμα μπορείτε να κάνετε μπάνιο στο Κόρθι.
6. Από Αλαδινού προς την Χώρα Άνδρου
Ξεκινώντας από το πάνω μέρος του χωριού Αλαδινό , περνάτε την παλιά πέτρινη γέφυρα όπου μπορείτε να δείτε πολλές χελώνες και πεταλούδες. Στην συνέχεια κατευθύνεστε ανηφορικά προς τα Φάλλικα , περνάτε από ένα σκιερό δάσος συναντάτε ένα μονοπάτι που περνούσαν οι αγωγιάτες το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια. Η θέα της εξοχής είναι υπέροχη , ειδικότερα από το μοναστήρι της Παναχράντου που βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής σε λοφοπλαγιά. Αυτή η όμορφη διαδρομή μας οδηγεί κατευθείαν στην παραλία στο Παραπόρτι που βρίσκεται κοντά στην χώρα. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε την παραλιακή ταβέρνα , να κολυμπήσετε ή να επισκεφθείτε την Χώρα.
7. Αμμόλοχος προς Άγιο Πέτρο
Διάρκεια διαδρομής 4 έως 41/2 ώρες

Είναι μια καινούργια διαδρομή , η μοναδική στο βόρειο μέρος του νησιού της Άνδρου. Μπορείτε να πάτε με ταξί στον Αμμόλοχο ένα όμορφο αγροτικό χωριό που βλέπει στο Κάβο Ντόρο. Περνάμε μέσα από το χωριό , και παίρνομε το μονοπάτι που ξεκινάει στην λοφοπλαγιά πάνω από το χωριό. Από εδώ μπορείτε να απολαύσετε θέα στις δύο παραλίες της Άνδρου και 2 μικρά εκκλησάκια να επισκεφθείτε καθώς περπατάτε στην λοφοπλαγιά. Μετά από λίγη ξεκούραση στον προφήτη Ηλία στην ανατολική πλευρά της λοφοπλαγιάς περπατάτε κάτω προς τον Άγιο Πέτρο και μπορείτε να σταματήσετε στη πηγή του χωριού και έπειτα στον ελληνιστικής εποχή Πύργο του Αγίου Πέτρου. Από εκεί συνεχίζετε κάτω στην παραλία του αγίου Πέτρου για κολύμπι και για φαγητό.
8. Από Παλαιόκαστρο Προς Κόρθι.
Διάρκεια διαδρομής 31/2 ώρες

Η διαδρομή περνάει από τα κοκινόσπιτα του χωριού Κοχύλου προς το ενετικό κάστρο Παλαιόκαστρο γνωστό και ως επάνω κάστρο. Μπορείτε να περιδιαβείτε στα χαλάσματα του φρουρίου και να θαυμάσετε την θέα προς το Κόρθι και ακόμα και την Τήνο βλέποντας προς τα νότια. Η απότομη πλαγία κάτω από το κάστρο είναι γεμάτη με φωλιές αρπακτικών πουλιών , αετών , γερακιών και κοράκων. Ιδανικό μέρος για όσους ασχολούνται με την παρακολούθηση πτηνών Επιστρέφετε στο χωριό Κοχύλου από άλλο μέρος , όπου μπορείτε να σταματήσετε σε ένα από τα καφενεία του χωριού για ένα ποτό . Παίρνετε το κατηγορικό δρόμο που κάποτε ήταν δρόμος αγωγιατών προς το Κόρθι.
9. Από Ζαγανιάρη προς Κόρθι
Διάρκεια διαδρομής 3-4 ώρες
Είναι μια ανηφορική διαδρομή σε δύσβατο μονοπάτι πηγαίνει από την κορυφογραμμή της βορειότερης μεριάς της κοιλάδας του Κορθίου . όπου υπάρχει εντυπωσιακή θέα στις δύο παραλίες του Κορθίου , στην περιοχή του χωριού Κόρθι και Καπαριά. Μετά κατηφορίζετε προς το Κόρθι που περνάει από τα χωριά Λαρδιά , και Ρόγκος και προχωράτε κατά μήκος του ποταμού προς το Κόρθι. Στην αρχή της διαδρομής δεν υπάρχουν πηγές. Μπορείτε να πάρετε νερό από πηγή στο χωριό Λαρδιά.
10. Από παραλία Άγιου Πέτρου προς Πύργο Αγίου Πέτρου και μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής
Διάρκεια διαδρομής 4-5 ώρες

Από την πλατεία στο Μπατσί πάτε στον Άγιο Πέτρο , συνήθως με το τοπικό λεωφορείο. Η εντατική διαδρομή ξεκινάει από την παραλία του Αγίου Πέτρου προς τον Πύργο του Αγίου Πέτρου που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το χωριό. Προχωράτε προς το χωριό όπου σε τρεις από τις σκιερές πηγές μπορείτε να ξεκουραστείτε και να πάρετε νερό. Από την πλατειά του χωριού η διαδρομή συνεχίζει προς τον λόφο που ανάλογα με την εποχή είναι καλυμμένος με θυμάρι , λεβάντα ή ρείκια προς το μοναστήρι γυναικών της Ζωοδόχου Πηγής όπου μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι και τον παλιό αργαλειό. Στο μοναστήρι γυναικών οι γυναίκες πρέπει να φοράτε μακριά φούστα και οι άντρες μακριά παντελόνια.
ΣΠΗΛΑΙΑ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΑΔΙΝΟΥ
Το σπήλαιο παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον λόγω των πλούσιων σταλαγμιτών και σταλακτιτών του και κατάλευκα ασβεστιτικά παραπετάσματα. Το βάθος του φθάνει τα 11,5 μέτρα και το μήκος της τουριστικής του διαδρομής ανέρχεται στα 200 μέτρα.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΟ ΒΙΤΑΛΙ
Το σπήλαιο στο Βιτάλι βρίσκεται την παραλία δίπλα στην κοίτη του ποταμού. Θα δείτε υπέροχους και πολύχρωμους σταλακτίτες.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ.
Το σπήλαιο Φανερωμένης βρίσκεται στο "Κάστρο της Φανερωμένης", επάνω από το χωριό Κοχύλου περί τα 200 μέτρα αριστερά της κεντρικής πύλης του παραπάνω κάστρου.
ΒΙΟΤΟΠΟΙ

Η Άνδρος φιλοξενεί αρκετούς υδροβιότοπους, λόγω των άφθονων ρεματιών, ποταμών και λιμνών που διαθέτει. Στους χώρους αυτούς βρίσκουν καταφύγιο για ξεκούραση και αναπαραγωγή σπάνια είδη αποδημητικών πουλιών
ΔΙΠΟΤΑΜΑΤΑ.
Η περιοχή Διποτάματα είναι ένας σπάνιος οικολογικός προστατευόμενος βιότοπος και χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης είναι ανακηρυγμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οικομουσείο. Είναι μια κοιλάδα γεμάτη με υπέροχα κτίσματα , περιστεριώνες , γεφύρια , αλώνια , καλντερίμια και 22 νερόμυλους.Για να περάσετε από την περιοχή πρέπει να αποφασίσετε να κάνετε πεζοπορία. Θα ξεκινήσετε από την χαράδρα μεταξύ των χωριών Κοχύλου και έξω Βουνί, που βρίσκονται στα βόρεια του όρμου Κορθίου, και θα καταλήξετε στην παραλία Συνέτι. Μέσα από μια πανέμορφη καταπράσινη κοιλάδα Διποτάματα, θα περπατήσετε σε ένα λιθόστρωτο μονοπάτι, δίπλα στο φαράγγι με το ρέμα. Θα δείτε πολλούς νερόμυλους, άλλους σε καλή κατάσταση και άλλους ερειπωμένους.Κάποτε αποτελούσαν το σημαντικότερο μέσο εκμετάλλευσης της δύναμης του νερού στις Κυκλάδες. Στο οικοσύστημα Διποτάματα ζουν οι όμορφες πεταλούδες του γένους pαnαxiα.
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

Μπορείτε να φτάσετε έπειτα από μια πεζοπορική διαδρομή. Ο δρόμος ξεκινάει αριστερά από το χωριό Αποίκια. Ακολουθώντας τις ταμπέλες θα διαβείτε από ένα κατάφυτο μονοπάτι χαμηλά στο ποτάμι, μέχρι το σημείο του καταρράκτη που σχηματίζουν οι πηγές.
ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ.
Στην Παλαιόπολη πριν το χωριό, 9 χμ. από το Μπατσί, υπάρχει ένας μικρός οικισμός, χτισμένος στο δρόμο στην πλάγια του βουνού. Στην αρχή του οικισμού τα άφθονα νερά που θα δείτε προέρχονται από ένα καταρράκτη που βρίσκεται ψηλά στο όρος Πέταλο.
ΡΕΜΑΤΑ.
Ο καταρράκτης στα Ρέματα βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό της Αρνη. Ο καταρράκτης βρίσκεται ανεβαίνοντας κατά μήκος της ρεματιάς που θα συναντήσουμε. Η ρεματιά είναι κατάφυτη και η διαδρομή θα σας αποζημιώσει.
ΠΗΓΕΣ

Πιθάρα.
Μπορείτε να φτάσετε έπειτα από μια πεζοπορική διαδρομή. Ο δρόμος ξεκινάει αριστερά από το χωριό Αποίκια. Υπάρχουν ταμπέλες και ακολουθώντας τες μέσα από ένα κατάφυτο μονοπάτι θα κατέβετε χαμηλά στο ποτάμι, μέχρι το σημείο του καταρράκτη που σχηματίζουν οι πηγές.
Μένητες.
Στο χωριό Μένητες έναν ήσυχο οικισμό με οργιαστική βλάστηση, όπου θα δείτε τα ρέματα με τα πλατάνια και τις πηγές
Πιθάρα.
ΑρνηΣτην πανέμορφη διαδρομή από το χωριό Κάτω Κατάκοιλος προς το χωριό Άρνη, στις πλάγιες του όρους Κουβάρα, με όμορφα τοπία, παλιά σπίτια, πηγές και πυκνή βλάστηση θα δείτε πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά από αυτές.
Αποίκια.
Στο χωριό Αποίκια, που απέχει 5 χμ. από τη Χώρα, θα δείτε την ονομαστή πηγή Σάριζα, με τη μεγάλη πέτρινη βρύση, γνωστή για το πόσιμο και ιαματικό νερό της, πολύτιμο για τους νεφροπαθείς. Δίπλα στην πηγή βρίσκεται και το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού.Αλλες γνωστές πηγές είναι η Λεζίνα, το Ζένιο στην Κουβάρα, η Κούμουλος στις Μένητες, το Μελίτι και το Μετόχι στις Στραπουριές, η Αβυσσος στα Λειβάδια και η Ακοή και Λειβάδα στα Λάμυρα.