Η Άμφισσα φημίζεται και για τις αξιόλογες πολιτιστικές της εκδηλώσεις. («Φωκικά», «Καρναβάλι», «Γιορτή της Ελιάς»). Τα «Φωκικά» διοργανώνονται κάθε Αύγουστο και περιλαμβάνουν πλήθος διάφορων εκδηλώσεων. «Η Γιορτή της Ελιάς», πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια και περιλαμβάνει εκθέσεις από μονάδες επεξεργασίας ελιάς. Πολύ όμορφο είναι το καρναβάλι της Άμφισσας, το οποίο συσχετίζεται με τους τοπικούς θρύλους. Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς γίνεται το περίφημο κάψιμο του καρνάβαλου που συνοδεύεται από γλέντι και χορό, αλλά το εντυπωσιακότερο συμβαίνει την προηγούμενη νύχτα, δηλαδή τη νύχτα των «στοιχειών της Χάρμαινας». Η Χάρμαινα, το μεγαλύτερο στοιχειό της περιοχής, ξεκινά από την ομώνυμη συνοικία για να βρει και να «κονταροχτυπηθεί» με τα δυο αμέσως μεγαλύτερα στοιχειά της παράδοσης, του Γκριζού και της Τέχολης. Όλα αυτά βέβαια, διεξάγονται σε μια μυστηριακή ατμόσφαιρα, αφού η περιοχή είναι γεμάτη από αναμμένες δάδες που κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο έντονη. Πλήθος άλλων μαυροφορεμένων ξωτικών περιφέρονται, φορώντας και σέρνοντας αλυσίδες. Η νύχτα φυσικά δεν θα μπορούσε να μη συνοδεύεται από άφθονο φαγητό, συνήθως πατσά και άφθονο κρασί.

Πηγή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
www.fokida.gr

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟ ΠΑΣΧΑ
Το Πάσχα στη Φωκίδα, την καρδιά της Ρούμελης, είναι από τα πλέον φημισμένα παραδοσιακά, με ψήσιμο αρνιών σε «λάκκους», τραγούδια και χορούς σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της. Αξίζει κανείς να το ζήσει.

Πηγή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
www.fokida.gr

ΒΑΡΔΟΥΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΟΥ
Αποτελεί για τους επισκέπτες, χώρο ερεθισμάτων πνευματικής ανάτασης

«ΔΙΑΚΙΑ», ΕΤΗΣΙΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, στην Αρτοτίνα

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ» διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Γ. Μακρυγιάννη στο Κροκύλειο, τη γενέτειρα του

«ΚΑΠΑΦΛΕΙΑ» διεξάγονται κάθε Αύγουστο στη Δεσφίνα. Τα πανηγύρια και τα ανταμώματα γίνονται με ξεχωριστό τρόπο (τρικούβερτο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια) στις πλατείες και τα ξωκλήσια των χωριών του Νομού, μέσα σε γραφικό περιβάλλον με την ευκαιρία των θρησκευτικών κυρίως εορτών.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ:
Κάθε χρόνο στην περιοχή των Δελφών, διεξάγονται πλήθος μουσικών και θεατρικών παραστάσεων.
Στη νέα πόλη των Δελφών, η οποία μεταφέρθηκε ένα χιλιόμετρο δυτικότερα, μετά τις ανασκαφές του 1892, μπορούν οι επισκέπτες να δουν το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, που στόχο έχει την αναβίωση των Δελφών, ως ευρωπαϊκού και παγκοσμίου πνευματικού κέντρου, με δραστηριότητες διεθνούς κλίμακας.
Επίσης μπορούν να επισκεφθούν, το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, το οποίο έχει μετατραπεί σε Μουσείο Δελφικών εορτών και το παράρτημα της Σχολής των Καλών Τεχνών.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου