Το "πανηγύρι", είναι μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις της ζωής των κατοίκων της Κύθνου. Μικρά ή μεγάλα, δίνουν αφορμή στους Θερμιώτες να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά και να δώσουν το έναυσμα για πολυήμερα γλέντια, τα οποία ξεκινούν από τον εσπερινό της προηγούμενης ημέρας, κρατάνε όλη τη νύχτα, και συνεχίζονται και την επόμενη μέρα. Ο κόσμος διασκεδάζει με τις "ζίες", ένα συνδυασμό ντόπιων οργανοπαιχτών βιολιού και λαούτου, που αποτελούν μια πλήρη ορχήστρα. Ο περίφημος "Θερμιώτικος μπάλος" είναι ξακουστός και πολλά έχουν γραφτεί για τις χορευτικές ικανότητες των κατοίκων της Κύθνου. Ο Μανώλης Γλέζος σημειώνει: "Όλοι οι Κυκλαδίτες στροβιλίζονται στη δίνη του χορού, μεθυσμένοι από της ζωής το κέφι. Ξέρουν να εκφράζουν με χορευτικές κινήσεις τα αισθήματά τους. Γι' αυτό και όλοι τους είναι εξαίρετοι χορευτές. Στη δική μου όμως υποκειμενική αξιολόγηση, πρώτοι ανάμεσα στους πρώτους, έρχονται οι κάτοικοι της Κύθνου".

Πηγή: ΔΑΦΝΗ - Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου
http://www.dafni.net.gr/

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Όταν βρεθείτε λοιπόν στο νησί, ρωτήστε αν γίνεται και που κάποιο πανηγύρι και αν είναι εύκολο επισκεφθείτε το. Θα ζήσετε μια από τις πιο σπάνιες, αυθεντικές παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες εκδηλώσεις και θα 'δείτε ακόμη και τον περίφημο Θερμιώτικο μπάλο. Κορυφαίες βέβαια εκδηλώσεις είναι τα πανηγύρια που γίνονται προς τιμή της Παναγιάς, τον Δεκαπενταύγουστο (Παναγιά Νίκου, Παναγιά Κανάλα, Παναγιά Στρατολάτισσα) και στις 8 Σεπτεμβρίου (Παναγιά Φλαμπουριανή), Ονομαστά πανηγύρια γίνονται των Αγίων Αποστόλων καθώς και της Αγίας Τριάδας, όπου συρρέει πλήθος κόσμου στη Δρυοπίδα και στη Χώρα αντίστοιχα.Επιπλέον, σχεδόν κάθε οικογένεια στην Κύθνο έχει ένα δικό της εκκλησάκι στο κτήμα της και κάθε φορά που γιορτάζει ο άγιος στον οποίο έχει αφιερωθεί, η οικογένεια διοργανώνει ένα πλούσιο πανηγύρι, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η γενναιοδωρία των κατοίκων προσφέρει πλούσια εδέσματα και ντόπιο κρασί και το νησί γεμίζει από τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων του λαούτου και του βιολιού, που παίζουν οι λεγόμενες «ζίες» ή «ζυγιές» (ζευγάρι οργανοπαιχτών).
ΕΘΙΜΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έθιμα του «γάμου» στη Χώρα και στη Δρυοπίδα, την περίοδο του καρναβαλιού.Επίσης, διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις την Τσικνοπέμπτη στη Δρυοπίδα.Την 4η Κυριακή της Αποκριάς στη Χώρα της Κύθνου διοργανώνεται μεγάλη Καρναβαλική εκδήλωση με την επωνυμία "Λαζάνης" που είναι ο βασιλιάς καρνάβαλος της Κύθνου.Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έθιμο της «φωτάρας» των Αγίων Θεοδώρων, όπου νέοι και νέες του χωριού ανάβουν μεγάλη φωτιά και περνούν από πάνω, για να είναι γεροί και υγιείς.Την παραμονή της Πρωτομαγιάς οι νέοι τη νύχτα κλέβουν λουλούδια από τις αυλές, για να τα κρεμάσουν έξω από την πόρτα της κοπέλας για την οποία ενδιαφέρονται, με συνοδεία μουσικών οργάνων και τραγουδούν το σκοπό του Μάη.Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη με τη βαφή των αβγών και το ψήσιμο των Λαμπριάτικων κουλουριών, αλλά και το άσπρισμα σε όλα τα σοκάκια του χωριού. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή και οι Θερμιώτικες πίτες το Μεγάλο Σάββατο. Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο της Κούνιας.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου