Ο επισκέπτης του καλοκαιριού έχει την ευκαιρία να συνεορτάσει με τους κατοίκους στις

20 Ιουλίου στον προφήτη Ηλία «το μέσα» και «τον έξω»
26 Ιουλίου στην Αγία Παρασκευή στο Ξαπλοβούνι
27 Ιουλίου στον Άγιο Παντελεήμωνα
6 Αυγούστου, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στο Χωριό και στο Κλήμα
23 Αυγούστου, της «Παναγίας τα εννιάμερα», στον Ξερόκαμπο (Χωριό, στο Ζεφοκάλαμο και στα Μοναστήρια
27 Αυγούστου, στον Άγιο Φανούριο, στα Πράσα
1 Σεπτεμβρίου στον Παντοκράτορα στο Ξαπλοβούνι, ευκαιρία να θαυμάσετε τον πανέμορφο ναό και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα το φυσικό μπαλκόνι της αυλής του.
2 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Μάμα, στος νοτιοδυτικές παρυφές του Χωριού.
ΕΘΙΜΑ
Στην Κίμωλο, είναι κανόνας το πρώτο παιδί αν είναι αγόρι να παίρνει το όνομα του παππού από την πλευρά του πατέρα, αν όμως είναι κορίτσι παίρνει το όνομα της γιαγιάς από την πλευρά της μητέρας του. έτσι διασφαλίζεται η συνέχεια του ονόματος. Είναι όμως τόσο δεδομένο στην περιοχή, που κανείς δεν ρωτάει το όνομα του πρώτου παιδιού... απλά, το ξέρουν! Στους γάμους που γίνονται στην Κίμωλο (αλλά και Κιμωλιάτες που ζουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας το τηρούν επίσης) προσφέρουν μαζί με τις μπομπονιέρες και ένα παστέλι για να είναι "γλυκιά" η ζωή του ζευγαριού και να είναι πάντα "κολλημένοι" ο ένας με τον άλλο. -Επίσης παλιότερα πρόσφεραν τις γαμοκουλούρες, κουλούρια με περίτεχνα διακοσμητικά σχέδια, σαν δώρο σε κάθε καλεσμένο μαζί με την μπομπονιέρα.
ΟΝΕΙΡΟΜΑΝΤΕΙΑ
Ένα παλιό έθιμο «ονειρομαντείας» της Κιμώλου, που αναφέρει ο Δημήτρης Λουκάτος στο βιβλίο του "Φθινοπωρινά Λαογραφικά", είναι για επίκληση στην Αγ. Αικατερίνη, να 'ρθει στον ύπνο των κοριτσιών, και να τους αναγγείλει το γαμπρό."Την παραμονή της Αγίας Αικατερίνης, το βράδυ, οι οικογένειες πήγαιναν στην Εκκλησία πρόσφορα. Μετά τον Εσπερινό, ο παπάς θα δώσει στην κάθε κοπέλα, ή και σε νέο, μια σφραγίδα (το κεντρικό σφραγισμένο σημείο του πρόσφορου). Αυτό το κομμάτι η κοπέλα το έβαζε κάτω από το μαξιλάρι, πριν κοιμηθεί, και έλεγε:-Αγιά μου Κατερίνα μου, δετόρου θυγατέρα,που πέρασες την έρημο, την Αίγυπτο,την κολυμπήθρα του γιαλού, τη μαρμαροχρυσοπηγή,να μη φας, να μην πιεις,α δεν έρθεις να μου πειςή καλό ή κακόγια τον νέο π'αγαπώ/Αυτό το έλεγε επί τρεις βραδιές. Κι εκείνη (η αγία Κατερίνα) θα φανερωνόταν στ' όνειρό της για να της πει ποιόν θα πάρει.
Ο Κάψαλος
Στην Κίμωλο την παραμονή της γιορτής του Tιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) συνηθίζεται το άναμμα μιας φωτιάς στην οποία καίνε τα στεφάνια ή τις ανθοδέσμες της Πρωτομαγιάς. Έθιμο γονιμικό και καθαρτήριο, ο «κάψαλος» (η φλόγα) συνοδεύεται από άλματα πάνω από τη φωτιά και σατιρικά τραγούδια. Πηδώντας τρεις φορές πάνω από τη φωτιά τραγουδούσαν:Ανοιξαν τα ρείκιακι εσαλώσαν τα κορίτσιαανοιξαν κι οι ελιέςκι εσαλώσαν κι οι γριέςOποιος στον κάψαλο καείκαι κάμει καντηλίδα (=κάψιμο)απ' την αγάπη θα καεί,δεν έχει πλιό (=πια) ελπίδα.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου