Καβάλα
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
ΚΑΒΑΛΑ / ΝΕΑΠΟΛΙΣ (ΑΠΟ ΤΟΝ 9Ο ΑΙ. ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΙΣ)
Αρχαιολογικός Χώρος
(από τον 9 ο αι. Χριστούπολις) Ιδρύθηκε πιθανότατα από Θασίους γύρω στα μέσα του 7 ου αι. π.Χ. για τον έλεγχο του χρυσοφόρου Παγγαίου και του δρόμου προς τη Θράκη. Στα μέσα του 5 ου αι. π.Χ. προσχώρησε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία και διατήρησε στενές σχέσεις με την Αθήνα μέχρι την κατάληψη της από τον …»
-
ΝΤΙΚΙΛΙ ΤΑΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ανατολικά των Κρηνίδων, στη Β. πλευρά της Εγνατίας Οδού, κοντά σε μια πηγή, συναντά κανείς το μνημείο του Ρωμαίου αξιωματικού C. Vibius Quartus, γνωστό στη λαϊκή γλώσσα ως «Μεγάλο Πιθάρι» ή Ντικιλί Τας και ως «παχνί του Βουκεφάλα». Στο Ντικιλί Τας αποκαλύφθηκαν οικισμός από πασσαλόπηκτες καλύβες της …»
-
ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ / ΤΟΠΕΙΡΟΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Θρακική πόλη στην Εγνατία Οδό, έδρα επισκοπής. Το τείχος της ανακατασκευάζεται μετά το 550 μ.Χ. Κοντά στο χωριό Παράδεισος, λείψανα κτιρίου με παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες. Στο ύψωμα Καλέδες, υπολείμματα ιουστινιάνειου(;) τείχους (6 ος αι.). Στη θέση Πετρωτά, ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής …»
-
ΦΙΛΙΠΠΟΙ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ιδρύθηκαν από τον βασιλιά Φίλιππο Β' το 360/59 π.Χ. με την εγκατάσταση Μακεδόνων αποίκων για τον έλεγχο των μεταλλείων χρυσού στο Παγγαίο και τον Όρβηλο. Στη θέση τους προϋπήρχε η θασιακή αποικία των Κρηνίδων. Οι Ρωμαίοι καίσαρες Αύγουστος και Αντώνιος, μετά την ομώνυμη μάχη το 42 π.Χ. εναντίον του …»
-
Περισσότεροι Αρχαιολογικοί Χώροι
Αρχαιολογικός Χώρος
ΙΕΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 25220 51189 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ 25210 34986 …»