Καβάλα
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
(από τον 9 ο αι. Χριστούπολις) Ιδρύθηκε πιθανότατα από Θασίους γύρω στα μέσα του 7 ου αι. π.Χ. για τον έλεγχο του χρυσοφόρου Παγγαίου και του δρόμου προς τη Θράκη. Στα μέσα του 5 ου αι. π.Χ. προσχώρησε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία και διατήρησε στενές σχέσεις με την Αθήνα μέχρι την κατάληψη της από τον …»
-
Ανατολικά των Κρηνίδων, στη Β. πλευρά της Εγνατίας Οδού, κοντά σε μια πηγή, συναντά κανείς το μνημείο του Ρωμαίου αξιωματικού C. Vibius Quartus, γνωστό στη λαϊκή γλώσσα ως «Μεγάλο Πιθάρι» ή Ντικιλί Τας και ως «παχνί του Βουκεφάλα». Στο Ντικιλί Τας αποκαλύφθηκαν οικισμός από πασσαλόπηκτες καλύβες της …»
-
Θρακική πόλη στην Εγνατία Οδό, έδρα επισκοπής. Το τείχος της ανακατασκευάζεται μετά το 550 μ.Χ. Κοντά στο χωριό Παράδεισος, λείψανα κτιρίου με παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες. Στο ύψωμα Καλέδες, υπολείμματα ιουστινιάνειου(;) τείχους (6 ος αι.). Στη θέση Πετρωτά, ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής …»
-
Ιδρύθηκαν από τον βασιλιά Φίλιππο Β' το 360/59 π.Χ. με την εγκατάσταση Μακεδόνων αποίκων για τον έλεγχο των μεταλλείων χρυσού στο Παγγαίο και τον Όρβηλο. Στη θέση τους προϋπήρχε η θασιακή αποικία των Κρηνίδων. Οι Ρωμαίοι καίσαρες Αύγουστος και Αντώνιος, μετά την ομώνυμη μάχη το 42 π.Χ. εναντίον του …»
-
ΙΕΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 25220 51189 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ 25210 34986 …»