Το Διεθνές φεστιβάλ Cosmopolis που διεξάγεται στην Παλιά Πόλη της Καβάλας αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την γνωριμία με πολιτισμούς απ' όλο τον κόσμο μέσα από χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, έθνικ κουζίνα, σινεμά, εκθέσεις και ένα πολύχρωμο street bazaar με περίπτερα των συμμετεχουσών χωρών.
Το Φεστιβάλ Γιάννη Παπαϊωάννου καλύπτει τον χώρο της κλασσικής μουσικής και της τζαζ. Περιλαμβάνει συναυλίες και σεμινάρια για μαθητές και καθηγητές από τα ωδεία όλου του κόσμου.
Στην Κεραμωτή το δημοτικό camping φιλοξενεί το φεστιβάλ «Πλάι στο Κύμα» όπου εμφανίζονται μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Φολκλορικός είναι ο χαρακτήρας του φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» που πραγματοποιείται στο «Ακόντισμα» της Καρβάλης με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο.
Αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορεί επίσης να παρακολουθήσει κανείς στους Φιλίππους με το φεστιβάλ «Τα μυστικά της βάλτας», στη Χρυσούπολη με το Λαϊκό Πανηγύρι και στη Νέα Πέραμο με τις συναυλίες στον θαυμάσιο χώρο της Ανακτορούπολης.
Στην αρχή του Φθινοπώρου, στο χωριό της Λεκάνης πραγματοποιείται η «Γιορτή της Πατάτας». Χιλιάδες επισκέπτες από όλη την περιοχή δοκιμάζουν τις νοστιμιές που έχουν ως βάση τους την πατάτα.
Λαϊκή γιορτή της γεύσης και η «Γιορτή της κτηνοτροφίας» που πραγματοποιείται στις αρχές Οκτώβρη στον γραφικό Πλαταμώνα, με κυρίαρχη γευστική πρόταση την βραστή γίδα.
Η «Γιορτή του κάστανου» πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο σε ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά του νομού, στο Παλαιοχώρι.
Στην περιοχή του Νέστου, η «Γιορτή του Σπαραγγιού» στη Κεραμωτή είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές χαρά και πραγματοποιείται τον Ιούνιο.
«Η Γιορτή του Καρπουζιού» στο Ερατεινό δεν υστερεί σε ευρηματικότητα, νότες χαράς και ψυχαγωγίας. Η αυγουστιάτικη «Γιορτή του Σταφυλιού» στο Ελαιοχώρι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς…είναι μεθυστική! Πραγματικό πανηγύρι που ξεκινά από νωρίς και τελειώνει μόνο όταν τελειώσει το…ατελείωτο κρασί.
Το φεστιβάλ «Οίνος και Πολιτισμός» διοργανώνεται τον Αύγουστο στο Κοκκινοχώρι, με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.
Την Καθαρά Δευτέρα οι Καβαλιώτες «πιάνουν το φίδι» στο Χαλκερό και γιορτάζουν με παραδοσιακό τρόπο και νηστίσιμες λιχουδιές την αρχή της Σαρακοστής. Την ίδια ημέρα γιορτές γίνονται και σε πολλές άλλες περιοχές του Νομού όπως η Ηρακλείτσα, οι Φίλιπποι και το Ακροβούνι.
Ιανουάριος
Αναβίωση του εθίμου των Αράπηδων, στη Νικήσιανη
Απρίλιος
Ποντιακός Γάμος, στο χωριό Ζυγός Καβάλας
Β' 15θήμερο Ιουνίου
Ελευθέρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καβάλας
Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος
Φεστιβάλ Φιλίππων, στο ομώνυμο αρχαίο Θέατρο με ποικίλες εκδηλώσεις
Ιούλιος
Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ήλιος και Πέτρα» στην Ν. Καρβάλη
Αύγουστος
Γιορτή του Σταφυλιού, στο Ελαιοχώρι
Σεπτέμβριος
Γιορτή της πατάτας, στη Λεκάνη
Στην Ελευθερούπολη κάθε Ιούλιο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που διαρκούν όλο το μήνα και περιλαμβάνουν μουσικά, χορευτικά, εικαστικά και λαογραφικά δρώμενα. Ξεχωριστή μέρα αποτελεί η Γιορτή του Κλήδονα, στο Βαρούσι της Ελευθερούπολης την παραμονή της 24ης Ιουνίου.
Στις 20 Ιουλίου, γιορτή του Προφήτη Ηλία, αναβιώνει στο Παλαιοχώρι Παγγαίου το έθιμο «Τσάνια», προς τιμήν Του. Παραδοσιακό πανηγύρι για τον Προφήτη Ηλία πραγματοποιείται και στο χωριό των Φιλίππων.
Στα μέσα Αυγούστου διοργανώνονται λαϊκά πανυγήρια στην Νέα Πέραμο, στη Γραβούνα και στην Ηρακλείτσα.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΙΝΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ: 26 ΙΟΥΛΙΟΥ:ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ» KAI 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ»
ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ: ΚΑΘΕ 1Ο ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ
ΔΥΣΒΑΤΟ: ΚΑΘΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»
ΕΛΑΦΟΧΩΡΙ: ΚΑΘΕ 1Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ KAI 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»
ΚΕΧΡΟΚΑΜΠΟΣ: 17 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ» KAI 14-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ»
ΛΕΚΑΝΗ: 21 ΜΑΪΟΥ:ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ KAI ΚΑΘΕ 1Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ» ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ: 17 ΙΟΥΛΙΟΥ:ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ» KAI 5-6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ» KAI 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ»
ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ: 20 ΙΟΥΛΙΟΥ:ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ KAI ΚΑΘΕ 1Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ: «ΓΙΟΡΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ»
ΣΚΟΠΟΣ: ΚΑΘΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ «ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ» KAI 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»
ΣΤΕΓΝΟ: 26 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου