Η επίσκεψη στα επιβλητικά κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης είναι μια βουτιά στο βενετσιάνικο παρελθόν της Πελοποννήσου.

Περάστε από το ιστορικό Ναυαρίνο, η ναυμαχία του οποίου έκρινε τον πόλεμο για την ελληνική ανεξαρτησία και κάντε στάση στην Πύλο. Δίπλα της, στη Χώρα, βρίσκονται τα ερείπια του παλατιού του σοφού βασιλιά Νέστορα, ενός από τα μεγαλύτερα αρχαία παλάτια που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα. Περιπλανηθείτε στα δωμάτιά του και συνεχίστε με μια επίσκεψη στο παρακείμενο Μουσείο.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
ΣΕΡΦΙΝΓΚ
ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ

Το φυσικό όριο μεταξύ Μεσσηνίας και Ηλείας είναι η κοιλάδα της Νέδας.Η Νέδα, νύμφη κατά τη μυθολογία και θεότητα των νερών, χάρισε το όνομά της στο μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας.
Το πέρασμα της Νέδας είναι τόσο μια συγκλονιστική και ριψοκίνδυνη περιπέτεια όσο και μια ευκαιρία να απολαύσει κανείς ό,τι η φύση απλόχερα χάρισε στη Μεσσηνία.
Η Νέδα αποζημιώνει αυτούς που αποφασίζουν να ζήσουν αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία με τον καλύτερο τρόπο. Στις πλαγές βλέπει κανείς γραφικά λιθόκτιστα χωριά, μνημεία, αρχαία ιερά, εκκλησάκια, γεφύρια, νερόμυλους. Σημεία πνιγμένα με ποικιλία βλάστησης. Δρυοδάση που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, δάση χαλεπίου πεύκης, αείφυλλα πλατύφυλλα στην ορεινή άνω ζώνη.
Σημεία δύσβατα, σημεία αβαθή, ειδυλλιακές λίμνες σε όλο το μήκος της κεντρικής κοίτης. Βράχοι στρογγυλεμένοι από την ορμή του νερού, εντυπωσιακοί καταρράκτες ιδίως στην περιοχή Πλατανίων, εύφορες εκτάσεις και φιλόξενοι άνθρωποι συνθέτουν την εικόνα που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη.Τόποι γεμάτοι ιστορίες και θρύλους για νύμφες, τόποι γνωστοί από την αρχαιότητα και ζωντανοί έως σήμερα. Στα χωριά της Νέδας, που διατηρούν γνήσια ομορφιά, μπορεί να δει κανείς αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Το ποτάμι είναι προσπελάσιμο μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τον υπόλοιπο χρόνο τα νερά είναι τόσο ορμητικά που είναι επικίνδυνη η διάβασή του.
Για να διαβείτε το ποτάμι, θα χρειαστεί να οργανωθείτε, να έχετε τα εφόδια που είναι απαραίτητα και φυσικά άνετα ρούχα και παπούτσια για πολύωρο περπάτημα. Η διαμονή σας θα εξαρτηθεί από τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Ίσως χρειαστεί να διανυκτερεύσετε στο δάσος κοντά στο ποτάμι. Υπάρχει δυνατότητα να περάσετε τη νύχτα σε κάποιο χωριό της κοιλάδας της Νέδας. Κάθε καλοκαίρι, τοπικοί σύλλογοι και φυσιολατρικοί όμιλοι πραγματοποιούν διήμερη πεζοπορία στη Νέδα. Η διάβαση είναι συναρπαστική αλλά, αν πραγματοποιηθεί αυθημερόν, είναι ιδιαίτερα κουραστική. Το πέρασμα του ποταμού γίνεται ομαδικά και οργανωμένα και απαιτεί, όπως ειπώθηκε, ειδικό εξοπλισμό.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σημεία από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει η διάβαση της Νέδας.
Στη Μεσσηνία μπορείτε να ασχοληθείτε με
 • ΚΟΛΥΜΠΙ
 • ΨΑΡΕΜΑ
 • ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ
 • ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
 • ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
 • ΙΠΠΑΣΙΑ
 • ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
 • ΑΝΕΜΟΠΤΕΡΟ
 • ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ
 • ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ
 • 4Χ4