ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συναυλίες, οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπως και άλλες παραδοσιακές εκδηλώσεις (σε σχέση με την ντόπια παραγωγή αγροτικών προϊόντων) στις οποίες όλοι μαζί, ντόπιοι και τουρίστες γλεντούν και χαίρονται - σε ένα τραπέζι - τη μεσσηνιακή ατμόσφαιρα της γιορτής.
Διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας
Το διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κερδίσει μεγάλη φήμη στα χρόνια της λειτουργίας του. Στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά σημαντικούς δημιουργούς που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και ταλαντούχους νέους δημιουργούς.

ΜΕΣΣΗΝΗ
Ένα σπουδαίο πανηγύρι γίνεται τον Σεπτέμβριο με την κάθοδο της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στη Μεσσήνη από τη μονή Βουλκάνου. Επίσης από τον Δήμο οργανώνονται μοναδικές καρναβαλικές εκδηλώσεις της Αποκριάς με γλέντι που κρατά μερόνυχτα. Επίσης, γιορτάζει έντονα το Πάσχα, αναβιώνοντας και το έθιμο του σαϊτοπόλεμου που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Οι φουγγαρίες του Αη Γιαννιού του Ριγανά και το έθιμο του Κλείδωνα στην πλατεία της παλιάς πόλης στις 23 Ιουνίου το βράδυ. Προσφέρεται παραδοσιακή ριγανάδα.

ΠΥΛΟΣ
Το Πεταλίδι είναι η ομηρική Αίπεια. Η πόλη τα επόμενα χρόνια μετονομασμένη σε Κορώνη (365 π.Χ.) είχε πολλούς καλοχτισμένους ναούς, αφιερωμένους στην Παιδοτρόφο Άρτεμη, στον Ασκληπιό και στον Διόνυσο.
Το ορειχάλκινο άγαλμα του Δία - Σωτήρα κοσμούσε την αγορά της. Η ανοικοδόμηση του Πεταλιδίου έγινε τα νεότερα χρόνια (1830) επί βασιλείας Όθωνα.
Η μεσαιωνική γραφική Κορώνη, με τα πολλά αρχοντικά, με τα στενά σοκάκια, τα νησιώτικα καντούνια και τις πολλές εκκλησίες είναι χτισμένη πάνω σε ένα ακρωτήρι.
Η Φοινικούντα πήρε το όνομά της από τον λαό των Φοινίκων που έχτισαν στην περιοχή τον οικισμό Φοινικούς - κοντά στον χείμαρρο Μιναγιώτικο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ονομάστηκε έτσι από τους πολλούς φοίνικες που βλάστησαν στα εδάφη της. Κάποτε, όμως, λεγόταν Τράπεζα κι ήταν σχεδόν άγνωστο χωριό.
Μέσα από ομηρικές αφηγήσεις (αρχαία Πήδασος) και από εξιστορήσεις του Θουκυδίδη περνούν και οι δρόμοι που οδηγούν στη Μεθώνη. Μέσα από γιγάντεια τείχη, δυνατούς πύργους και μνημειακές πύλες, ερειπωμένα βενετσιάνικα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους, βυζαντινές εκκλησίες, υπόγειες δεξαμενές και κατακόμβες. Η παραλιακή κωμόπολη με τη νησιώτικη όψη ήταν ένα από τα πιο φημισμένα λιμάνια της αρχαιότητας. Το κάστρο που έχτισαν οι Ενετοί θεωρείται το μεγαλύτερο και το καλύτερα διατηρημένο ενετικό κάστρο.
Στον λόφο Εγκλιανός, βρίσκονται τα ερειπωμένα αρχαία ανάκτορα του βασιλιά της Πύλου Νέστορος και ο θολωτός τάφος του βασιλιά, όπως πιθανολογείται.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου