ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκτός από τις πανέμορφες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά, το νησί της Σκοπέλου φημίζεται για την υπέροχη φύση του. Για όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή, προτείνουμε κάποιες αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές.

Σκόπελος - Στάφυλος - Παραλία Βαλανιό (παλιός δρόμος)
Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά
Απόσταση: 5χλμ.
Ξεκινώντας από την πόλη της Σκοπέλου, περπατάτε περίπου 700 μέτρα πάνω στην κύρια ασφαλτοστρωμένη οδό με κατεύθυνση προς το Στάφυλο. Πριν φτάσετε στον Ταρσανά, στρίβετε αριστερά βαδίζοντας σε ένα μικρό χωματόδρομο. Διασχίζοντας περιοχή με ελαιώνες, φτάνετε σε μια διασταύρωση. Συνεχίζετε δεξιά και σε λίγα λεπτά συναντάτε νέα διασταύρωση, όπου πηγαίνετε δεξιά και αμέσως αριστερά. Από εδώ και πέρα ο δρόμος είναι ευθεία. Στα αριστερά σας θα συναντήσετε το ξωκλήσι της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου και μετά από δέκα λεπτά περπάτημα, το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Στην περιοχή υπάρχουν δενδρώδη πουρνάρια και γηραιά σφεντάμια μαζί με αρκετά κυπαρίσσια. Συνεχίζοντας το δρόμο από το ξωκλήσι του Αγ. Παντελεήμονα και αφού περάσετε μερικά ψηλόκορμα πεύκα, φτάνετε στη διασταύρωση με τον κύριο ασφαλτόδρομο. Από εδώ κατηφορίζετε προς την παραλία του Στάφυλου. Διασχίζετε την παραλία και φτάνετε στο ακρωτήρι, όπου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος με υπολείμματα κτιρίων μυκηναϊκής εποχής. Από το ακρωτήρι κατηφορίζει ένα μικρό και απότομο μονοπάτι προς την παραλία Βαλανιό. Στο Στάφυλο και στο Βαλανιό, φωλιάζουν αιγαιόγλαροι και άλλα θαλασσοπούλια, αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε να πετούν. Η ακτογραμμή του Παλουκιού δίπλα στο Βαλανιό είναι από τις σημαντικότερες περιοχές διαβίωσης για την απειλούμενη μεσογειακή φώκια στις Βόρειες Σποράδες. Αν διακρίνετε κάποια απομακρυνθείτε χωρίς να την ενοχλήσετε.

Γλώσσα-Λουτράκι
Διάρκεια: 30 λεπτά
Απόσταση: 2,5χλμ.
Στο νότιο μέρος του οικισμού της Γλώσσας αρχίζει ένα λιθόστωτο καλντερίμι, παλιός δρόμος του νησιού, το οποίο διασταυρώνεται με τον ασφαλτόδρομο και συνεχίζει έως το Λουτράκι. Διασταυρώνεται για άλλη μια φορά με τον ασφαλτόδρομο και στη συνέχεια κατηφορίζει στο βόρειο μέρος του οικισμού του Λουτρακίου.

Σκόπελος-Δέλφη
Διάρκεια: 1 ώρα
Απόσταση: 3χλμ.
Ξεκινώντας από την πόλη της Σκοπέλου ακολουθείστε τον περιφερειακό δρόμο και, αφού προσπεράσετε τη διασταύρωση για Γλυστέρι, θα συναντήσετε διασταύρωση με χωματόδρομο στα αριστερά. Ακολουθώντας το χωματόδρομο φτάνετε στο Αυγέρι, την ψηλότερη κοιλάδα της Σκοπέλου, με πεζούλες και καρποφόρα δένδρα (μηλιές, δαμασκηνιές, κερασιές). Εδώ υπάρχουν διάσπαρτα χαλάσματα καλυβιών. Στο σημείο που τελειώνει ο δρόμος, στα δεξιά του, αρχίζει το μονοπάτι για την κορυφή του όρους Δέλφη. Εκεί φωλιάζουν αρπακτικά πουλιά, ίσως καταφέρετε να παρατηρήσετε κάποιο. Μετά από 15 λεπτά πορείας κάτω από τα ανεμοδαρμένα πεύκα, φτάνετε στο δασικό πυροφυλάκιο στην κορυφή της Δέλφης (681μ. υψόμετρο). Λίγα μέτρα βόρεια από το φυλάκιο υπάρχει μια βραχώδης προεξοχή, όπου αξίζει να αναρριχηθείτε για να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς τα δυτικά.

Ρεματιά Κεραμωτού
Διάρκεια: 1 ώρα
Απόσταση: 4,3χλμ.
Θα ξεκινήσετε από τη στάση του λεωφορείου στην είσοδο του χωριού Γλώσσα και προχωρώντας ανατολικά πάνω στο δρόμο, θα συναντήσετε μια βρύση. Από το σημείο αυτό ξεκινά μονοπάτι που κατηφορίζει κατά μήκος της ρεματιάς Κεραμωτού διασχίζοντας ένα δάσος αριάς, ενώ κατά μήκος του μονοπατιού ρέει ένα μικρό ποτάμι και υπάρχουν συστάδες από μεγάλα πλατάνια. Το μονοπάτι καταλήγει στην παραλία Κεραμωτού. Στην περιοχή παρατηρούνται συχνά αρπακτικά (βραχοκιρκίνεζο, τσιχλογέρακο, σφηκιάρης κ.ά.). Κοντά στην παραλία υπάρχει η πιθανότητα να δείτε μεσογειακές φώκιες.