ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Την 25η Μαρτίου γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Εορτή στη Μεσσαριά με παρέλαση, θεατρική παράσταση από τα παιδιά των σχολείων και προσφορά φαγητού στο προαύλιο της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας.
Το Πανηγύρι της Παναγίας της Ακαθής, στη Χώρα, (Ακάθιστος Ύμνος, κινητή εορτή),γιορτάζεται την επόμενη ημέρα από την τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών της Θεοτόκου με προσφορά φαγητού και χορό με παραδοσιακά μουσικά όργανα.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Σχοινουσιωτών, γίνονται κάθε χρόνο στις 12, 13, 14 Αυγούστου με παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και έκθεση φωτογραφίας.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου με προσφορά φαγητού στην αίθουσα της Εκκλησίας και το βράδυ με παραδοσιακούς χορούς στα μαγαζιά του νησιού.
Το Πανηγύρι του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, στο ξωκλήσι του Φάρου με την προσφορά μπακαλιάρου και σκορδαλιάς στο προαύλιο της εκκλησίας. Η μεταφορά γίνεται με καΐκια από το λιμάνι του νησιού.
Την ημέρα του Πάσχα, οι νησιώτες συγκεντρώνονται στην πλατεία και παίζουν «μπίλιους», παραδοσιακό παιχνίδι παρόμοιο του «μπόουλινγκ».
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Κάποια παραδοσιακά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στη Σχοινούσα είναι:
Η κοπανιστή
Η ξινομυζήθρα
Το παστέλι σε λεμονόφυλλα
Το λαδοτύρι
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:
Το αρνί στο φούρνο με ρύζι
Τα μυζηθροπιτάκια
Τις δίπλες (ξεροτήγανα)
Τα αμπελοφάσουλα
Τα μελετίνια (τυροπιτάκια με μυζήθρα, αβγό και ζάχαρη)

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου