Τα έθιμα και τα πανηγύρια της Πάρου είναι εκπληκτικά, το πιο γνωστό βέβαια από αυτά είναι οι αναπαραστάσεις της ζωής και των Παθών του Χριστού.
Ανά περιοχή τα σημαντικότερα πανηγύρια είναι:
Στα Μάρμαρα, στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην καρδιά του χωριού, την Μεγάλη Παρασκευή θα νιώσετε την συγκίνηση να σας πλημμυρίζει.
Η κατανυκτική περιφορά του επιταφίου μέσα από τα στενά δρομάκια του χωριού και οι αναπαραστάσεις που αναβιώνουν στην μνήμη μας τα πάθη του Χριστού, όπως ο Μυστικός Δείπνος, η πορεία προς τον Γολγοθά, η Σταύρωση του Ιησού κλπ. τελούνται με μεγάλο σεβασμό προς τις Γραφές από νέους και νέες του χωριού.
Στις 7 Σεπτεμβρίου παραμονή της γιορτής της Πέρα Παναγιάς γίνεται πανηγύρι που πλαισιώνεται από διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις: συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, ενώ προσφέρονται παραδοσιακοί μεζέδες και ντόπιο κρασί.
Στον Πρόδρομο, τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι, μετά την αποκαθήλωση του Ιησού ο τοπικός σύλλογος προσφέρει σε όλους την παραδοσιακή νηστίσιμη ρεβυθάδα με χταποδάκι. Τη νύχτα της μεγάλης Παρασκευής και κατά την περιφορά του Επιταφίου παιδιά και νέοι του χωριού αναβιώνουν τα πάθη του Ιησού σε μοναδικές αναπαραστάσεις.
Στις 24 Ιουνίου, ημέρα που γιορτάζει ο ομώνυμος ναός, αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα (κάψιμο στεφάνων του Μάη, μεταφορά της στάμνας με το αμίλητο νερό, παραδοσιακοί χοροί κλπ.).
Στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονος, γίνεται στην πλατεία του χωριού παραδοσιακό πανηγύρι.
Στην Αλυκή, στις 23 Ιουνίου αναβιώνει το έθιμο του «Κλήδονα», χορευτικά συγκροτήματα χορεύουν στην παραλία, οι Μάηδες καίγονται στην αμμουδιά, χταποδάκι και άφθονη ντόπια σούμα προσφέρονται στους επισκέπτες. Στις 6 Αυγούστου γίνεται η γιορτή του ψαριού όπου τοπικά χορευτικά συγκροτήματα χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και προσφέρονται ψαράκι και ντόπιο κρασί. Ακολουθεί το πανηγύρι «του Σταυρού» στις 14 Σεπτεμβρίου .
Στη Νάουσα, οι κάτοικοι είναι άνθρωποι ζωντανοί που λατρεύουν την διασκέδαση, τον χορό και το τραγούδι. Κάθε καλοκαίρι, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, διοργανώνουν γιορτές κρασιού και ψαριού. Μεγάλη γιορτή είναι και η Κουρσάρικη νύχτα, στις 23 Αυγούστου. Οι Ναουσαίοι, θέλοντας να ξορκίσουν τις μνήμες των πειρατών που λυμαίνονταν για πολλά χρόνια το νησί, αναπαριστούν την εισβολή των κουρσάρων στο λιμάνι.
Στις Λεύκες, Τα καλοκαίρια ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος "Υρία" διοργανώνει φεστιβάλ με μουσική, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς.
Κεντρικό πανηγύρι της Μάρπησσας είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Την παραμονή και ανήμερα διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όμως, περίφημο και πραγματικά μια μοναδική εμπειρία είναι το Πάσχα στη Μάρπησσα.
ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΡΠΗΣΣΑ
Στη Μάρπησσα το Πάσχα είναι μοναδικό!.. Στις αναπαραστάσεις των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην διαδρομή της περιφοράς του Επιταφίου, βιώνει ο επισκέπτης μοναδικά έθιμα, τα οποία χρονολογούνται από το 1937. Το έθιμο διατηρήθηκε από τους κατοίκους μέχρι σήμερα.
Το βράδυ της Μ. Παρασκευής μέσα σε ατμόσφαιρα χριστιανικής κατάνυξης οι επισκέπτες βιώνουν τα πάθη του Κυρίου. Κατά μήκος της περιφοράς του Επιταφίου, γίνονται αναπαραστάσεις της ζωής και των Παθών του Κυρίου. Ένα έθιμο που, σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία, ξεκίνησε πριν από το 1937. Σε αυτές συμμετέχουν νέοι και παιδιά του χωριού της, ντυμένοι με ρούχα εκείνης της εποχής. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και συγκίνησης αναπαρίστανται η Ανάσταση του Λαζάρου, η Είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, η Μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικός Δείπνος, η Προσευχή στο όρος των Ελαιών, ο Πόντιος Πιλάτος, η Ανάβαση στον Γολγοθά, η κρεμάλα του Ιούδα, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση και η Ταφή του Χριστού. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την Γιορτή της Αγάπης, που πραγματοποιείται την ημέρα του Πάσχα στον χώρο του Γηπέδου της Μάρπησσας. Κάνοντας πράξη το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου, που είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, σύσσωμο το χωριό γιορτάζει αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εκεί προσφέρονται παραδοσιακό ψητό αρνί, κόκκινα αυγά και άφθονο Παριανό κρασί. Την γιορτινή εικόνα συμπληρώνουν τα τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα
ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ Ο ΜΕΘΥΣΤΗΣ
Ο Αϊ Γιώργης ο Μεθυστής (ή Σποριάς ή Σποριάρης) τιμάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας από τους γεωργούς, γιατί αυτή την εποχή προετοιμάζουν τους σπόρους της επόμενης χρονιάς αλλά και από τους οινοπαραγωγούς, γιατί τότε ανοίγουν τα βαρέλια με τα νέα κρασιά. Στις 3 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, οι οινοπαραγωγοί στην Πάρο αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, οργανώνουν παραδοσιακές γιορτές και αναβιώνουν έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στις διονυσιακές τελετές.
Παρέες γυρνούν τα σπίτια και «εγκαινιάζουν» τα νέα κρασιά δοκιμάζοντάς τα, επιβεβαιώνοντας το επίθετο του Αγίου Γιώργη, Μεθυστής.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου