Τα θαλάσσια σπορ είναι από τις πιο κύριες ασχολίες των τουριστών. Στο νησί πνέουν ευνοϊκοί άνεμοι, δηλαδή υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για να απολαύσεις wind-surf ή kitesurfing που είναι από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των επισκεπτών. Ειδικά στην Χρυσή Ακτή διοργανώνονται κάθε χρόνο αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος windsurfing και εκεί συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος.
Οι παραλίες κατά πλειοψηφία με ψιλή άμμο, προσφέρονται για beach-soccer και για beach-volley και σε αρκετές από αυτές υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές, όπως και σχολές καταδύσεων για τους λάτρεις του βυθού.Στις περισσότερες παραλίες του νησιού λειτουργούν κιόσκια που προσφέρουν εξοπλισμό αλλά και εκπαίδευση για όλα τα θαλάσσια σπορ καθώς και σχολές και κέντρα καταδύσεων.
Με την πεζοπορία οι λάτρεις της φύσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους αυθεντικούς και φυσικούς θησαυρούς της Πάρου, ενός νησιού που η ξεχωριστή ομορφιά του αφήνει έκπληκτο τον επισκέπτη.Παραλίες με καταγάλανα καθαρά νερά, κάτασπρες εκκλησίες και παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια, λαμπερός ήλιος, ήπιες πλαγιές, κατάφυτες με ελαιόδενδρα.
Στην Πάρο οι λάτρεις της πεζοπορίας, μπορούν να κάνουν διαδρομές, όπως αυτές που προτείνονται παρακάτω:
Από το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, στην Παροικιά, προς τα Θαψανά και τους Αγίους Πάντες.
Από τις Λεύκες προς τα νότια χωριά Αρχίλοχος και Μάρπησσα.
Από τις Κουκουναριές, προς τη Νάουσα έως το Φάρο, στο βορειότερο άκρο του νησιού.
Από τον Δρυό έως το Πίσω Λιβάδι.
Από την Μάρπησσα στο Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου.
Επίσης, υπάρχει ένα πολύ όμορφο βυζαντινό μονοπάτι που συνδέει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο και προσφέρει μια μοναδική διαδρομή, που διέρχεται μέσα από ελαιώνες, διάρκειας 1,5 περίπου ώρας. Το Βυζαντινό μονοπάτι, έχει κατασκευαστεί πριν από 1.000 χρόνια και είναι στρωμένο στο μεγαλύτερο τμήμα του με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες.
Η Πάρος διαθέτει και αξιόλογα σπήλαια, εκ των οποίων το πιο σημαντικό είναι η Σπηλιά του Αρχίλοχου στον Αγιο Φωκά, στην είσοδο του λιμανιού της Παροικιάς. Είναι μία μεγάλη οπή στην σχεδόν κάθετη ακτή.
Μέσα σ’ αυτή τη σπηλιά λέγεται ότι αποσυρόταν και συνέγραφε τα ποιήματά του ο Αρχίλοχος ο Πάριος, ο πρώτος μεγάλος λυρικός ποιητής της Αρχαιότητας.. Το τοπίο πάντως είναι μεγαλειώδες: ένα απόκρημνο βραχώδες μέρος από όπου αγναντεύεις τη θάλασσα καθώς χάνεται στο άπειρο και τα αφρισμένα κύματά της να χτυπούν τον γύρω χώρο της σπηλιάς.
Άλλα σπήλαια είναι:
1) Η Σπηλιά κάτω από την Αγία Άννα, όπου βρίσκεται η σημερινή εκκλησία του Άη Γιάννη Σπηλιώτη. Εκεί στην αρχαιότητα λατρεύονταν οι Νύμφες.
2) Η Σπηλιά του Καλαμπάκη νοτιοδυτικά της Μάρπησσας και νότια του Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας, κάτω από ένα βουνό. Το σπήλαιο έχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες, υπήρξε δε κατοικία προιστορικών ανθρώπων όπως αποδεικνύουν ευρήματα (όστρακα, μαρμάρινα αντικείμενα κ.α.). Μέσα στη νσπηλιά μπαίνει κανείς έρποντας μέχρις ενός ορισμένου σημείου, γιατί από κει και πέρα είναι σκοτεινή και βαθιά. Δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί.
3) Κάτω από την κορυφή των Αγίων Πάντων, στις Δάφνες, υπάρχει ένα ενδιαφέρον, αλλά άγνωστο ακόμα, σπήλαιο σταλακτιτών.
Στα Ψυχοπιανά, 6 χλμ από την Παροικιά, κοντά στο μοναστήρι του Χριστού στο Δάσος, βρίσκεται η περιοχή «Πεταλούδες» που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό βιότοπο για ένα συγκεκριμένο κιτρινόμαυρο είδος πεταλούδας.
Είναι ένα τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς, όπου κυριαρχεί πυκνή βλάστηση και πολλά νερά. Εδώ την άνοιξη και το καλοκαίρι ο τόπος γεμίζει από πεταλούδες που πετούν χαμηλά κατά χιλιάδες, αναπαύονται στους θάμνους και χαρίζουν μια παραμυθένια ομορφιά στο τοπίο.