Μέσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου, ξεπροβάλλει ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, η Ίος. Αν και είναι μικρό νησί είναι ξεχωριστός προορισμός, με κύρια χαρακτηριστικά τις καθαρές θάλασσες με τα κρυστάλλινα νερά, τις απέραντες χρυσές αμμουδιές και τους γραφικότατους κολπίσκους.
Ο επισκέπτης που θέλει να ξεφύγει από τις συνηθισμένες διακοπές κι αναζητά κάτι διαφορετικό, στην Ίο θα βρει αυτή την ευκαιρία, μια και προσφέρεται για διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας και τις προτιμήσεις σας.


ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ίος είναι ιδανικός τόπος για περιηγητικό τουρισμό, λόγω της ορεινής μορφολογίας του εδάφους της. Αμέτρητα μονοπάτια βοσκών στα βουνά του νησιού, δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περπατήσει σε μέρη εκπληκτικής άγριας ομορφιάς και να απολαύσει τη θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΛΜΑ
Απόσταση: 0,8 χιλιόμετρα
Χρόνος πεζοπορίας: 15 λεπτά
ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΟΤΗ - ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ
Απόσταση: 2.3 χιλιόμετρα
Χρόνος: 90 λεπτά
ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΟΤΗ – ΧΩΡΑ
Απόσταση μονοπατιού: 6.5 χιλιόμετρα
Υπολογιζόμενος χρόνος πεζοπορίας: 4 ώρες
ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΜΥΛΟΠΟΤΑ - ΚΛΗΜΑ - ΠΙΚΡΙ ΝΕΡΟ - ΜΑΓΓΑΝΑΡΙ
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η διαδρομή μέχρι τον όρμο Κλήμα είναι μάλλον η καλύτερη στην Ίο. Από εκεί και πέρα η πορεία μέχρι το Μαγγανάρι είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΧΩΡΑ - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Απόσταση: 2.9 χιλιόμετρα
Χρόνος: 75 λεπτά
ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΧΩΡΑ - ΠΥΡΓΟΣ - ΨΑΘΙ
Απόσταση μονοπατιού: 10 χιλιόμετρα
Υπολογιζόμενος χρόνος πεζοπορίας: 5 ώρες
ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΧΩΡΑ - ΤΑΦΟΣ ΟΜΗΡΟΥ
Συνολική απόσταση: 9 χιλιόμετρα
Υπολογιζόμενος χρόνος πεζοπορίας: 4 ώρες
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αν σας ενδιαφέρει να γνωρίσετε τους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας κλπ. μπορείτε, κατόπιν συνεννόησης με τους ντόπιους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι, να τους επισκεφθείτε και να παρακολουθήσετε όλη την παραγωγική διαδικασία (βοσκή - άρμεγμα - τυροκομία - παραγωγή τυροκομικών προϊόντων). Επίσης το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους αλιείς και μελισσουργούς του νησιού. (Πληροφορίες: Δήμος Ιητών, τηλ. 2286 - 91505)
ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αν αγαπάτε την ιστιοπλοϊα, στην Ίο θα έχετε τη δυνατότητα, αφενός να προσορμιστείτε στο ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων (γι αυτό και το λένε και Μικρή Μάλτα) κι αφετέρου την ευκαιρία διαπλέοντας το νησί να ανακαλύψετε δεκάδες υπέροχους όρμους και αμμουδιές. Επίσης στις παραλίες του Μυλοπότα, του Λιμανιού και του Μαγγαναριού, μπορείτε να ασχοληθείτε με οργανωμένα θαλάσσια σπορ (κανό, ποδήλατα, σκι, τζετ-σκι, μπανάνα, κατάδυση, σερφ κλπ.).
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αν αγαπάτε τα σπορ και τον αθλητισμό μπορείτε να ασχοληθείτε στις διακοπές σας σε αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει το νησί. Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να ασχοληθείτε με: ποδόσφαιρο στο γήπεδο του Κάμπου, μπάσκετ και βόλλεϋ στο γήπεδο της Χώρας και στα γήπεδα των ξενοδοχείων και των Campings, για μπιτς βόλλεϋ και διάφορα άλλα θαλάσσια σπορ ιδανικές είναι οι παραλίες Μυλοπότα και Λιμανιού.Τέλος, αν είστε λάτρεις του τένις, μπορείτε να παίξετε κάποιες παρτίδες σε κάποια από τα ξενοδοχεία που διαθέτουν γήπεδο, στις παραλίες Μυλοπότα, και Λιμανιού.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ίος κοσμείται με 365 εκκλησίες, μοναστήρια και ξωκκλήσια που μπορείτε, αν σας ενδιαφέρει, να τα θαυμάσετε ένα προς ένα. Σημειώστε μόνο ότι σε κάποια από αυτά, θα πρέπει να βρείτε τον νεωκόρο της εκκλησίας που έχει τα κλειδιά ώστε να σας ανοίξει.Επίσης μπορείτε να ζήσετε από κοντά κάποιο από τα παραδοσιακά πανηγύρια του νησιού.Τα πιο ξακουστά γίνονται στις 24 Ιουνίου στο Μοναστήρι του Πύργου, στις 15 Αυγούστου την Παναγία την Γκρεμιώτισσα στην Χώρα, στις 29 Αυγούστου στον Άγ. Ιωάννη Κάλαμο και στην Ψάθη και στις 8 Σεπτεμβρίου στην Αγ. Θεοδότη και στο Παλιόκαστρο.