ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

1η Διαδρομή
Μονή Ζωοδόχου Πηγής - Παναγία Καλαμιώτισσα

Στη Ζωοδόχο Πηγή, απ’ όπου εκκινεί η διαδρομή αυτή μπορείτε να πάτε και με καϊκάκι από το λιμάνι.Προτού ξεκινήσετε αφιερώστε χρόνο για να δείτε τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής και τα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα Αιγλήτου.
Το μονοπάτι γενικά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση βατότητας διαθέτει καλή χάραξη και ορισμένα ανηφορικά τμήματα παρουσιάζουν δυσκολία καθώς έχουν μεγάλη κλίση. Η σήμανση είναι ικανοποιητική και για την προφύλαξη των περιπατητών στα απόκρημνα και επικίνδυνα σημεία έχουν τοποθετηθεί κάγκελα. Στο τέρμα της διαδρομής σας αναμένει η πιο συγκλονιστική θέα που έχετε δει ποτέ σας!..Η διάρκεια της διαδρομής με επιστροφή στο μοναστήρι εκτιμήθηκε σε 2:30 - 3:00 ώρες.
2η Διαδρομή
Ζωοδόχος Πηγή - Άγιος Μάμας - Καστέλι - Ζωοδόχος Πηγή

Η διαδρομή αυτή, που διέρχεται από σημεία με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον μπορεί να γίνει και τμηματικά:
Α. Μονή Ζωοδόχου Πηγής - Άγιος Μάμας.Μονοπάτι με εύκολη διαδρομή και μεσαία κλίση χωρίς απόκρημνα τμήματα. Κατάσταση καλή στην αρχή με καλή σήμανση. Στη συνέχεια στην περιοχή Χαλέπα η διέλευση δυσχεραίνει και στη μέση της διαδρομής το μονοπάτι γίνεται λίγο δύσβατο. Περίπου 300 - 500 μέτρα από πριν τον Άγιο Μάμα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Διάρκεια απλής μετάβασης 1:30 - 2:00 ώρες περίπου.
Β. Άγιος Μάμας - Καστέλι (σύνδεση με μονοπάτι Ανάφη Χώρα - Μοναστήρι Ζ. Πηγής).
Η διαδρομή μέσω του αρχαιολογικού χώρου Καστελιού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εξαιρετική. Η εναλλακτική διαδρομή προς το μονοπάτι (1) -Αγ. Ιωάννης, μπορεί να γίνει αλλά έχετε υπόψη ότι θα συναντήσετε μικρά προβλήματα χάραξης και απότομων κλίσεων κατά θέσεις. Το μονοπάτι Άγιος Μάμας - Καστέλι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση με καλή χάραξη. Μόνο ένα τμήμα του 300 - 500 μέτρα πριν τον αρχαιολογικό χώρο εμφανίζει κλίση >30%. Η σύνδεση της διαδρομής με το μονοπάτι (1) γίνεται μέσω ιδιωτικού χωματόδρομου.Διάρκεια απλής μετάβασης 1:30 - 2:00 ώρες.
Γ. Καστέλι - Άγιος Ιωάννης - Μοναστήρι Ζ. Πηγής.
Καλή κατάσταση της διαδρομής χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Μονοπάτι εύκολο στη διάβαση και καλά συντηρημένο. Στα τελευταία 400m - 500m έχει καλυφθεί από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο γι’ αυτό προτείνεται μια εναλλακτική διαδρομή στη συνέχεια της παραλίας του Μοναστηριού προς το Μοναστήρι από το αριστερό (ανατολικό) πρανές της μικρής κοιλάδας. Διάρκεια απλής μετάβασης 1:00 ώρα.
3η Διαδρομή
Άγιος Μάμας - Άγιος Αντώνιος

Από τον Άγιο Μάμα μέχρι και 1.5 Km προς τα Β.Α. έχει διανοιχτεί χωματόδρομος με καλή προσπέλαση πάνω στο μονοπάτι. Η διαδρομή αρχικά κατευθύνεται προς τα ανατολικά μέσα από τα αμπέλια και την κοιλάδα, διασχίζοντας τις “κατοικιές” ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου. Η ομορφιά του τοπίου είναι εξαιρετική μεταφέροντας τον πεζοπόρο δεκαετίες πίσω. Η βλάστηση διακρίνεται από εναλλαγή φρυγανότοπων με δένδρα καθώς και πολλά αμπέλια. Η θέα από τον Άγιο Αντώνιο είναι πραγματικά εντυπωσιακή: ο ναός κρέμεται κυριολεκτικά από τα βράχια και μπορεί να χρησιμεύσει ως κατάλυμα.
Προβλεπόμενη διάρκεια διαδρομής 2:00 ώρες.
Μπορείτε να επιστρέψετε από Άγιο Αντώνιο από την πάνω πλευρά (δυτικά της εκκλησίας). Υψόμετρο διαδρομής επιστροφής 230 - 320 m μέσα από “κατοικιές”, με καλή χάραξη και κατάσταση μονοπατιού.
Διάρκεια επιστροφής 1:30.
4η Διαδρομή
Ανάφη Χώρα - Ρούκουνας - Άγιος Ιωάννης

Το μονοπάτι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση στην αρχή, όμως μετά από το Κλεισίδι η κατάσταση του μονοπατιού είναι κακή, γι’ αυτό η Κοινότητα Ανάφης έχει λάβει μέριμνα για την διάνοιξή του. Διάρκεια διαδρομής 1:00 ώρα περίπου