ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πανηγύρια της Ανάφης διοργsανώνεται στις 8 Σεπτεμβρίου (το Γενέσιον της Θεοτόκου) προς τιμήν της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, της Παναγίας της Ανάφης. Την παραμονή, 7 Σεπτέμβρη, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού έπαιρναν τα πράγματα που θα χρειάζονταν μαζί τους (φαγητά, στρωσίδια…) και πήγαιναν στο Μοναστήρι. Ήταν σαν μία μεγάλη και ομαδική μετακόμιση. Άλλοι με τα ζώα, άλλοι με τα πόδια, αλλά οι περισσότεροι με βάρκες, αν ο Γαρμπής δεν έκανε τα δικά του, έπαιρναν τον δρόμο του Μοναστηριού. Στη Χώρα πίσω έμεναν συνήθως μόνο οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική αλλά παράλληλα μεγάλη ήταν η διάθεση για γλέντι και ευωχία. Αφού τελείωνε η ακολουθία στην Εκκλησία, όλοι παρακάθονταν για το δείπνο που πάντα ήταν κατσίκι από τα κτήματα του Μοναστηριού. Στη συνέχεια τον λόγο είχε η τσαμπούνα και ο χορός. Την επόμενη, 8 Σεπτέμβρη, μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι γυρνούσαν στη χώρα και το γλέντι συνεχιζόταν εκεί. Εκτός από τους Αναφιώτες, στο πανηγύρι συμμετείχαν και πολλοί Σαντορινιοί που έρχονται για να προσκυνήσουν στο Μοναστήρι της Ανάφης.
Σήμερα οι προσκυνητές μεταβαίνουν στο μοναστήρι πλέον με αυτοκίνητο, γιατί ανοίχτηκε δρόμος που φτάνει μέχρι το μοναστήρι, και δεν συνηθίζουν να διανυκτερεύουν όλοι στα κελιά του Μοναστηριού, προτιμούν να επιστρέφουν πάλι στο σπίτι τους. Σίγουρα το χρώμα της πατροπαράδοτης γιορτής, όπου σύσσωμο το νησί συνεόρταζε, έχει πλέον ξεθωριάσει. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει στο Μοναστήρι είναι ο επιβλητικός βράχος που δεσπόζει από πάνω, αναθυμούμενος θαρρείς με νοσταλγία τις ωραίες στιγμές του Πανηγυριού της Καλαμιώτισσας, όπως τελούνταν σε αλλοτινούς καιρούς.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στην Ανάφη διοργανώνονται τον Αύγουστο οι πολιτιστικές γιορτές «Υακίνθεια», οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορες εκδηλώσεις (αθλητικές, μουσικοχορευτικές κ.ά.).

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το αγνό αναφιώτικο μέλι Το αναφιώτικο ζαφοριστό (με κρόκο) ψωμί. Το φτιάχνουν οι νοικοκυρές την Πρωτοχρονιά. Ψήνεται στο παραδοσιακό φουρνί (ξυλόφουρνος) και παίρνει ένα έντονο κίτρινο χρώμα και έχει την ιδιάζουσα πικάντικη γεύση της ζαφοράς Τα χεροποίητα λουκάνικα, από χοιρινό κρέας, πολύ ξύδι και μπαχαρικά. Το λαδοτύρι, το ξιαλότυρο, η άρμη, η μυζήθρα (γίνεται ριγανάτη ή λαδιού)
Παραδοσιακά πιάτα της Ανάφης είναι:
Αιμαθιές της Τσικνοπέμπτης: Χοιρινά έντερα, γεμιστά με ρύζι, μαϊντανό, άνιθο, με σάλτσα αυγολέμονο.
Καρβουμάς: Ψιλοκομμένο φλεμόνι (πνευμόνι) χοίρου, τσιγαρισμένο με κρεμμύδι και μαγειρεμένο με ζαφορά. Τρώγεται ανακατεμένο με τυρί καί αυγό.
Κουλουρίδια: Σβόλοι από ζυμάρι, βρασμένοι μέσα σε κατσικίσιο γάλα. Σερβίρεται σε μορφή σούπας
Κατσίκι κοκκινιστό: συνοδεύεται από πατάτες ή μακαρόνια.
Λουκάνικα: Νοστιμιά φτιαγμένη όπως σε όλα τα Κυκλαδονήσια, από χοιρινό κρέας και αρωματικά βότανα.
Πιτάρια (ντόπια μακαρόνια): Σπιτικά μακαρόνια απο λεπτό φύλλο ζύμης πού ξεραίνονται στον ήλιο. Τρώγονται βρασμένα, συνοδευμένα με σάλτσα ντομάτας και ντόπιο ξυσμένο τυρί.
Τζονάρι: Παστό χοιρινό κρέας τσιγαρισμένο με κρασί και μαγειρεμένο με κρεμμύδια, πατάτες και μπαχαρικά.
Τσιλαρδιά: Χοιρινοκεφαλή, βρασμένη με ξύδι, πιπέρι, κανέλλα και ζαφορά.
Ψωμί ζαφοριστό: Τυρόψωμο (με τυρί φέτα) μυρωμένο με ζαφορά.
Σκορδομπάλοτα: μικρά κυλινδρικά κομμάτια από ζυμάρι, σαν μακαρόνια. Αφού βραστούν σερβίρονται με σάλτσα ντομάτα, σκόρδο και τυρί
Γλυκά Γεμιστά: Μπόλικο σησάμι, αμύγδαλα, ξύσμα πορτοκαλιών και κανελλογαρύφαλλα, μέσα σε μισοφέγγαρα λεπτής ζύμης που τηγανίζονται και ραντίζονται με σιρόπι.
Κουφέτο: Αγνό αναφιώτικο μέλι ανακατεμένο με ξεφλουδισμένη αμυγδαλόψυχα. Είναι το γαμήλιο γλυκό του κουταλιού αρκετών νησιών των Κυκλάδων μεταξύ των οποίων και της Ανάφης.
Μελιτερά: Γλυκά τυροπιτάκια με ντόπια μυζήθρα, αυγά, ζάχαρη και βανίλλια. Είναι τοπικό γλυκό έδεσμα το οποίο παραδοσιακά παρασκευάζεται και καταναλώνεται το Πάσχα.
Ξεροτήγανα: Φυλλαράκια λεπτής ζύμης, κομμένα σε διάφορα σχήματα, τηγανισμένα, μελωμένα και πασπαλισμένα με σησάμι ή καρύδα.
Σησαμόμελο: Καβουρντισμένο και κοπανισμένο στο γουδί σησάμι, ανακατεμένο με μέλι και κανέλλα. Το σησαμόμελο. το δίνουν στους γάμους μαζί με το κουφέτο, για να δυναμώσουν οι νεόνυμφοι

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου