Η ζωή στην Ψέριμο, για τον καλοκαιρινό επισκέπτη θα είναι λιτή. Λόγω της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, διαθέτει μόνο κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Μπορείτε να έρθετε και σαν ημερήσια εκδρομή από τα κοντινά νησιά, Κω και Κάλυμνο, για να απολαύσετε τις παρθένες παραλίες, να περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα, να ζήσετε κάποιες ήρεμες ώρες, σαν ένα διάλειμμα από τις πολύβουες παραλίες των μεγαλύτερων και πιο τουριστικών νησιών.
H μεγαλύτερη και ωραιότερη αμμουδιά του νησιού είναι τα Αυλάκια, κι επειδή είναι μπροστά στον μοναδικό οικισμό την προτιμούν οι περισσότεροι παραθεριστές. Τα νερά της θάλασσας είναι αβαθή, διάφανα και πεντακάθαρα. Είναι σαν μια απέραντη πισίνα.
Το νησί δεν έχει δρόμους, αλλά μπορείτε να το εξερευνήσετε εύκολα περπατώντας.
Αν θελήσετε να γνωρίσετε και τις υπόλοιπες όμορφες ακρογιαλιές που διαθέτει η Ψέριμος, περπατώντας από 10' μέχρι το πολύ 1 ώρα, μπορείτε να φτάσετε σε κάποια από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού, αμμουδιές στην πλειονότητά τους, ιδανικές για απομόνωση εκτός από την υψηλή τουριστική σεζόν που κάποιες μέρες καταλαμβάνονται από πλήθη επισκεπτών.
Μπορείτε λοιπόν περπατώντας να φτάσετε μέχρι τα Τρεβάθια, τη Ρούσσα, το Βαθύ ή τον Τάφο όπου παλαιότερα κατασκεύαζαν κεραμικά, ενώ αξίζει να αναζητήσετε και τη Μαραθούντα, την Κορακιά ή τη Γλίστρα, όλες τους μικρές μαγευτικές οάσεις που συνδυάζουν αμμουδιά και βραχάκια.

H παραλία της Παναγίας της Γραφιώτισσας είναι επίσης πολύ όμορφη. Μια μικρή παραλία με άμμο και χαλικάκι και πολύ καθαρά νερά. Φτάνει κάποιος μετά από πεζοπορία περίπου 40 λεπτών, από το λιμάνι του νησιού. Οφείλει το όνομά της στο εκκλησάκι της Παναγίας της Γραφιώτισσας που ορθώνεται ακριβώς πάνω στην ακτή. Ίχνη από παλαιοχριστιανικές βασιλικές, 5ου μ.X. αι., βρίσκονται στην περιοχή.
Το Βαθύ είναι μια κατακάθαρη παραλία με άμμο και χαλίκι, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ψερίμου, τα Αυλάκια Ένα μονοπάτι, που είναι αρκετά καλά οριοθετημένο, οδηγεί στην παραλία, μετά από περίπου τριανταπέντε λεπτά, προς τα ανατολικά. Το μονοπάτι ξεκινά πίσω από την ταβέρνα Η Ψέριμος. Να έχετε υπόψη ότι η παραλία Βαθύ δεν είναι οργανωμένη, οπότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό κι οτιδήποτε άλλο θα χρειαστείτε.
H Μαραθούντα βρίσκεται προς το βόρειο μέρος της νήσου Ψερίμου. Έχει πολύ καθαρά νερά και ακρογιαλιά από ψιλό χαλίκι. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Ένα μονοπάτι οδηγεί στη Μαραθούντα μετά από πεζοπορία περίπου σαρανταπέντε λεπτών.


ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΞΕΥΡΕΥΝΗΣΕΙΣ
ΝΗΣΙΔΑ ΠΛΑΤΗ
Δίπλα ακριβώς από την Ψέριμο βρίσκεται η νησίδα Πλάτη, με δυο μόνον κατοίκους (ένα ζευγάρι).
Η Πλάτη έχει κάποιες μικρές αλλά πολύ καθαρές παραλίες, που τις επισκέπτονται αυτοί που έρχονται με δικό τους σκάφος, αλλά μπορείτε να πάτε και με βαρκάκι από την Ψέριμο.
Τα νερά της Πλάτης θεωρούνται από τα πιο καθαρά των Δωδεκανήσων.
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Στο βόρειο άκρο της νησίδας Πλάτης, αλλά και στο νότιο, βρίσκονται βυθισμένα δύο γερμανικά πλοία, που μετέφεραν πολεμοφόδια στις 14 Μαΐου του 1944. Οπότε είναι μια καλή ευκαιρία, για όσους αγαπούν τις καταδύσεις, να κάνετε και μια μικρή υποβρύχια εξερεύνηση.
Στην Ανατολική ακτή της Ψερίμου, στο βυθό, κείτεται το κουφάρι ενός βυθισμένου πλοίου.
To Thor Star ήταν ένα πλοίο που πιθανόν ερχόταν από τη Συρία. Αγκυροβόλησε στις ανατολικές ακτές της Ψερίμου, αλλά λόγω θαλασσοταραχής, προσέκρουσε στα βράχια και βυθίστηκε. Το ναυάγιο, που βρίσκεται περίπου στα 20 μέτρα βάθος, είναι τόπος πολύ συχνών καταδυτικών εξορμήσεων, τόσο οργανωμένων όσο και μεμονωμένων.