Φεστιβάλ Ναυπλίου
Το Ναύπλιο φιλοξενεί ένα σημαντικό μουσικό φεστιβάλ, που συγκεντρώνει το μουσικόφιλο κοινό της λόγιας μουσικής κάθε καλοκαίρι. Ναυπλιώτες, αλλα και σταθεροί επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα και τον κόσμο βρίσκουν την ευκαιρία να απολαύσουν στους ιστορικούς χώρους της πόλης, στο Παλαμήδι, στο Βουλευτικό, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Αρβανιτιά, στην Πλατεία Συντάγματος και το Μπούρτζι, ακούγοντας εκτελέσεις που προσφέρουν σολίστ και μουσικά σύνολα διεθνούς κύρους.

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

  1. ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ (Τελευταία Κυριακή Αποκριάς)
  2. ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (Μάιος)
  3. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ (Ιούλιος)
  4. ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΒΛΙ (Ιούλιος)
  5. ΚΙΑΝΑ (Αύγουστος)
  6. ΠΟΡΤΕΣ ΠΑΠΑΛΙΝΑΣ (Σεπτέμβριος)

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Η Επίδαυρος είναι παγκοσμίως γνωστή για το αρχαίο Θέατρο με την εκπληκτική ακουστική, τη μοναδική συμμετρία, την ασύγκριτη ομορφιά. Το θέατρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου αποτελεί μια από τις τελειότερες μορφές που έλαβε η αρχιτεκτονική του θεάτρου της αρχαιότητας. Το μνημείο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ στο παρακείμενο μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τμήματα του θόλου και του Ναού του Ασκληπιού, καθώς και άλλα αξιόλογα ευρήματα από την περιοχή.

Τους θερινούς μήνες, στο αρχαίο θέατρο λαμβάνουν χώρα τα «Επιδαύρια», το φεστιβάλ αρχαίου δράματος που συγκεντρώνει χιλιάδες λάτρεις του θεάτρου απ' όλο τον κόσμο. Μεγάλοι δραματουργοί, Έλληνες και ξένοι, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο απαιτητικό κοινό της Επιδαύρου την προσωπική τους προσέγγιση στα αριστουργήματα της τέχνης τους. Τα τελευταία χρόνια, μουσικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Το κύρος του φεστιβάλ, η ιερότητα του χώρου, η ομορφιά του τοπίου κάνουν την επίσκεψη στην Επίδαυρο απαραίτητη εμπειρία που όλοι θα πρέπει να ζήσουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Το Κολιάκι που εκτός από την καταπληκτική θέα του, είναι μια πρόκληση για τους καλοφαγάδες, μια και είναι φημισμένο για τις χυλοπίτες και το ψωμί του.
Τα τυριά που έφτιαχνε ο Αρεσθανάς, ο γιδοβοσκός, μάλλον ήταν εφάμιλλα σε ποιότητα με τα σημερινά τυριά της περιοχής, της οποίας η τυροκομική παράδοση χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το ίδιο και η παράδοση για το βραβευμένο ψωμί της περιοχής. Η Επιδαύρια γη είναι φημισμένη για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα, όταν, χαμένη στο βάθος των μυθολογικών χρόνων, μια γίδα έθρεψε και έσωσε από βέβαιο θάνατο τον εγκαταλειμμένο νεογέννητο Ασκληπιό.
Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ξεκίνησε το 1954 με τρεις μόνο παραστάσεις του «Ιππόλυτου» του Ευριπίδη. Από τότε έχουν διδαχθεί σχεδόν όλες οι αρχαίες τραγωδίες, οι κωμωδίες και τα σατυρικά δράματα που έχουν διασωθεί. Μπορεί οι θεατρικές παραστάσεις να θεωρούνται ψυχαγωγία, αλλά το αρχαίο δράμα διδάσκεται σε επιλεγμένους χώρους, πλάι σε ιερά.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
6 ΜΑΪΟΥ, ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΑΦΕΙΜ (ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ)
6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ)
2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ (ΔΗΜΑΙΝΑ)
2 ΜΑΪΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΤΡΑΧΕΙΑ)
21 ΜΑΪΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ (ΔΗΜΑΙΝΑ)
6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΝΕΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ)

ΕΡΜΙΟΝΗ

Οι εκδηλώσεις που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στην Ερμιόνη είναι: «το γιάλα-γιάλα», των Θεοφανείων, μοναδικός και ο ξεχωριστός τρόπος εορτασμού τους, τα Κούλουμα στα Μανδράκια την Καθαρά Δευτέρα, το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου με αποκορύφωμα το Χορωδιακό Φεστιβάλ. Στο Ηλιόκαστρο το πανηγύρι των Αγ. Αποστόλων στις 30 Ιουνίου. Στη Θερμησία το πανηγύρι ανήμερα του Ευαγγελισμού 25 Μαρτίου και 15 Αυγούστου το πανηγύρι στην Αγ. Αικατερίνη.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου