Η Κασσάνδρα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο από τα τρία πόδια. Οι πεδιάδες της είναι χρυσαφιές από τα καλλιεργημένα χωράφια, ενώ οι κυματιστοί λόφοι της έχουν πυκνή βλάστηση και γαλήνια δάση από έλατα. Οι κάτοικοι της ενδοχώρας είναι γεωργοί που ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και άξιοι συνεχιστές των αρχών της Ελληνικής φιλοξενίας.
ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ
Το «φεστιβάλ της θάλασσας» αποτελεί την απόλυτη πολιτιστική πρόταση που συνοδεύει τα καλοκαιρινά βράδια των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Κάθε καλοκαίρι η ελίτ των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων της χώρας φιλοξενούνται στο ανοικτό αμφιθέατρο της πόλης και προσφέρουν ηδύποτες γεύσεις πολιτισμού.
Ένα κοινό γνώρισμα του πολιτισμού και της θάλασσας είναι οι ανοκτοί ορίζοντες. Έχοντας στραμμένο το βλέμμα του σε αυτούς τους πολιτιστικούς ορίζοντες με τους οποίους είναι δεμένη άρρηκτα η Ελλάδα, ο Δήμος ξεκίνησε το 1999 τις καλοκαιρινές πολιτιστικές του εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ». Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα η πορεία του φεστιβάλ θυμίζει την ρότα ενός καραβιού που ταξιδεύει στο αέναο πολιτιστικό πέλαγος και «δένει»σε όλα τα λιμάνια των παραστατικών τεχνών. Στο ανοικτό αμφιθέατρο τον Ν. Μουδανιών-ένα χώρο «στολίδι» για τον Δήμο- τα βράδια του Ιουλίου και του Αυγούστου κάθε καλοκαιριού- οι θεατές μυούνται στο αρχαίο, κλασσικό και σύγχρονο θεατρικό ρεπερτόριο από τους κορυφαίους κρατικούς οργανισμούς, το Εθνικό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπως και διάφορα εξίσου σημαντικά Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και θεατρικούς οργανισμούς. Αλλά και η μουσική με το τραγούδι έχουν την τιμητική τους καθώς τα περισσότερα ονόματα των Ελλήνων πρεσβευτών τους έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους πάνω στη σκηνή του6 θεάτρου για να ευχαριστήσουν τις χιλιάδες των θεατών. Ελάτε λοιπόν και φέτος στο μακρύ πολιτιστικό μας ταξίδι, γνωρίστε τις πολιτιστικές μας προτάσεις και ετοιμαστείτε να αφουγκραστείτε τις φωνές των μυσταγωγών του φεστιβάλ μας για μια ουσιαστική καταβύθιση στον πολιτισμό.
Παραδοσιακό πανηγύρι του Αγ. Πνεύματος (Πεντηκοστή). (Συκιά).
Φεστιβάλ παράδοσης τον Ιούνιο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις. (Συκιά).
Το πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο. Τριήμερες εκδηλώσεις, (Σάρτη).
Παραδοσιακό πανηγύρι του Αγ. Αθανασίου (18 Ιανουαρίου), (Συκιά).
Αλογοδρομίες του Αγ. Γεωργίου.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου