Η ΦΥΣΗ της ΣΙΦΝΟΥ

Στη Σίφνο συναντάμε τα κύρια χαρακτηριστικά που διακρίνουν γενικά το κυκλαδικό τοπίο, όπως το ξέρουμε σήμερα. Τα κυρίαρχα στοιχεία του είναι η φρυγανώδης βλάστηση, εκεί όπου το έδαφος χρησιμοποιείται σαν βοσκοτόπι και οι αναβαθμοί (πεζούλες), με σκοπό να συγκρατείται το χώμα. Εκεί καλλιεργούνταν σιτηρά, αμπελώνες ή φυτεύονταν λίγες ελιές. Υπήρξαν εποχές που η Σίφνος και τα γειτονικά νησιά μπορούσαν να θρέψουν ένα σημαντικό πληθυσμό κατοίκων από τη συγκομιδή. Σήμερα όμως οι περισσότεροι αναβαθμοί μένουν χέρσοι, καθώς οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό.
Το έδαφος της Σίφνου κρύβει πολλά είδη μαρμάρου κρυσταλλικά έως μακροκρυσταλλικά και άλλα πετρώματα. Μεταλλεύματα σιδήρου και μαγγανίου ανευρίσκονται σήμερα κυρίως στις θέσεις Άγιος Σώστης, Άγιος Σιλίβεστρος, Βορεινή, Κάψαλο κ.ά. Τα μεταλλεία της Σίφνου ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και είχαν προσφέρει μια πηγή πλούτου στο νησί. Αναφέρονται από τον Παυσανία, τον Ηρόδοτο, το Στράβωνα και τον Πλίνιο.
Λέγεται ότι η Σίφνος ήταν πλούσια σε σίδηρο, μόλυβδο, χρυσό και άργυρο και επειδή οι Σιφνιοί αθέτησαν κάποτε την υπόσχεση που είχαν δώσει στο θεό Απόλλωνα, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να στέλνουν ως φόρο υποτέλειας ένα χρυσό αυγό στο ιερό των Δελφών (έστειλαν ένα επίχρυσο αντί χρυσού), η θάλασσα ανέβηκε, πλημμύρισε και εξαφάνισε τα μεταλλεία. Τα πλέον γνωστά μεταλλεία κατά την αρχαιότητα, ήταν του Αγίου Σώστη και το μεταλλείο του Καψάλου ή Σχισμάδων.
Στην περιήγησή του στη Σίφνο ο επισκέπτης συναντά δασάκια από θαμνώδη κυπαρίσσια, πικροδάφνες και αρμυρίκια ενώ στο βυθό σχηματίζονται αποικίες από το γνωστό θαλάσσιο φυτό ποσειδωνία (poseidonia oceanica), που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Σίφνος αποτελεί καλό πέρασμα για τα μεταναστευτικά πουλιά, όπως ο ερωδιός, τα παρυδάτια, ο συκοφάγος (oriolus oriolus), ο μελισσοφάγος, το τρυγόνι και πολλά υδρόβια πουλιά. Βέβαια υπάρχουν και πτηνά τα οποία έρχονται στη Σίφνο για να ξεκαλοκαιριάσουν μεταξύ των οποίων ο κοκκινοκεφαλάς, το ορνιθοχελίδονο, οι σταχτάρες κ.ά.
Επί πλέον στο νησί ζουν αρπακτικά πουλιά όπως ο δεντρογέρακας, ο αρτέμης (calonectris diomedea), ο σπιζαετός (hieraaetus fasciatus), ο πετρίτης (falco peregrinus), ο μαυροπετρίτης (falco eleonorae) κ.ά. Για τα είδη αυτά των ζώων και πτηνών που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, η δυτική Σίφνος έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Ολόκληρη η Σίφνος είναι γεμάτη από μικρά μονοπάτια που περιμένουν τους επίδοξους περιηγητές να τα χαρούν. Πολλά απ’ αυτά, περιμετρικά του νησιού, οδηγούν σε πάμπολλους μαγευτικούς ορμίσκους, πανέμορφα ησυχαστήρια για τους λάτρεις της περιπέτειας ή αυτούς που επιθυμούν να γνωρίσουν το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή. Πολλοί όρμοι είναι προσιτοί μόνο με καΐκια ή με ιδιωτικά σκάφη.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Διαδρομή 1 (1,5χλμ.): Απολλωνία-Αρτεμώνα
Διαδρομή 2 (2χλμ.): Αρτεμώνας-Άγιος Λουκάς-Άγιος Σώστης-Μάινας-Παναγιά Πουλάτη
Διαδρομή 3 (4χλμ.): Άγιος Βασίλειος-Φάρος-Γλυφό-Μεταλλεία-Αποκοφτό
Διαδρομή 4 (5χλμ.): Πλατύς Γιαλός-Φυκιάδα
Διαδρομή 5 (5χλμ.): Καταβατή-Σκάφη-Μαύρο Χωριό
Πληροφορίες, Δήμος Σίφνου, τηλ. 22840 31345


ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Στη Σίφνο, για όσους αγαπούν το περπάτημα και τις εξερευνήσεις, υπάρχουν γραφικά μονοπάτια που οδηγούν σε μέρη που δεν υπάρχει πρόσβαση με άλλο τρόπο. Αν θέλετε να επισκεφτείτε την Παναγία την Πουλάτη, τον Άγιο Σώστη στα αρχαία μεταλλεία χρυσού, το Φοινικίδι, την αρχαία ακρόπολη του Άγιου Νικήτα στο Σελάδι, τον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό, την Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα και διάφορα άλλα αξιόλογα και γραφικά αξιοθέατα της Σίφνου, μπορείτε να πάτε περπατώντας μέσω των μονοπατιών.Σας προτείνουμε ορισμένες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ή μέσω κάποιου ταξιδιωτικού γραφείου που οργανώνει πεζοπορικές διαδρομές παρέχοντάς σας και συνοδό.
Μια επιλογή είναι να επισκεφτεί κανείς την Αρχαία Ακρόπολη του Άγιου Ανδρέα. Η ανάβαση προς την κορυφή διαρκεί περίπου 25 λεπτά, δεν είναι καθόλου κουραστική και γίνεται μέσω ενός στενού, ελικοειδούς μονοπατιού. Η θέα από το ψηλότερο σημείο του λόφου είναι μαγευτική και αποζημιώνει όποιον αποφασίσει να το επισκεφτεί.
Επίσης μπορείτε να περπατήσετε στο μονοπάτι που ξεκινάει από το μικρό εκκλησάκι, την Αγία Μαρίνα του Καδέ, στο δρόμο για το Βαθύ, και να φτάσει στον «Άγιο Ιωάννη το Μαύρο Χωριό».
Ένα ακόμη όμορφο μονοπάτι είναι αυτό που οδηγεί στο ψηλότερο μοναστήρι της Σίφνου, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται σε υψόμετρο 695 μέτρων με υπέροχη θέα. Το μονοπάτι που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία ξεκινάει από το πλάι της « Μονής της Παναγίας των Φυρογιών».
Μια ακόμα προτεινόμενη διαδρομή είναι να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι του Άγιου Σώστη, κοντά στα αρχαία μεταλλεία του χρυσού. Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει από τον οικισμό του Άγιου Μηνά, στο δρόμο της Χερρονήσου. Η θέα του απέραντου γαλάζιου από το μοναστήρι είναι πανέμορφη!
Μια άλλη ιδέα για βόλτα που μπορείτε να κάνετε, είναι να ξεκινήσετε από τον Αρτεμώνα, με κατεύθυνση προς την Μονή της Παναγίας της Πουλάτης, όπου η άγρια ομορφιά των βράχων θα σας γεμίσει δέος. Από εκεί ξεκινάει και ένα άλλο μονοπάτι, κατά μήκος της ακτής, το οποίο οδηγεί στο Κάστρο, την πανάρχαιη πρωτεύουσα του νησιού. Η διαδρομή αυτή είναι ξεκούραστη. Αξίζει να περπατήσετε και το μονοπάτι που διασχίζει γραφικές αγροτικές περιοχές και τελικά να φτάσετε στο ψαροχώρι Φάρος, όπου σώζονται και θεμέλια από αρχαία φρυκτωρία.
Αν έχετε όρεξη για περισσότερη εξερεύνηση του νησιού, από εκεί υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το «Γλυφό» του Φάρου και φτάνει μέχρι τη γλώσσα του βράχου όπου έχει κτιστεί το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής, της πολιούχου της Σίφνου.