Η Μύκονος πήρε το όνομά της από το Μύκονο, γιό του μυθικού βασιλιά της Δήλου, Άνιου, απόγονου του θεού Απόλλωνα και της νύμφης Ρυούς.
Η αρχαία παράδοση αναφέρει ότι κάτω από τους γρανιτένιους βράχους της Μυκόνου βρίσκονται θαμμένοι οι Γίγαντες που σκότωσε ο Ηρακλής.
Ένας θολωτός τάφος έξω από τη Χώρα υπογραμμίζει την ακμή μιας μυκηναϊκής εγκατάστασης στο δυτικό τμήμα του νησιού. Οι προϊστορικές όμως θέσεις, διάσπαρτες παντού στο νησί, φανερώνουν ανθρώπινη παρουσία και πριν από το 4000 π. Χ.. Οι Ίωνες πρέπει να εγκαταστάθηκαν εδώ γύρω στο 1000 π. Χ.. Στην κλασσική περίοδο το νησί θα ήταν μάλλον φτωχό, αλλά με δύο πόλεις (στο δυτικό και το ανατολικό τμήμα του αντίστοιχα) και με κύρια απασχόληση των κατοίκων τη γεωργία. Οι θεοί που λατρεύονταν ήταν κυρίως ο Διόνυσος, η Δήμητρα, ο Δίας, ο Απόλλων, ο Ποσειδώνας και ο Ηρακλής.
Από παραστάσεις αρχαίων νομισμάτων καταλαβαίνουμε οτι προστάτες θεοί του νησιού ήταν ο Διόνυσος και η Δήμητρα.
Στη συνέχεια, το νησί περνά στα χέρια των Ρωμαίων κι ύστερα των Βυζαντινών μέχρι τον 13ο αιώνα. Μετά τις σταυροφορίες και τα επακόλουθα τους περνά στα χέρια των Βενετών και αργότερα, όταν οι Τούρκοι κατακτούν το Αιγαίο, υπάγεται στη δικαιοδοσία του αρχηγού του Οθωμανικού στόλου, διατηρώντας λεπτές ισορροπίες μεταξύ Βενετών και Τούρκων και ένα είδος αυτοδιοίκησης.
Οι Μυκονιάτες, άριστοι ναυτικοί, επιδόθηκαν την επόμενη περίοδο με επιτυχία στη ναυτιλία και το εμπόριο, αλλά και την πειρατεία, ενώ πήραν ενεργό μέρος και στα Ορλωφικά (1770-74). Στην Επανάσταση του 1821 η Μύκονος έλαβε μέρος με 4 εξοπλισμένα πλοία και ανέδειξε μιας σπάνιας γοητείας όσο και τραγική μορφή, την ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους.
Με την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, η δυναμική αστικής τάξη της καλλιεργεί δεσμούς με τα εμπορικά κέντρα του εξωτερικού. Η επικράτηση της νέας τεχνολογίας όμως (ατμός, Διώρυγα της Κορίνθου) και ο 1ος Παγκόσμιος πόλεμος, αφαίρεσαν τη δύναμή της. Ο τουρισμός, λίγο λιγότερα, θα της ξαναδώσει το δυναμισμό και την αίγλη που την κατέκτησε το σημερινό, διάσημο σ' όλο τον κόσμο, κοσμοπολίτικο θέρετρο.
Στα μέσα της δεκαετίας του '50, η Μύκονος αρχίζει να μετατρέπεται σε κοσμοπολίτικο θέρετρο, προσελκύοντας αναρίθμητους επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου