ΛΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Η ιδιαίτερη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του νησιού είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη. Εδώ φαίνεται καθαρά πως ο κτίστης κατάφερνε με σοφία να προσαρμόσει την κατοικία έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και παράλληλα να εντάσσεται απόλυτα στη λιτότητα του άγριου κυκλαδίτικου τοπίου.
Σήμερα θαυμάζουμε τους μικρούς αλλά απόλυτα λειτουργικούς εσωτερικούς χώρους, το πώς προσαρμοζόταν το κτίσμα στην κλίση του εδάφους για να μην χρειαστεί πολύ σκάψιμο στα θεμέλια, την σοφή εκμετάλλευση του ευνοϊκού προσανατολισμού για την προστασία από τους δυνατούς βοριάδες του Αιγαίου και το κρύο, τον τρόπο που δένουν οι οικίες με το τοπίο ώστε να γίνονται κυριολεκτικά μέρος της ίδιας της φύσης.Τα άπειρα δαιδαλώδη στενά δρομάκια στρωμένα με πέτρινες πλάκες και ασπρισμένους τους αρμούς αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο με τις ασβεστωμένες προσόψεις των ακανόνιστα χτισμένων σπιτιών και εκκλησιών.
Ένα έργο λαϊκής μα σοφής και αξιοθαύμαστης τέχνης απλώνεται μπροστά στα μάτια μας κάτασπροι συνεχόμενοι κύβοι, κάτω από το εκτυφλωτικό αιγαιοπελαγίτικο φως, σε διαστάσεις εναρμονισμένες με το ανθρώπινο μέτρο, μια ειδυλλιακή εικόνα μοναδική στον κόσμο, που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη!..
Η πλειοψηφία των λιγοστών κατοίκων της Ηρακλειάς ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία, ενώ ευνοείται και η ανάπτυξη της μελισσοκομίας λόγω της χαμηλής, θαμνώδους βλάστησης Το νησί φημίζεται για τα νόστιμα παραδοσιακά του τυριά, τα κρέατα (κατσίκι, αρνί και χοιρινό), τη φάβα και το θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
· Στις 15 Αυγούστου στον περίβολο της Εκκλησίας της Παναγίας στο ομώνυμο χωριό.
· Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στον περίβολο του Ιερού Ναού στο ομώνυμο χωριό.
· Στις 28 Αυγούστου παραμονή της εορτής της Αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου γίνεται μέγας εσπερινός μέσα στην 1η μεγάλη αίθουσα του ομωνύμου σπηλαίου. Συρρέει πλήθος κόσμου και από τα γύρω νησιά, το θέαμα είναι φαντασμαγορικό.
· Στις 8 Νοεμβρίου ημέρα της εορτής των παμ. Ταξιαρχών Μιχαήλ-Γαβριήλ γίνεται πανήγυρις από την κτήτωρα Σοφία Σπανού και τον σύζυγό της Στέλιο με βοήθεια των αδελφών της Ντίνας Πρασίνου και Ευθαλίας Δενδρινού

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου