Η Ηρακλειά προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση. Δεν έχει έντονη νυκτερινή ζωή, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ήσυχους περιπάτους, πεζοπορία ή καταδύσεις για να θαυμάσουν τον πλούσιο βυθό. Ολόκληρο το σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων συμπεριλαμβανόμενης της Ηρακλειάς, ανήκουν στο δίκτυο NATURA και είναι προστατευόμενες περιοχές.Το λιμάνι διαθέτει πόσιμο νερό για την εξυπηρέτηση των επιβατών των σκαφών που το προσεγγίζουν. Το νησί διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο. Να θυμάστε ότι στην Ηρακλειά δεν υπάρχει σταθμός βενζίνης ούτε τραπεζική εξυπηρέτηση.


ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Στην Ηρακλειά υπάρχουν αρκετά μονοπάτια, μερικά απ’ αυτά οδηγούν σε πανέμορφες παραλίες και άλλα σε γραφικά αξιοθέατα του νησιού.
1. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ
Ένα ιδιαίτερο μονοπάτι το οποίο αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι αυτό που οδηγεί από τον Αγιο Γεώργιο στο Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. Η διαδρομή είναι από τις ομορφότερες. Το μονοπάτι διέρχεται δίπλα από την κορυφή (φρύδι) του ορεινού όγκου, απ’ όπου η θέα είναι μοναδική και η εμπειρία συναρπαστική. Έχει πολύ καλή σηματοδότηση το συγκεκριμένο μονοπάτι και είναι άριστα συντηρημένο, το οποίο ξεκινά από την έξοδο του οικισμού, εκεί που βρίσκεται το εκκλησάκι του Ταξιάρχη. Σε ορισμένα σημεία το μονοπάτι είναι λιθόστρωτο, σε μεγάλο μήκος της διαδρομής είναι χωματόδρομος ή τσιμεντόδρομος. Στο τέλος της διαδρομής θα συναντήσετε το σπήλαιο του Αη Γιάννη, ένα από τα ωραιότερα των Κυκλάδων.
Μήκος διαδρομής 5.200 μ.
Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες
2. ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ – ΟΡΜΟΣ ΑΛΙΜΝΙΑΣ
Σύντομη, εύκολη αλλά και αρκετά γραφική διαδρομή, μια και από το διάσελο θα μπορείτε να αγναντέψετε τον δαντελωτό όρμο της Αλιμνιάς αλλά και την όμορφη παραλία του Καρβουνόλακου. Θα δείτε τις τρύπες στα βράχια που έχουν μεταμορφωθεί σε στάνες για κατσίκια. Άλλωστε για να καταλήξετε στην παραλία κάποια από τις γιδόστρατες θα χρησιμοποιήσετε.
Μήκος διαδρομής 2.000 μ.
Διάρκεια διαδρομής 40 λεπτά
3. ΟΡΜΟΣ ΑΛΙΜΝΙΑΣ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης διαδρομής, στην περίπτωση που δεν κατευθυνθείτε προς την παραλία της Αλιμνιάς αλλά συνεχίσετε με κατεύθυνση προς τη Βουρκαριά και αφού συναντήσετε την πρώτη διαδρομή (1) θα φτάσετε στον τελικό προορισμό το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου. Σε ορισμένα σημεία το μονοπάτι έχει ανηφορική διαδρομή.
Μήκος διαδρομής 6.500 μ.
Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες
4. ΛΙΒΑΔΙ – ΚΑΣΤΡΟ
Σύντομη αλλά συναρπαστική πεζοπορική διαδρομή, ενώ ανεβαίνοντας θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε από κοντά τα μεγαλόπρεπα ερείπια του οχυρού οικισμού της ελληνιστικής περιόδου.
Μήκος διαδρομής 400 μ.
Διάρκεια διαδρομής 10 λεπτά
5. ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΟΡΜΟΣ ΜΕΡΙΧΑ
Από την Παναγιά θα ανηφορίσετε προς τον Προφήτη Ηλία όπου θα σας δοθεί η δυνατότητα να απολαύσετε μια πανοραμική θέα που η ομορφιά της θα σας μαγέψει. Στη διάρκεια της διαδρομής επίσης η θέα είναι πανέμορφη και στο τέλος σας επιφυλάσσει το καλύτερο: τους θεαματικούς βράχους του όρμου και τη γαλάζια απεραντοσύνη του πελάγους.
Μήκος διαδρομής 2.200 μέτρα
Διάρκεια διαδρομής 40 λεπτά
6. ΠΑΝΑΓΙΑ – ΚΟΡΥΦΗ ΠΑΠΑ
Διασταυρώνεται στην αρχή με το προηγούμενο μονοπάτι, αλλά θα μπείτε στο πλακόστρωτο μονοπάτι που κατηφορίζει και το οποίο θα βρείτε στο τέλος του τσιμεντόδρομου νότια της Παναγιάς. Θεαματική διαδρομή και η θέα από την κορυφή είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε!..
Μήκος διαδρομής 2.000 μέτρα
Διάρκεια διαδρομής 40 λεπτά
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η ακτογραμμή της Ηράκλειας περιλαμβάνει:
Ήπιες αμμώδεις παραλίες: Αγ. Γεώργιος, Λιβάδι, Βορινή, Σπηλιά, Αλιμιά
Ακτές με βότσαλα: Καρβουνόλακκος
Βραχώδεις ακτές: Ξυλομπάτης
Απότομες και απόκρημνες ακτές:Μέριχας, Βάλα
Αξιοσημείωτο είναι πως όλες οι παραλίες είναι καθαρές με κρυστάλλινα νερά. Τα καλοκαίρια γίνονται τακτικές εκδρομές με ταχύπλοο που περιλαμβάνουν το γύρο της Ηρακλειάς και τις παραλίες οι οποίες δεν είναι προσιτές σε οχήματα και πεζούς.
Αγ. Γεώργιος
Είναι η πιο εύκολη σε πρόσβαση παραλία για όσους δεν έχουν διάθεση για περπάτημα και μετακινήσεις. Τα νερά έχουν υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα και τα αρμυρίκια στην αμμουδιά προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους.
Λιβάδι
Μεγάλη αμμουδιά που απλώνεται σε μήκος και σε πλάτος. Το νησάκι Βενέτικο μπροστά της και η θέα στην αντικρινή Σχοινούσα συμπληρώνουν το σκηνικό. Καθώς βρίσκεται στο δρόμο για την Παναγιά, είναι η παραλία που προτιμούν οι περισσότεροι λόγω της εύκολης πρόσβασης. Ιδανική για τα παιδιά, μια και τα ρηχά νερά της είναι ότι πρέπει για τις πρώτες τους βουτιές αλλά και για παιχνίδι.
Τουρκοπήγαδο
Με βότσαλα και σχετικά εύκολη πρόσβαση από μια πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή γύρω στη μισή ώρα από την Παναγιά.
Καρβουνόλακος
Μια μικρή παραλία ανάμεσα στο Mέριχα και την Aλιμιά. Αυτό που την καθιστά μοναδική είναι το απίθανο χρώμα των νερών της. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι με σκάφος.
Αλιμιά
Ιδανική και για καταδύσεις. Άλλωστε, κάτω από τα γαλαζοπράσινα νερά της κρύβεται ένα γερμανικό αεροπλάνο που καταρίφθηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πλούσια αμμώδης παραλία ενδείκνυται για μοναδικό κολύμπι και ξενοιασιά.
Βορεινή Σπηλιά
Ήπια αμμώδης παραλία στο βόρειο τμήμα του νησιού, αρκετά κοντά στον Άγιο Γεώργιο. Λόγω του βοριά που φυσάει ασταμάτητα τα νερά είναι πεντακάθαρα και διάφανα.
Ξυλομπάτης, Τρίμπουνας
Χαμηλές βραχώδεις παραλίες, βορειοδυτικά. Αν τύχει να βρεθείτε εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος, θα μαγευτείτε από την πανδαισία των πορφυρών τόνων που βάφουν το πέλαγος.