ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ
Τα πανηγύρια της Σαμοθράκης είναι πολύ όμορφα. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σε αυτά τις τοπικές ενδυμασίες, την παραδοσιακή μουσική και τους παραδοσιακοί χοροί που τα κάνουν ξεχωριστά και τους προσφέρουν ιδιαίτερη ζωντάνια.
Σχεδόν σε όλες τις εποχές του χρόνου γίνονται πανηγύρια με τα οποία εκδηλώνουν τη βαθειά τους πίστη και λατρεία οι κάτοικοι.
Μερικά από αυτά είναι:
Tου Αγίου Αθανασίου, στις 18 Ιανουαρίου, κοντά στο χωριό Αλώνια
Tων Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου στη Χώρα. Την Πέμπτη της Διακαινησίμου
Tο πανηγύρι της Παναγίας της Καμαρώτισσας, της Αναλήψεως στα Θέρμα, τις 20 Ιουλίου στο Προφήτη Ηλία, στις 26 Ιουλίου στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής κοντά στη Παλιάπολη, στις 6 Αυγούστου στο ξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και το Δεκαπενταύγουστο στα Θέρμα.
Ο οικισμός του Προφήτη Ηλία γιορτάζει σύσσωμος στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου που έδωσε το όνομά του στο χωριό, με ένα μεγάλο πανηγύρι! Ο οικισμός βρίσκεται σε απόσταση 13 χλμ. από το λιμάνι του νησιού και στην εκκλησιά του μαζεύεται κόσμος από τα γύρω χωριά, καθώς και πολλοί επισκέπτες.
Σημαντική γιορτή για τους Σαμοθρακιώτες, είναι η επέτειος της απελευθέρωσής τους από τον Τουρκικό ζυγό (19 Οκτωβρίου 1912). Την Κυριακή του Θωμά, οι Σαμοθρακιώτες γιορτάζουν την μνήμη των 5 Αγίων Μαρτύρων της Σαμοθράκης, (Μανουήλ, Γεώργιος, Μιχαήλ, Θεόδωρος και Γεώργιος) που μαρτύρησαν το 1836 για την πίστη του Χριστού και την Πατρίδα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Από τα παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται ο νομός, αξίζει να δοκιμάσετε το λάδι και τις ελιές που παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του Δήμου και, οπωσδήποτε, τα τοπικά τυριά όπως η μυζήθρα και το ξεροτύρι που παράγουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι σε μικρά, παραδοσιακά τυροκομεία.
Ακόμη, δοκιμάστε το ντόπιο μέλι ανθέων που είναι ακατέργαστο και το βασιλικό πολτό που προσφέρουν οι μελισσοκόμοι του χωριού. Η μικρή ποσότητα παραγωγής είναι σημάδι της καλής του ποιότητας. Φυσικά, η Σαμοθράκη δεν υστερεί ούτε στα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνονται από εγχώρια φρούτα όπως το βύσσινο, το πετροκέρασο, το κυδώνι, το βερίκοκο, το αγριόσυκο και το άγριο δαμάσκηνο το οποίο οι κάτοικοι αποκαλούν 'πράουστο και το οποίο φτιάχνεται μόνο εδώ!'. Υπέροχο είναι και το γλυκό του κουταλιού καρυδάκι.
Τέλος, τα αρτοσκευάσματα της Σαμοθράκης κρατούν ακόμα κάτι από τη νοστιμιά του χθες!.. Πάνω από 150 χρόνια λειτουργεί ο φούρνος του νησιού στη Χώρα και φτιάχνει υπέροχο χωριάτικο ζυμωτό ψωμί και επτάζυμα παξιμάδια. Πραγματική… σπεσιαλιτέ του όμως είναι το ψωμί με μαγιά από ρεβύθι.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου