Η Σαμοθράκη είναι ένας καταπράσινος τόπος, πνιγμένος μέσα σε πυκνή βλάστηση. Τα δένδρα που κυριαρχούν είναι οι ελιές, οι βελανιδιές, οι καστανιές, τα πλατάνια και τα θαμνόδεντρα. Το όρος Σάος ή Σαώκη με την επιβλητική κορυφή, το Φεγγάρι (1670 μ.) αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τους ορειβάτες. Πολύ κοντά στα Λουτρά, μέσα σε πυκνή βλάστηση βρίσκονται οι Βάθρες (φυσικές πισίνες). Τον επισκέπτη μαγεύουν η μοναδική ομορφιά, άφθονα νερά και οι καταρράχτες. Η διαδρομή δίπλα στο ποτάμι Φονιάς, ανάμεσα στα πλατάνια, στα σκλήθρα και στις φτέρες, είναι μοναδική.
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Σαμοθράκη παρουσιάζει μοναδικό φυσικό πλούτο και ομορφιά.
Οι πολυπληθείς καταρράκτες και οι λίμνες τους είναι
οι χώροι με τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτών και ζώων. Ο
Όμηρος αποκάλεσε τη Σαμοθράκη «πολύδεντρη». Και πράγματι,
τα δάση της, γεμάτα βελανιδιές, πλατάνια, καστανιές,
κέδρα και πολλά άλλα είδη δέντρων, καλύπτουν μεγάλο
μέρος της ημιορεινής ζώνης σε υψόμετρο από 200 έως 700
μέτρα. Σε χαμηλότερο υψόμετρο απλώνονται δάση από αιωνόβια
πλατάνια, που πολλές φορές κατεβαίνουν μέχρι και τις
παραλίες. Μεγάλη ποικιλία παρουσιάζουν οι θάμνοι, όπως
οι μυρτιές, οι πικροδάφνες, αλλά και τα αρωματικά και
φαρμακευτικά φυτά, όπως η μέντα, το θυμάρι, το χαμομήλι.
Σύμφωνα με μελέτες, στο νησί φυτρώνουν γύρω στα 20 σπάνια
είδη θάμνων.
Στα παράλια του νησιού η φύση δημιούργησε μοναδικούς
υγροβιότοπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βδελολίμνη,
που στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από ένα δάσος
σκλήθρων. Οι αβαθείς εκτάσεις με νερό αποτελούν φυσικό
καταφύγιο για μεγάλη ποικιλία εντόμων, ερπετών και μεταναστευτικών
πουλιών. Στο νησί έχουν καταγραφεί πάνω από 90 είδη
πουλιών, πρόκειται για θαλασσοπούλια, υδρόβια πουλιά,
αρπακτικά σαν το σταυραϊτό, νυκτόβια αρπακτικά όπως
ο γκιώνης, αλλά και ορτύκια, τσαλαπετεινούς κ.α.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
Στη Σαμοθράκη, η κορυφή Φεγγάρι, (υψόμετρο 1.627μ ) του βουνού Σάος, της ψηλότερης κορυφής του Αιγαίου μετά τον Ψηλορείτη, σας περιμένει να την κατακτήσετε.
Αν θελήσετε να κάνετε πεζοπορία, οι εναλλακτικές είναι πάρα πολλές δεδομένου ότι η φύση του νησιού είναι πανέμορφη.
Οι σηματοδοτημένες διαδρομές που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες είναι Θερμά -Φεγγάρι και Φονιάς -Κλείδωση.
Άλλες προτεινόμενες διαδρομές είναι Άνω Μεριά - Φεγγάρι, Βαράδες - Καρυά, Παλιάπολη - Χώρα, Χώρα - Φεγγάρι, Προφήτης Ηλίας - Σφενδάμι, Παναγιά Κρημνιώτισσα - Αγία Θέκλα
Ο ορειβατικός σύλλογος του νησιού «Φεγγάρι», κάποια καλοκαίρια οργανώνει ανάβαση μέχρι την κορυφή του όρους Σάος στην πανσέληνο του Αυγούστου.
Η διαδρομή είναι δύσκολη και απαιτεί εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση, αλλά σίγουρα θα σας χαρίσει μοναδικές αναμνήσεις.
ΚΟΛΥΜΠΙ
Το νησί της Σαμοθράκης, προσφέρει υπέροχες εναλλαγές τοπίου και εκπληκτικές αντιθέσεις.
Υπάρχουν περιοχές όπου το πράσινο οργιάζει, με τα πλατάνια να αγγίζουν τη θάλασσα, κι όπου οι παραλίες είναι πετρώδεις, αλλά πανέμορφες σαν τοπίο, πεντακάθαρες για να σας προσφέρουν απολαυστικό κολύμπι
Πολλές παραλίες θα τις συναντήσετε κατά μήκος της οδικά προσβάσιμης περιοχής της Σαμοθράκης, όπως στη διαδρομή από την Καμαριώτισα προς τα Κάμπινγκ, το χείμαρρο του Φονιά και ακόμη πιο πέρα, προς τους Κήπους. Σε ορισμένες από αυτές λειτουργούν μικρά beach bar τα οποία έχουν διαμορφώσει ευκολίες πρόσβασης στη θάλασσα, ενώ η παραλία του Κάμπινγκ Φυσικής Διαβίωσης είναι πανέμορφη και ιδανική για να αποθαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.
Εύκολες στην πρόσβαση παραλίες χωρίς πέτρες είναι κυρίως οι Κήποι, μια τεράστια παραλία με μικρό βότσαλο στα Ανατολικά του νησιού, με θέα την Ίμβρο και η Παχιά Άμμος, στα νότια της Σαμοθράκης, η πιο πολυσύχναστη και «κοσμική» που δεν θα τη συστήναμε σε όσους αναζητούν γαλήνη και έχουν έρθει να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού.
Τις καλύτερες παραλίες του νησιού που βρίσκονται μεταξύ Παχιάς Άμμου και Κήπων θα τις προσεγγίσετε μόνο δια θαλάσσης. Ο Βάτος, το Κρεμαστό, το Κατάρτι είναι μικροί αμμώδεις κόλποι με βράχια, σπηλιές και υπέροχο βυθό που σας περιμένουν να τους εξερευνήσετε. Αν δεν έχετε δικό σας σκάφος, η ημερήσια εκδρομή του ειδικού περιηγητικού σκάφους που ξεκινάει κάθε μέρα στις 12.00 το μεσημέρι από τα Θέρμα, σας επιτρέπει να απολαύσετε τις παραπάνω παραλίες, τον καταρράκτη «Κρεμαστά Νερά» που εκβάλλει στη θάλασσα και το γεωλογικό έργο τέχνης «Τα Πανιά της Γριάς».
Αν θέλετε μπορείτε να διανυκτερεύσετε στην παραλία του Βάτου και να επιστρέψετε με την επόμενη διαδρομή του σκάφους. Άλλωστε, η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με τις σπηλιές, την πηγή που αναβλύζει στη θάλασσα και την οργιώδη βλάστηση να αναρριχάται μέχρι ψηλά στο βουνό, που σίγουρα θα γοητέψει τους φυσιολάτρες.
Τέλος, το κολύμπι στις βάθρες, τις περίφημες λίμνες στις οποίες καταλήγουν δεκάδες καταρράκτες και ποτάμια του νησιού, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, την οποία επιλέγουν οι επισκέπτες του νησιού. Το νησί λέγεται ότι διαθέτει περισσότερες από 100 τέτοιες βάθρες που τις γνωρίζουν λίγοι. Ωστόσο, οι πιο εύκολες για να κολυμπήσετε και να πεζοπορήσετε είναι μια αλληλοδιαδοχή από βάθρες που ξεκινούν από τη Βάθρα του Φονιά, τη Γριά Βάρθρα και τη Βάθρα του Χριστού.