Το Καταπράσινο νησί του παγκοσμίως γνωστού μαθηματικού Πυθαγόρα και του αστροφυσικού Αρίσταρχου με τις μεγάλες ονειρικές αμμουδιές, τα πεντακάθαρα βαθυγάλανα νερά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα γραφικά στενά δρομάκια, τις υπέροχες διαδρομές προσφέρεται για αξέχαστες διακοπές. Πλημμυρισμένο στο πράσινο, με απέραντους μοναδικούς αμπελώνες, πλούσια βλάστηση και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί στις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις και αναζητήσεις.
Η Σάμος παράγει πολλά είδη προϊόντων τα κυριώτερα από τα οποία είναι το περίφημο και ξακουστό γλυκό σαμιώτικο κρασί καθώς επίσης και το λάδι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά και στον τουρισμό. Από τον Απρίλιο το νησί αλλάζει όψη και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί κατακλύζεται από τουρίστες.
Ιδανικό για λάτρες της φυσικής ζωής και ομορφιάς, τα μονοπάτια και οι μαγευτικές γραφικές τοποθεσίες προσφέρονται για πεζοπορία και ορειβασία. Με οικολογικό, ιστορικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον το νησί θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η παράδοση και η λαογραφία μέσα από την αναβίωση ηθών και εθίμων αναβλύζει σε κάθε παραδοσιακό οικισμό του νησιού. Η τέχνη της ξυλογλυπτικής προβάλλεται μέσα από τα υπέροχα τέμπλα των εκκλησιών, η τέχνη τη αγιογραφίας εντυπωσιακή και μαζί με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική επιβάλει αυθαίρετα τον θαυμασμό των επισκεπτών. Η αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και η διάχυτη καλόβουλη φιλοξενία των κατοίκων μετατρέπουν το νησί σε καλοκαιρινό καταφύγιο απόλαυσης και ξεκούρασης.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Περισσότερο λαϊκή και εσωστρεφής είναι η οικοδομική παράδοση στη Σάμο, στην οποία διατηρούνται πανάρχαια στοιχεία από τη νησιωτική αιγαιοπελαγίτικη οικιστική. Οι παλιότεροι οικισμοί χτίστηκαν στο εσωτερικό του νησιού, σε μέρη τελείως αθέατα από τη θάλασσα, εξαιτίας του φόβου των πειρατικών επιδρομών. Σε νεότερες -πιο ασφαλείς- περιόδους αναπτύχθηκαν τα επίνεια και απόκτησαν αυτόνομη οικιστική διάσταση. Η Σάμος είναι το μοναδικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου στο οποίο επιβίωσε έως πρόσφατα η πανάρχαια παράδοση του δωματοσκέπαστου κτηρίου, ίσως γιατί παρέμενε έως τις αρχές του 19ου αιώνα ένα νησί γεωργικό, «κλειστό» και αυτάρκες, χωρίς εξωτερικές πολιτιστικές επιρροές. Η αρχιτεκτονική των δωματοσκέπαστων κατοικιών της Σάμου είναι εξαιρετικά λιτή, χωρίς ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία, και χαρακτηρίζεται από την αυστηρή καθαρότητα του κυβικού όγκου.
Τα κτήρια είναι συνήθως διώροφα. Στο κατώι γίνονται οι αγροτικές δραστηριότητες, ενώ το ανώι αποτελεί τον κύριο χώρο διαμονής της οικογένειας. Η προσπέλαση στον όροφο γίνεται με εξωτερική λίθινη σκάλα, η οποία οδηγεί σε μια είσοδο τοποθετημένη κεντρικά. Στη μία πλευρά του χώρου, μια μικρή υπερύψωση του δαπέδου δημιουργεί το σοφά, για τον ύπνο όλης της οικογένειας, ενώ το υπόλοιπο δωμάτιο που περιλαμβάνει το τζάκι μένει ενιαίο, για να εξυπηρετήσει τις άλλες λειτουργίες της διημέρευσης. Συχνά ο διαχωρισμός αυτός υλοποιείται με την ύπαρξη ενός ενδιάμεσου χωρίσματος από ελαφριά κατασκευή (ξύλο ή τσατμά) ή με μια μεγάλη ντουλάπα με πλούσια ξυλόγλυπτη διακόσμηση, τη μεσάντρα.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού
www2.egeonet.gr