ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Παραλιακό γραφικό χωριό, με αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, πλημμυρισμένος από κήπου με λουλούδια δίπλα στην περιοχή Πλατανάκια, συνδυάζει μοναδικά τη θάλασσα με τη φύση.

ΑΜΠΕΛΟΣ
Το χωριό Άμπελος, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Άμπελος, έχει μοναδική θέα στο Αιγαίο και προσφέρεται για πεζοπορία. Διαδρομές μέσα από αμπελώνες, ελιές, πεύκα, ρεματιές, θα ικανοποιήσουν κάθε φυσιολάτρη.

ΒΑΘΥ
Ένας μικρός γραφικός δρόμος ενώνει το σημερινό λιμάνι με το Βαθύ, τον παλιό παραδοσιακό οικισμό. Σκαρφαλωμένο πάνω σε απαλούς λόφους, στο βάθος του κόλπου, με παλιά σπίτια, στενά παράθυρα και ξύλινα μπαλκόνια, ζωντανεύει εικόνες άλλης εποχής. Στην εκκλησία του Άη-Γιαννάκη, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει υπέροχες και σπάνιες τοιχογραφίες. Επίσης, εντύπωση προκαλούν τα υπέροχα χρωματιστά παράθυρα και οι πόρτες των σπιτιών.

ΒΟΥΡΛΙΩΤΕΣ
Στη βόρεια πλευρά του νησιού, ψηλά στο βουνό, βρίσκεται το χωριό Βουρλιώτες, περιτριγυρισμένο από αμπελώνες, ελιές και πεύκα με εκπληκτική θέα. Σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το παλαιότερο μοναστήρι του νησιού «η Παναγία Βροντιανή» (1566) και χαμηλά στη θάλασσα, η παραλία Τσάμου.

ΚΟΚΚΑΡΙ
Στη Βόρεια πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε δυο προστατευτικούς μικροκάβους βρίσκεται το Κοκκάρι. Είναι το πιο τουριστικό χωριό της Σάμου, με οργιώδη βλάστηση. Οι κοντινές παραλίες Λεμονάκια και Τσαμαδού είναι οργανωμένες με βότσαλο και ενδείκνυνται για surfing.

ΜΑΝΩΛΑΤΕΣ
Γραφικό, τουριστικό χωριό, με μοναδική αισθητική και ανθρώπους που ασχολούνται με παραδοσιακά επαγγέλματα. Φημίζεται για τα καταστήματα λαϊκής τέχνης και το εξαιρετικό φαγητό.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Το χωριό Παλαιόκαστρο, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στα τουρκικά παράλια. Αυτά που ενθουσιάζουν τους επισκέπτες, είναι οι πανέμορφοι κόλποι, τα πεντακάθαρα νερά και οι παραλιακοί οικισμοί Ποσειδώνιο, Κέρβελη και Κλήμα.

ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΕΣ
Ψηλά στις πλαγιές του όρους Άμπελος και ανάμεσα στα χωριά Μανωλάτες και Άμπελος, βρίσκεται το χωριό Σταυρινίδες. Είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο γραφικά χωριά της Σάμου, με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.