Η Κάσος φημίζεται για τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στο νησί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το μεγαλύτερο πανηγύρι που διοργανώνεται είναι αυτό της «Πέρα Παναγιάς» το Δεκαπενταύγουστο. Ανάμεσα στους ήχους της παραδοσιακής λύρας του Αιγαίου και του λαγούτου, τα βήματα της «σούστας» και του «ζερβού» και τις αυτοσχέδιες ποιητικές συνομιλίες που χαρακτηρίζουν τις παραδοσιακές αυτές βραδιές, προσφέρονται σε όλους τα παραδοσιακά κασιώτικα φαγητά.
Άλλο ένα πανηγύρι που αξίζει να παρακολουθήσετε είναι αυτό της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και του Αγίου Σπυρίδωνα στις 12 Δεκεμβρίου.
Τα Κασιώτικα πανηγύρια έχουν έντονο τοπικό χρώμα, καθώς γίνονται γλέντια και χοροί με τους ντόπιους οργανοπαίχτες και τραγουδιστές. Σε πολλά από αυτά αναβιώνουν παλιά έθιμα.
Επίσης, ο δήμος διοργανώνει κάθε χρόνο τριήμερες λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου (7 Ιουνίου 1824).
Ο παγκοσμίου φήμης τενόρος Μάριος Φραγκούλης κατάγεται από την Κάσο και κάθε Αύγουστο συνηθίζει να δίνει μια συναυλία στο γραφικό λιμανάκι της Μπούκας.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το παραδοσιακό «Σπίτι της Μπουρέκας» κοντά στο Ναό της Αγίας Μαρίνας, το «Κονάκι» στο Φρύ, το σπίτι Παπαδάκη, Πελαγιάς και Φονάρη στο Αρβανιτοχώρι. Υπάρχουν επίσης αρκετοί παλιοί ανεμόμυλοι.
ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού είναι:
Του Αγίου Σπυρίδωνα (12/12) στο Φρυ με προσφορά φαγητού, της Παναγίας (15/8) στο χωριουδάκι Παναγία, του Αγίου Γεωργίου (23/4) στο Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας (17/7), το διήμερο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές (23/4) με προσφορά φαγητού από τη Μονή που προσφέρει και φιλοξενία στους επισκέπτες.
Άλλα σημαντικά πανηγύρια και δρώμενα είναι:
Το πανηγύρι Αγίου Δημητρίου (26/10), το πανηγύρι του Χριστού (6/8), το πανηγύρι του Σταυρού (14/9), το πανηγύρι του Άη Μάμμα (2/9), και της Αγίας Τριάδας (Ιούνιος).
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Την 7η Ιουνίου, τιμάται από τους απανταχού Κασιώτες, η αποφράδα ημέρα της καταστροφής από τους Τούρκους. Στο Φρυ, ο Δήμος διοργανώνει το καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις αλλά και παραδοσιακές κασιώτικες βραδιές.

Πηγή: Δήμος Κάσου
www.kasos.gr