ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ

Γνωριμία με τα Μητάτα
Μια ωραία διαδρομή που μπορείτε να κάνετε, περνά από το χωριά Αρβανιτοχώρι και την Αγία Μαρίνα και εισχωρεί στα βουνά μέχρι το οροπέδιο του Άργους και τις Τρούλλες, όπου στην κορυφή του λόφου στέκει αθέατο από το δρόμο το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Μητάτα, τα σπιτάκια όπου τυροκομούν οι βοσκοί, υπάρχουν σε πολλά σημεία κατά μήκος της διαδρομής. Συνεχίζοντας, φτάνετε στις Χαδιές στο μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη, του «Χρυσοκαβαλλάρη» προστάτη των Κασιωτών.
Αν δεν θέλετε να πάτε στο μοναστήρι, υπάρχει ένα μονοπάτι λίγο πριν φτάσετε, δεξιά, που μπαίνοντας στην κοίτη ενός χειμάρρου κατηφορίζει μέχρι τα Τριτά (περίπου μία ώρα), μια πανέμορφη παραλία με βότσαλα και πολύ όμορφη θάλασσα.
Προς τον αρχαιολογικό χώρο της σπηλιάς Ελληνοκαμάρας
Από τον πανέμορφο οικισμό της Αγίας Μαρίνας, από τη γειτονιά που ονομάζεται Πλάκες, μπροστά από έναν αναπαλαιωμένο ανεμόμυλο ξεκινά μια πεζοπορική διαδρομή μέσω της οποίας θα περιηγηθείτε στην ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της Κάσου. Η πινακίδα δείχνει προς Χρουσουλά και αρχικά ανηφορίζει προς την Ελληνοκαμάρα, μια σπηλιά κλεισμένη με λαξευμένους ογκόλιθους, τέλεια προσαρμοσμένους στο βραχώδες περιβάλλον. Από εκεί κατηφορίζει προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, το εκκλησάκι πάνω στο κύμα, με τη μαγευτική θέα προς το ηλιοβασίλεμα.
Αριστερά, ο χωματόδρομος τερματίζει στις βοτσαλωτές παραλίες του Αντιπέρατου, εκεί όπου σύμφωνα με την παράδοση αποβιβάστηκαν το 1824 οι στρατιώτες του Χουσεΐν και έκαψαν το νησί. Δεξιά, ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος περνά από τον Άγιο Γεώργιο της Βρύσης και καταλήγει στο Φρυ.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η ακτογραμμή της Κάσου είναι γεμάτη από παραλίες κάθε είδους. Είναι αδύνατο, για οποιονδήποτε επισκέπτη, να μη βρει στην Κάσο, παραλία να ταιριάζει στις συνήθειες και τα γούστα του. Άλλες είναι απότομες με βράχια, ιδανικές για βουτιές, άλλες με άμμο, πρόσφορες για τα καθιερωμένα θαλασσινά παιχνίδια, άλλες με βότσαλα, μικρές ή μεγάλες, οργανωμένες ή ερημικές.
Στη Βόρεια πλευρά του νησιού θα κολυμπήσετε στις παραλίες Εμποριός, Κοφτερή, Άμμουα, Κατάρτι και Ανιπέρατος. Στη Νότια πλευρά θα βρείτε τις παραλίες Έλατρος, Αυλάκι και Χοχλακιά ( όπου μπορείτε να πάτε μόνο με καΐκι).
Μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, πανέμορφες και ήσυχες, είναι στο γειτονικό νησάκι Αρμαθιά Ονομάζονται Μάρμαρα και Καραβοστάσι και μπορείτε να μεταβείτε με καραβάκι από το Φρυ σε 15'.
Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες παραλίες της Κάσου, ώστε να επιλέξετε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο.
Στον Εμπορειό υπάρχει οργανωμένη παραλία, όπου επίσης θα βρείτε δύο ταβέρνες και ένα ζαχαροπλαστείο, ότι χρειάζεται για μια πλήρη καλοκαιρινή ημέρα.
Στην δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η παραλία Αμμούα. Στην περιοχή του Αντιπεράτου βρίσκονται σε σειρά τέσσερις μοναχικές παραλίες με ποικιλόχρωμα βοτσαλάκια, ιδανικές για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία.
Στο νότιο μέρος, πιο γνωστή είναι η παραλία της Χελάτρου, με το φυσικό λιμάνι, που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, από τους Μινωίτες ναυτικούς. Η παραλία είναι πάντα προστατευμένη από τους ανέμους, ενώ στα ανοιχτά της, σχηματίζονται μοναδικά κύματα, κάνοντας το σημείο, μικρό παράδεισο για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας.
Ανάμεσα στις παραλίες της Κάσου ξεχωρίζει αναμφισβήτητα εκείνη που βρίσκεται στο πολύ κοντινό νησάκι Αρμάθια. Η θέα της, που πραγματικά σε καθηλώνει, είναι ένας απίστευτος συνδυασμός τροπικού και κυκλαδίτικου τοπίου. Από πολλούς θεωρείται, και όχι άδικα, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου. Η παραλία στα Αρμάθια είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, με καΐκι, γεγονός που δίνει στην επίσκεψη, εκτός από τη συγκίνηση για την ομορφιά, και μια νότα ρομαντισμού, μια και θα κάνετε μια όμορφη θαλασσινή εκδρομή που διαρκεί λίγο αλλά σας οδηγεί σε έναν πανέμορφο προορισμό..
Στο νησί υπάρχουν πολλές άλλες παραλίες προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα, χωρίς όμως να υπάρχουν τακτικά δρομολόγια προς αυτές. Πάντως, με λίγη καλή διάθεση, βρίσκεται πάντα ο τρόπος να τις επισκεφτεί κανείς. Θα διαπιστώσει ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο.
ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Πολλοί επισκέπτες έρχονται στην Κάσο για να απολαύσουν τα κρυστάλλινα νερά και την κατάδυση ανάμεσα στα πολλά, όμορφα ψάρια. Πολλοί κάνουν καταδύσεις για διασκέδαση, κάποιοι για έρευνα, κάποιοι για ψυχαγωγία και άλλοι για εμπορικούς σκοπούς.
Ωστόσο, χωρίς σωστή εκπαίδευση, η κατάδυση μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους. Έτσι, σας συμβουλεύουμε να μην το επιχειρήσετε εάν δεν έχετε εμπειρία στις καταδύσεις.
ΨΑΡΕΜΑ
Αν αγαπάτε το ψάρεμα, η Κάσος θα σας προσφέρει άλλη μια ευχάριστη δραστηριότητα, την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε.
Πρόκειται για την καλύτερη εμπειρία που μπορείτε να αποκτήσετε στις διακοπές σας. Σημειώστε ότι δεν υπάρχει οργανωμένο ψάρεμα στο νησί, μπορείτε να ψαρέψετε μόνο ιδιωτικά. Υπάρχουν επίσης ταβέρνες και εστιατόρια που πρόθυμα θα μαγειρέψουν τα ψάρια σας.
ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ
Ένα ακόμα θαλάσσιο άθλημα είναι η ιστιοσανίδα. Αν είστε έμπειρος, η Κάσος μπορεί να σας προσφέρει όλη την ομορφιά του αθλήματος.
Ωστόσο, το νησί δεν παρέχει οργανωμένα μαθήματα, εξοπλισμό ή δάσκαλο. Έτσι, όλα τα θαλάσσια σπορ γίνονται ιδιωτικά. Προφυλάξεις είναι απαραίτητες προς αποφυγή τραυματισμών. Ιδανικότερο σημείο είναι στα ανοιχτά της παραλίας Χέλατρον.
ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ

Είναι απίστευτο ένας γυμνός βράχος πεταμένος στην άκρη του Αιγαίου πόσο πλούτο μπορεί να κρύβει σε χλωρίδα και πανίδα. Ολόκληρη η περιοχή που εκτείνεται από τη Σαρία (βορείως της Καρπάθου) μέχρι τις δυτικές άκρες της Κάσου, καθώς και όλα τα Κασονήσια, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός βιότοπος για τη Μεσογειακή φώκια monachus monachus.
H monachus monachus, των οποίων η μεγαλύτεροι πληθυσμοί μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι μεταξύ των θηλαστικών που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό.
Ακόμη, η Κάσος έχει ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος ερπετών και εντόμων. Η θαλάσσια περιοχή και οι νησίδες γύρω από την Κάσο έχουν μεγάλη ποικιλία από ψάρια.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, έχει ορίσει την Κάσο μεταξύ των «σημαντικών περιοχών» για τα πουλιά της Ελλάδος. Κατά την Εταιρεία, από τα αναπαραγόμενα είδη σε μεγάλους αριθμούς συναντάται στην Κάσο ο αρτέμης (calonectris diomedea).
Άλλα πουλιά της Κάσου είναι ο πετρίλος (hydrobates pelagicus), ο θαλασσοκόρακας (phalacrocorax aristotelis desmarestii), ο μικροτσικνιάς (ixobrychus minutus), ο σπιζαετός (hieraaetus fasciatus), ο μαυροπετρίτης (falco eleonorae), ο πετρίτης (falco peregrinus), ο αιγαιόγλαρος (larus audouinii), η χαλκοκουρούνα (coracias garrulus) και η κοκκινοκαλιακούδα (phyrrocorax phyrrocorax).