Βοιωτία

Βοιωτία

Αρχαιολογικοί Χώροι

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΝ / ΑΚΡΑΙΦΙΑ
    ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΝ / ΑΚΡΑΙΦΙΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ακραίφνιον / Ακραιφία Η πόλη κατοικείτο από τον 8 ο αι. π.Χ. έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3 ος - 4 ος αι.). Εκτείνεται στους πρόποδες του ψηλού λόφου Σκοπιά (ή Βίγλιζα). Στην κορυφή του η ύστερη κλασική (4 ος αι. π.Χ.) και ελληνιστική οχύρωση της ακρόπολης. Το τείχος της κάτω πόλης »

  • ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΥΚΗΣ
    ΑΛΥΚΗΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Η Αλυκή είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο του νομού Βοιωτίας και μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του κόλπου των Αλκυονίδων. Στην Αλυκή, η οποία στην αρχαιότητα ονομαζόταν Τίφα ή Σίφαι, λατρευότανε ο Ηρακλής, προς τιμή του οποίου δημιουργήθηκε ιερό. Στο σημαντικό αυτόν χώρο, κατά τους προϊστορικούς »

  • ΑΡΧΑΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
    ΑΥΛΙΔΑ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στη βοιωτική ακτή της Εύβοιας βρίσκεται ο δήμος Αυλίδας, έδρα του οποίου είναι η κωμόπολη Βαθύ. Το όνομα του δήμου οφείλεται στην αρχαία Αυλίδα, όπου υπήρχε το φημισμένο Ιερό της Αρτέμιδος. Η Αυλίδα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων τοποθετείται στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου, σε μια έκταση »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΒΑΘΥ / ΑΥΛΙΣ
    ΒΑΘΥ / ΑΥΛΙΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Βαθύ / Αυλίς Η αρχαία πόλη εκτεινόταν βόρεια του σημερινού Βαθέος Αυλίδος. Ιερό της Αρτέμιδος Αυλιδείας κοντά στο Μικρό Βαθύ. Κάτω από το δάπεδο του ναού του 5 ου αι. π.Χ. βρέθηκε αψιδωτό κτίσμα του 8 ου αι. π.Χ. με γεωμετρική κεραμική. Ανατολικά του ναού, υπάρχει η στεγασμένη «ιερή κρήνη» με »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΛΥΦΑ
    ΓΛΥΦΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Γλύφα Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Βοιωτίας και κατοικήθηκε σε όλη την εποχή του Χαλκού. Ανασκάφηκαν κιβωτιόσχημοι τάφοι της πρωτοελλαδικής και μεσοελλαδικής εποχής (3000 - 1600 π.Χ.), μυκηναϊκό κυκλώπειο τείχος και τμήμα μεγάλου κτιρίου. Ίσως ήταν το επίνειο της προϊστορικής Θήβας. Συντάκτης: »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΛΕΣΙ / ΔΗΛΙΟΝ
    ΔΗΛΕΣΙ / ΔΗΛΙΟΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Δήλεσι / Δήλιον Το όνομα της περιοχής δηλώνει την ύπαρξη ενός ιερού «αφιδρύματος» της Δήλου, δηλαδή ναού του Απόλλωνος Δηλίου, ο οποίος λατρευόταν εδώ μαζί με τη Λητώ και την Αρτέμιδα. Στο λιμάνι είναι ορατά λείψανα αρχαίου μώλου και ενός πηγαδιού κοντά στην ακτή. Διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη. »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΗΒΑ / ΘΗΒΑΙ
    ΘΗΒΑ / ΘΗΒΑΙ Αρχαιολογικός Χώρος

    Θήβα / Θήβαι Κατοικείται συνεχώς από την πρώιμη εποχή του Χαλκού (3 η χιλιετία π.Χ.). Ένα από τα ισχυρότερα μυκηναϊκά βασίλεια. Στην τειχισμένη ακρόπολη της Καδμείας έχουν αποκαλυφθεί τμήματα από τις δύο φάσεις του μυκηναϊκού ανακτόρου που διέθετε τοι-χογραφημένα διαμερίσματα, αποθήκες και »

  • ΙΕΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΠΤΩΟΥ
    ΙΕΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΠΤΩΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ιερό Απόλλωνος Πτώου Βρίσκεται πάνω στο όρος Πελαγία (αρχαίο Πτώον) σε υψόμετρο 370 μ. Υπήρξε σημαντικό λατρευτικό κέντρο με πανελλήνια ακτινοβολία, κυρίως στους αρχαϊκούς χρόνους (7 ος - 6 ος αι. π.Χ.). Ανασκάφηκαν ο ναός του Απόλλωνος (πρώτη φάση αρχαϊκή, μετά ελληνιστική), δύο παράλληλες στοές, »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΙΘΑΡΕΣ
    ΛΙΘΑΡΕΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Λιθαρές Πρωτοελλαδικός οικισμός και νεκροταφείο (3 η χιλιετία π.Χ.) κοντά στη λίμνη Υλίκη. Έχουν ανασκαφεί τμήμα δρόμου, οικίες και ιερό με πήλινα ειδώλια ταύρων. Οι τάφοι είχαν την μορφή σπηλαιώδους θαλάμου με δρόμο. Τα λίθινα εργαλεία, οι λεπίδες μηλιακού οψιανού και η κυκλαδική κεραμική δείχνουν »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΟΥΚΙΣΙΑ / ΑΝΘΗΔΩΝ
    ΛΟΥΚΙΣΙΑ / ΑΝΘΗΔΩΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Λουκίσια / Ανθηδών Πόλη αρχικά της Λοκρίδος, που αναφέρεται στην Ιλιάδα. Η περιοχή κατοικούνταν από τους μυκηναϊκούς (16 ος - 12 ος αι. π.Χ.) μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (6 ος αι. μ.Χ.). Καταστράφηκε από τον Σύλλα το 86 π.Χ. Εκτείνεται στους πρόποδες του όρους Μεσσαπίου, στη Σκάλα του »

  • ΑΡΧΑΙΑ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
    ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ Στον αρχαίο Ορχομενό, σώζονται ερείπια από ναούς, ο θολωτός τάφος του Μινύου από τη Μυκηναϊκή εποχή και θέατρο του 4ου αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το βενετσιάνικο κάστρο στο λόφο Ακόντιο, καθώς και η βυζαντινή εκκλησία της Σκριπούς. Η χλωρίδα της περιοχής, παρουσιάζει πολύ μεγάλο »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ
    ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Πλατανάκια Κάτω από τη νεότερη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην οποία είναι εντοιχισμένα παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη, υπάρχουν λείψανα τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΡΙΤΣΩΝΑ / ΜΥΚΑΛΗΣΣΟΣ
    ΡΙΤΣΩΝΑ / ΜΥΚΑΛΗΣΣΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ριτσώνα / Μυκαλησσός Άκμασε κυρίως κατά τον 6 ο αι. π.Χ. Μόνο λίγα λείψανα του τείχους είναι ορατά κοντά στη Ριτσώνα. Αντίθετα, ανασκάφηκαν πολλοί τάφοι (μέσα 8 ου έως 3 ος αι. π.Χ.) με πλήθος κτερισμάτων, κυρίως αγγεία και ειδώλια (εκτίθενται στο Μουσείο Θήβας). Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑ
    ΤΑΝΑΓΡΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Τανάγρα Μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων, σε χρήση μεταξύ 1400 - 1200 π.Χ. Οι γραπτές πήλινες λάρνακες που χρησιμοποιήθηκαν ως σαρκοφάγοι, είναι μοναδικές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μερικές διακοσμούνται με σκηνές θρήνου και ταφής. Ήταν πατρίδα της ποιήτριας Κόριννας. Η αρχαία πόλη εντοπίσθηκε στη »