Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα, στο Λακωνικό νότο, έκπληξη και δέος προκαλούν στον επισκέπτη οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος.
Τα ευρήματα στις απολιθωματοφόρες θέσεις είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας.
Εκατομμύρια χρόνια πριν, διάφορες γεωλογικές ανακατατάξεις που προήλθαν από σεισμούς και ηφαιστειακή δραστηριότητα, είχαν σαν συνέπεια την απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής. Ακολούθως, η οργανική ύλη από δένδρα, φυτά και μαλάκια, αντικαταστάθηκε από διαλύματα πυριτίου και ασβεστίου.
Ρίζες και κορμοί δέντρων που φτάνουν έως και το ύψος του ενός μέτρου και πλήθος από απολιθωμένα πλάσματα διατηρούνται σήμερα σε μεγάλη έκταση της παραλίας του Αγίου Νικολάου, αποτελώντας ένα πολύτιμο γεωλογικό μουσείο.
Στο Απολιθωμένο Δάσος η προσέγγιση γίνεται αφού οδικώς από Νεάπολη φτάσουμε στο κεφαλοχώρι του Αγίου Νικόλαου στην νότια πλευρά των Βατίκων και συνεχίσουμε από κει μέσο χωματόδρομου ως την Αγία Μαρίνα και μετά 100μ. δεξιά ως την θάλασσα.
Η προσέγγιση από την θάλασσα είναι πολύ εύκολη αφού βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο της Αγίας Μαρίνας ανατολικά του Προφήτη Ηλία. Πανέμορφα χρώματα στα νερά με δύο πανέμορφες αμμουδιές συνθέτουν το σπάνιο και μοναδικό τοπίο του απολιθωμένου δάσους. Η αγκυροβολία είναι άνετη ενώ λαξευμένες μπίντες και σκαλιά θα σας προσφέρουν όλες τις ανέσεις.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου